8 εκατ. άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι

Κάπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι προβλέπει ο ΟΟΣΑ να προστεθούν στους ανέργους των πλουσίων χωρών κατά τον επόμενο ενάμιση χρόνο ως επίπτωση της παγκόσμιας κρίσης. Στη χθεσινή προκαταρκτική έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης για τις προοπτικές των χωρών-μελών του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι όλος ο αναπτυγμένος κόσμος, περίπου χωρίς εξαίρεση, βρίσκεται ήδη ή θα βρεθεί σε ύφεση η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον ως τα μέσα του 2009, χωρίς μάλιστα να …

Κάπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι προβλέπει ο ΟΟΣΑ να προστεθούν στους ανέργους των πλουσίων χωρών κατά τον επόμενο ενάμιση χρόνο ως επίπτωση της παγκόσμιας κρίσης. Στη χθεσινή προκαταρκτική έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης για τις προοπτικές των χωρών-μελών του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι όλος ο αναπτυγμένος κόσμος, περίπου χωρίς εξαίρεση, βρίσκεται ήδη ή θα βρεθεί σε ύφεση η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον ως τα μέσα του 2009, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και τον κίνδυνο, «έστω ελάχιστο» , ορισμένες χώρες να μπουν σε διαδικασία «αποπληθωρισμού» με αυτοτροφοδοτούμενη πτώση τιμών και συρρίκνωση της παραγωγής.

Ειδικότερα για την εργασία, ο οργανισμός διαπιστώνει ότι στην πραγματικότητα η απώλεια θέσεων εργασίας τώρα αρχίζει και ότι θα κορυφωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2010, εκτινάσσοντας το ποσοστό των ανέργων στο 7,3%, ενώ μόλις πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 5,5%.

Στην Αμερική, όπου η κάμψη άρχισε νωρίτερα, μόνο στους τελευταίους 12 μήνες προστέθηκαν κάπου 2,8 εκατ. άνεργοι, αλλά γενικότερα στον ΟΟΣΑ η καταγραμμένη ανεργία θα επεκταθεί κυρίως κατά το 2009. Ωστόσο, η υποχρησιμοποίηση της εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει- εξαιτίας της κατά πολύ ελαστικοποιημένης εργασίας- και με άγνωστες επιπτώσεις, όπως εξηγούσε πρόσφατα ο επικεφαλής του Τμήματος Εργασίας του ΟΟΣΑ Στέφανο Σκαρπέτα.

Η εμπειρία δείχνει ότι «αυτοί που υφίστανται την αύξηση της ανεργίας είναι πρώτα οι νέοι,οι μετανάστες,οι εργαζόμενοι με χαμηλή ειδίκευση και οι πιο ηλικιωμένοι» , ενώ εξορισμού πιο ευάλωτοι είναι όσοι εργάζονται ελαστικά, όπως, π.χ., «σε προσωρινές θέσεις»: οι θέσεις αυτές ήδη συρρικνώθηκαν κατά 8% στην Ισπανία και κατά 10% στη Γαλλία, εξηγεί ο οργανισμός.

Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για μαζική αύξηση της ανεργίας στις πλούσιες χώρες, από τα 34 εκατ. στα 42 εκατ. μέσα σε ενάμιση χρόνο, συγκλίνει με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας το οποίο πριν από έναν μήνα είχε μιλήσει για 20 εκατ. πρόσθετους ανέργους σε όλο τον κόσμο ή 210 εκατ. συνολικά! Χθες ο οργανισμός αυτός εξέδωσε μια έκθεση για τους μισθούς και τη δυναμική τους. «Η αύξηση των μισθών στις εκβιομηχανισμένες χώρες αναμένεται να μειωθεί από το +0,8% το 2008 στο -0,5% το 2009» γράφει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk