Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Εισαγγελική έρευνα για την άρνηση κατάθεσης στην Εξεταστική των Εφραίμ, Αρσενίου

Εντολή για εισαγγελική έρευνα σχετικά με την άρνηση κατάθεσης στην Εξεταστική από τον ηγούμενο Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο δόθηκε μετά από αίτημα του Χρ.Μαρκογιαννάκη. Οι εργασίες της Εξεταστικής συνεχίζονται με την κατάθεση του δικηγόρου και νομικού συμβούλου της Μονής Διον.Πελέκη. Στο Φανάρι για εξηγήσεις ο Εφραίμ· πολιτικές ευθύνες «βλέπει» ο Ευ.Μεϊμαράκης.

Εντολή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Πιέρο να διερευνήσει το θέμα που δημιουργήθηκε με την άρνηση κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδιο του ηγούμενου της Μονής Εφραίμ και του μοναχού Αρσενίου έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωάννης Σακελλάκος.

Προς τον κ. Σακελλάκο απέστειλε την Τρίτη έγγραφο ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, στο οποίο τονίζει ότι οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν υπομνήματα και ότι «παρά τις προτροπές απο τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για να καταθέσουν, αυτοί αρνήθηκαν».

Ο κ. Σακελλάκος ζητά από τον κ. Πιέρο να μελετήσει την υπόθεση και να αποφασίσει αν και ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειες της Εισαγγελίας για το θέμα.

Παραγγελία ποινικής δίωξης

Εν τω μεταξύ, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ηγουμένου Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου και της προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης Μαρίνας Ψάλτη ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης.

Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης είναι παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος για την κα Ψάλτη και ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά για τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο.

Ο κ. Κανελλόπουλος επιφυλάσσεται για περαιτέρω απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων (απάτη σε βαθμό κακουργήματος) μετά το τέλος των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Τα συμβόλαια στο μικροσκόπιο

Κατάθεση στην Εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, έδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Στασινόπουλος.

Ο μάρτυρας κλήθηκε προκειμένου να καταθέσει στην Εισαγγελέα την άποψή του σχετικά με τη σύνταξη των επίμαχων συμβολαίων ανταλλαγών εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής.

Η εισαγγελέας μελετά τα στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών της Μονής, προκειμένου να κρίνει εάν χρειάζεται να λάβει καταθέσεις και από άλλους μάρτυρες.

Καταθέσεις στην Εξεταστική

Οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής συνεχίζονται με την κατάθεση του δικηγόρου και νομικού συμβούλου της Μονής Βατοπαιδίου Διονύσιου Πελέκη, πατέρα της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη.

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής Δασών του υπουργείου Γεωργίας Ελευθέριος Φραγκιαδάκης ανέφερε στην Επιτροπή ότι γνωμοδοτήσεις όπως αυτή του νομικού συμβούλου του κράτους Χρ.Μπότσιου γίνονται κατά παραγγελία.

Ο κ. Φραγκιαδάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως «η αχίλλειος πτέρνα της δασικής προστασίας και της εθνικής περιουσίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» και πως «γνωμοδοτήσεις σαν αυτές του κ. Μπότσιου, γίνονται συνήθως κατά παραγγελία».

Τα «χθαμαλά δάση», σαν αυτό της Ουρανούπολης, είναι δάση και δασικές εκτάσεις, των οποίων η προστασία χαλάρωσε, προκειμένου να ενταχθούν στην αγροτική νομοθεσία, παρά τις απαγορεύσεις της τελευταίας, εξήγησε ο μάρτυς. Αυτή ήταν η αρχική παρανομία του κράτους, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, είπε.

Στην περίπτωση της Ουρανούπολης, έχουμε μία σαφή, κατά τον μάρτυρα, μεθόδευση: Συντάσσονται τα συμβόλαια, που συμπεριλαμβάνουν και γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του κράτους Χρ.Μπότσιου, ότι η επίμαχη έκταση είναι «δασική και υπαγόμενη στις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας».

Καταργείται Οδηγία που είχε συντάξει ο ίδιος ο μάρτυρας και που καθόριζε την νόμιμη διαδικασία χαρακτηρισμού των διαθεσίμων εκτάσεων, προβλέποντας χαρακτηρισμούς από τα δασαρχεία. Και μετά, με ερώτημα της Διευθύντριας Πολιτικής Γης προς τον κ. Μπότσιο, εξάγεται και επίσημα η γνωμοδότηση.

Με τα συμβόλαια επίσης, «παραβιάζεται και ο ιδρυτικός νόμος της ΚΕΔ, ο οποίος προβλέπει μεταξύ των άλλων να παίρνει εκτάσεις από την Πολιτική Γη, όχι όμως δάση και δασικές εκτάσεις». Η περιγραφή δε, της έκτασης ως «κληροτεμάχιο», θα μπορούσε να απασχολήσει ακόμα και την Δικαιοσύνη, τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης.

«Όπου πας να κάνεις προστασία, θα θίξεις συμφέροντα. Εκεί λοιπόν ο υπουργός, όταν ακούει για δάση, ή ότι τον περιμένει ο Γενικός Διευθυντής, εξαφανίζεται» σημείωσε ο μάρτυς. Ενδιάμεσοι ανάμεσα στον υπουργό και την υπηρεσία, στέκουν «σύμβουλοι και παρασύμβουλοι», που τον απομονώνουν πρόσθεσε.

Και στην υπόθεση αυτή, «όλοι χρησιμοποιούσαν το όνομα του υπουργού και έδιναν εντολές». Όμως από την άλλη, «δεν μπορεί ένας σύμβουλος εν αγνοία του υπουργού να δίνει εντολές τέτοιας υψίστης σημασίας» τόνισε και κατέληξε, λέγοντας ότι υπουργοί έδωσαν στον σύμβουλο την «παραγγελία». Σε ερώτηση αν «ο υπουργός μπορεί να παραπλανηθεί;» ο μάρτυρας απάντησε θετικά.

* Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς αν συμφωνεί με την δήλωση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ότι «οι κ.κ.Δούκας, Δρυς και Φωτιάδης δεν έχουν ευθύνη για την υπόθεση», είπε ότι «δεν γνωρίζω την συγκεκριμένη δήλωση, έτσι κι αλλιώς δεν συνηθίζω να σχολιάζω δηλώσεις στελεχών, ακόμα και τόσο διακεκριμένων όπως του κ. Κακλαμάνη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk