Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών αναμένεται να λάβει και επισήμως το χρίσμα μετά βαΐων και κλάδων, αλλά και να δεχθεί την γκρίνια των υποστηρικτών της Χίλαρι

Το συνέδριο στέφει τον Ομπάμα

ΑΥΡΙΟ αρχίζει το εθνικό τους συνέδριο, και οι Δημοκρατικοί, παρά την τελευταία δυσμενή δημοσκόποηση, η οποία πιστεύουν ότι ήταν απλώς συγκυριακή, έχουν πολλές πιθανότητες να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ακόμη και να κατακτήσουν την ευρεία πλειοψηφία που τους έλειπε για να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγησαν το 2006, δεδομένου ότι πολλοί «βαρόνοι» των Ρεπουμπλικανών αποφάσισαν να μη θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές αυτές. Περισσότερα από 50.000 άτομα- σύνεδροι, παρατηρητές και δημοσιογράφοι- αναμένονται από αύριο ως την Πέμπτη στο Ντένβερ του Κολοράντο για το συνέδριο, στη διάρκεια του οποίου θα οριστεί επισήμως ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα λάβει μετά βαΐων και κλάδων το χρίσμα την Πέμπτη- επέλεξε να εκφωνήσει την ομιλία του στο γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου που έχει 70.000 θέσεις και όχι στο γήπεδο του μπάσκετ που φιλοξενεί το συνέδριο-, είναι σαφές ότι ο εσωκομματικός διχασμός δεν έχει αμβλυνθεί.

ΑΥΡΙΟ αρχίζει το εθνικό τους συνέδριο, και οι Δημοκρατικοί, παρά την τελευταία δυσμενή δημοσκόποηση, η οποία πιστεύουν ότι ήταν απλώς συγκυριακή, έχουν πολλές πιθανότητες να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ακόμη και να κατακτήσουν την ευρεία πλειοψηφία που τους έλειπε για να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγησαν το 2006, δεδομένου ότι πολλοί «βαρόνοι» των Ρεπουμπλικανών αποφάσισαν να μη θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές αυτές. Περισσότερα
από 50.000 άτομα- σύνεδροι, παρατηρητές και δημοσιογράφοι- αναμένονται από αύριο ως την Πέμπτη στο Ντένβερ του Κολοράντο για το συνέδριο, στη διάρκεια του οποίου θα οριστεί επισήμως ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα λάβει μετά βαΐων και κλάδων το χρίσμα την Πέμπτη- επέλεξε να εκφωνήσει την ομιλία του στο γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου που έχει 70.000 θέσεις και όχι στο γήπεδο του μπάσκετ που φιλοξενεί το συνέδριο-, είναι σαφές ότι ο εσωκομματικός διχασμός δεν έχει αμβλυνθεί.

O ι οπαδοί της πρώην διεκδικήτριας του χρίσματος, Χίλαρι Κλίντον, πέτυχαν να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την δική της υποψηφιότητα. Προτίθενται επίσης να μοιράσουν μια ταινία που δείχνει τις προσπάθειες εκφοβισμού στις οποίες κατέφυγαν, σύμφωνα με τους ίδιους, οι οπαδοί του κ. Ομπάμα στις δημόσιες προκαταρκτικές ψηφοφορίες στις τοπικές κομματικές οργανώσεις. Το επιχείρημά τους, το οποίο επαναλαμβάνουν τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί σύμβουλοι, είναι το εξής: γιατί ο κ. Ομπάμα δεν διευρύνει τη διαφορά από τον γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν, τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί οδεύουν προς εκλογική συντριβή τον Νοέμβριο;

Οι αντιρρήσεις δεν αποτελούν χαρακτηριστικό μόνο της βάσης των «χιλαρικών». Μερικά από τα ανώτατα στελέχη του κόμματος, οι περισσότεροι, αλλά όχι όλοι, πρώην υποστηρικτές της κυρίας Κλίντον, κατηγορούν τον κ. Ομπάμα ότι δεν έχει συνδέσει ακόμη το όνομά του με συγκεκριμένες ιδέες. «Καλό είναι να μιλάει για ελπίδα και αλλαγή αλλά απαιτούνται πολλές συγκεκριμένες και πραγματιστικές ιδέες για να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του» δήλωσε ο κυβερνήτης του Οχάιο Τεντ Στρίκλαντ στους «Νew Υork Τimes». Ο ομόλογός του από το Τενεσί Φιλ Μπρέντεσεν συμβούλευσε τον κ. Ομπάμα να προσπαθήσει να συντάξει «απαντήσεις δέκα λέξεων» προς τους ανθρώπους που κάνουν τα ψώνια τους στη Wal-Μart, αντί να εκφωνεί «μεγάλες ομιλίες σε γήπεδα» .

Η πλατφόρμα των Δημοκρατικών, που υιοθετήθηκε στις 9 Αυγούστου, δείχνει τον συσχετισμό δυνάμεων εντός του κόμματος. Εγιναν ορισμένες παραχωρήσεις προς την κυρία Κλίντον, κυρίως μια ολόκληρη παράγραφος για τον «σεξισμό» – όρος που δεν υπήρχε καν στην πλατφόρμα του 2004- και «τα μειωτικά πορτρέτα γυναικών» που μας αδικούν «όλους».

Οσον αφορά το Ιράκ, το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τις απόψεις του κ. Ομπάμα. Το 2004 οι Δημοκρατικοί είχαν περιοριστεί στο να διαπιστώσουν ότι «οι άνθρωποι καλής θέλησης διαφωνούν σχετικά με το αν οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν εμπλακεί σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ». Αυτή την φορά, αναφέρεται στον «άχρηστο πόλεμο» και στο «στρατηγικό λάθος» που διαπράχθηκε. Προτείνει την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων εντός 16 μηνών, αφήνοντας απλώς πίσω μια μικρή δύναμη για να συμβουλεύει τον ιρακινό στρατό, να αγωνίζεται εναντίον της τρομοκρατίας και να προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα. Η πλατφόρμα αναφέρει επίσης την επιθυμία του κ. Ομπάμα να στείλει τουλάχιστον δύο ακόμη ταξιαρχίες στο Αφγανιστάν.

Στο ζήτημα της υγείας οι Δημοκρατικοί δεν κατόρθωσαν να συνεννοηθούν σε τίποτε άλλο πέραν μιας αόριστης «δέσμευσης» ότι θα «εγγυηθούν» σε όλους τους Αμερικανούς «προσιτές» υπηρεσίες υγείας. Το πρόγραμμα αναφέρει την ύπαρξη «διαφορετικών προσεγγίσεων» εντός του κόμματος- μια παραχώρηση προς την κυρία Κλίντον η οποία επιθυμούσε να κάνει την υγειονομική ασφάλιση υποχρεωτική για όλους.

Η πλατφόρμα περιέχει πολυάριθμες αναφορές στον Φραγκλίνο Ρούζβελτ και στο Νew Deal. Προτείνει να συνδεθεί το κατώτατο ημερομίσθιο με τον πληθωρισμό και να ζητηθεί από τους υψηλόμισθους (άνω των 250.000 δολαρίων τον χρόνο) να επιστρέψουν ένα μέρος των φορολογικών μειώσεων από τις οποίες επωφελήθηκαν επί προεδρίας Μπους προς χάριν της κοινωνικής ισότητας.

Ενας συνασπισμός ακροαριστερών κινημάτων πρόκειται να διαδηλώσει στο περιθώριο του συνεδρίου. Εχει το όνομα «Ξαναδημιουργήστε το 1968» («Recreate ΄68») και προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους του Ντένβερ, οι οποίοι διαβλέπουν αναφορές στις ταραχές του Συνεδρίου στο Σικάγο το 1968. Ενα πάρκο, μακριά από τον χώρο του συνεδρίου, έχει παραχωρηθεί για τις διαδηλώσεις. Η αστυνομία άνοιξε ένα κέντρο προσωρινής κράτησης που αναμένεται να φιλοξενήσει εκατοντάδες διαδηλωτές. Αυτό οδήγησε μερικούς από αυτούς να διαδηλώσουν εναντίον του «Γκουαντάναμο του Ντένβερ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk