Διετές σχέδιο 200 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ΕΕ

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση μέσω μίας μεγάλης αύξησης των κρατικών δαπανών και μείωσης των φόρων, σύμφωνα με το διετές σχέδιο της Κομισιόν για την ανάκαμψη στην ΕΕ. Το ύψος του πακέτου θα ανέλθει στα 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εθνικούς πόρους.

Βρυξέλλες Η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση μέσω μίας μεγάλης αύξησης των κρατικών δαπανών και μείωσης των φόρων, τονίζει η Κομισιόν στο διετές σχέδιο για την ανάκαμψη στην ΕΕ, που παρουσίασε την Τετάρτη, σε μία προσπάθεια να τονώσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το ύψος του πακέτου θα ανέλθει τελικά στα 200 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ, έναντι 130 δισ. ευρώ που είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες. Τα εθνικά προγράμματα θα αγγίξουν τα 170 δισ. ευρώ και άλλα 30 δισ. ευρώ θα δοθούν από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Κομισιόν ζητεί την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας με 5 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, και την επιτάχυνση των πληρωμών, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, στα κράτη-μέλη από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε τις κυβερνήσεις να συγκεκριμενοποιήσουν τις προτάσεις. «Σε ειδικές περιόδους απαιτούνται ειδικά μέτρα. Οι θέσεις εργασίας και η ευημερία των πολιτών μας κινδυνεύουν» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να επικυρωθούν από τους «27» κατά τη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

«Αν δεν δράσουμε τώρα, κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με μείωση της αγοραστικής δύναμης και των φορολογικών εισπράξεων, άνοδο της ανεργίας και διαρκή αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων» προειδοποίησε ο Μπαρόζο.

Στις προτάσεις της Κομισιόν περιλαμβάνονται οι μειώσεις φόρων, ειδικά όταν αυτές είναι «περιορισμένες, στοχευμένες και προσωρινές».

Μεταξύ αυτών και η μείωση του ΦΠΑ (έως το κατώτατο όριο του 15%), μέτρο που συνάντησε την έντονη αντίδραση της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης μετά την απόφαση της Βρετανίας να μειώσει τον φόρο κατά 2,5%, καθώς και η μείωση της φορολογίας που επιβαρύνει την εργασία.

Αντιρρήσεις για τη μείωση του ΦΠΑ εξέφρασε και η Ένωση των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων BusinessEurope, λέγοντας ότι η μόνη θετική επίπτωση θα είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που ούτως ή άλλως μειώνεται, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή προτείνει και την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των επιδομάτων ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζεται η αύξηση των χορηγήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 15 δισ. ευρώ σε προγράμματα περιφερειακής βοήθειας και εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτά θα προσελκύσουν την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η έξοδος από την ύφεση προϋποθέτει και την προώθηση των πολιτικών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, σημειώνει η Επιτροπή. Σε αυτό πλαίσιο, πρέπει να ενθαρρυνθεί η επέκταση των υφιστάμενων προγραμμάτων και επενδύσεων και να στηριχθούν οικονομικά τα σχέδια έρευνας και ανάπτυξης.

Χαλάρωση Συμφώνου Σταθερότητας

Επίσης, η Κομισιόν προκρίνει την «ελαστική» εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μολονότι το όριο για έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ παραμένει ακλόνητο, ωστόσο «χαλαρώνουν» οι προθεσμίες μέσα στις οποίες τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να μειώσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους κάτω από το 3%.

Σχετικά με το ζήτημα, ο αρμόδιος Επίτροπος Χ. Αλμούνια δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί η «ευελιξία» που προβλέπεται σε εξαιρετικές οικονομικές περιστάσεις, όπως οι σημερινές.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αν το δημόσιο έλλειμμα ενός κράτους μέλους παρεκκλίνει για λίγες μόνο δεκαδικές μονάδες από το όριο του 3% και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή δεν θα κινήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, διευκρίνισε.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης της στροφής στην «πράσινη» οικονομία, με την αύξηση των επενδύσεων σε μη ρυπογόνες οικονομικές δραστηριότητες και τα δίκτυα διανομής ενέργειας.

Και οι αντιρρήσεις…

Αντιρρήσεις για τη μεγάλη αύξηση των κρατικών δαπανών έχει εκφράσει η Γερμανία.

«Δεν πρέπει να αρχίσουμε μια κούρσα δισεκατομμυρίων» είπε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Στη Γαλλία, σύμφωνα με την Le Monde, ο Νικολά Σαρκοζί ετοιμάζει σχέδιο για την ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας, το οποίο θα κοστίσει περίπου 20 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk