Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας- Βουλγαρίας

Η σχέση Ελλάδας και Βουλγαρίας έχει «βαρύ» παρελθόν. Εν έτει 2008 όμως αυτό το παρελθόν περισσότερο ενώνει παρά τρομάζει. Αρκεί να έβλεπε κανείς τις ουρές των βούλγαρων φοιτητών οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά μέσα στο πρωινό κρύο της περασμένης Δευτέρας να ανοίξουν για πρώτη φορά οι πόρτες της ολοκαίνουργιας Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην παλιά εβραϊκή συνοικία της Σόφιας. Βεβαίως, βρίσκονταν εκεί και οι επίσημοι. Οπως ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχ. Λιάπης, ο οποίος έριξε νερό στις πλάκες της αυλής της Εστίας για να κάνει ποδαρικό σύμφωνα με το βουλγαρικό τυπικό και μίλησε για «νέα γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας».

Η σχέση Ελλάδας και Βουλγαρίας έχει «βαρύ» παρελθόν. Εν έτει 2008 όμως αυτό το παρελθόν περισσότερο ενώνει παρά τρομάζει. Αρκεί να έβλεπε κανείς τις ουρές των βούλγαρων φοιτητών οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά μέσα στο πρωινό κρύο της περασμένης Δευτέρας να ανοίξουν για πρώτη φορά οι πόρτες της ολοκαίνουργιας Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην παλιά εβραϊκή συνοικία της Σόφιας. Βεβαίως, βρίσκονταν εκεί και οι επίσημοι. Οπως ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχ. Λιάπης, ο οποίος έριξε νερό στις πλάκες της αυλής της Εστίας για να κάνει ποδαρικό σύμφωνα με το βουλγαρικό τυπικό και μίλησε για «νέα γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας». Δεν ήταν όμως τόσο οι μεγάλοι με τα σακάκια, αλλά τα παιδιά με τα κασκόλ που έδειξαν ότι οι καιροί είναι ευνοϊκοί για να αναβαθμιστεί η επικοινωνία των λαών των δύο χωρών στο πιο ευεργετικό, ίσως, επίπεδο: το πολιτιστικό.

«Δίνουμε προτεραιότητα στη Βουλγαρία όσον αφορά την παρουσία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στα Βαλκάνια», είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης. Ο εν λόγω σταθμός του Ιδρύματος- ένας από τους πολλούς- λειτουργεί ως κέντρο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και σημείο αναφοράς του ελληνικού πολιτισμού. Και προτού λάβει χώρα το, αντιπροσωπευτικό των στόχων της Εστίας, διήμερο εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Ελλάδα- Βουλγαρία: Δρόμοι Πολιτισμού και Επικοινωνίας», ο κ. Μπαμπινιώτης ανακοίνωσε ορισμένες από τις εκδηλώσεις που έπονται για το 2009- διότι μια καλή αρχή πρέπει να έχει και ανάλογη συνέχεια. Ο λόγος για την έκθεση φωτογραφικού πανοράματος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τον κύκλο εκδηλώσεων για τον Κωνσταντίνο Καβάφη, την έκθεση πολυμέσων με θέμα την παράνομη διακίνηση αρχαίων, την έκθεση βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, το αφιέρωμα στην εμπειρία της μετανάστευσης, τις συναυλίες μουσικών τζαζ από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και την παρουσίαση επιγραφών του 5ου π.Χ. αιώνα που «αφηγούνται» τη σύλληψη και τη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας στη Ζala Βulgaria, της Σόφιας, η πρώτη παγκόσμια έργου του Βαγγέλη Πετσάλη συνάντησε τη μουσική του βούλγαρου συναδέλφου του Ντιμίτερ Χριστόφ μαζί με έργα Βέμπερ και Τσαϊκόφσκι. «Η χώρα οδεύει σε μια κοινή πορεία με τους Ελληνες. Αλλωστε είμαστε αδέρφια στον βαλκανικό χώρο», ανέφερε ο καθηγητής και ποιητής Νάσος Βαγενάς ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον Τίτο Πατρίκιο στην Εστία για την απαγγελία ποιημάτων τους από κοινού με την απαγγελία ποιημάτων των βούλγαρων συναδέλφων τους Ιβάν Θεόφιλοφ και Σίλβια Τσόλεβα, ολοκληρώνοντας έτσι τις εκδηλώσεις των εγκαινίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk