• Αναζήτηση
 • ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΥΡΙΑ

  Το καμαμπέρ χάνει τη… μυρωδιά του

  O ι γάλλοι παραγωγοί τυριού βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ανατρέψουν μια παράδοση αιώνων καθώς είναι πλέον αναγκασμένοι να αφαιρέσουν από τα συστατικά του καμαμπέρ το μη παστεριωμένο γάλα, εξαιτίας της γενικής ανησυχίας που επικρατεί σχετικά με την καταλληλότητα των τροφίμων. Οι ίδιοι οι αγρότες δηλώνουν ότι οι καταναλωτές αποφεύγουν πλέον τα τυριά που έχουν παραχθεί με την πατροπαράδοτη μέθοδο, με αποτέλεσμα η βιομηχανία τυριού να βρίσκεται στο στόχαστρο των υγειονομικών αρχών της χώρας.

  O ι γάλλοι παραγωγοί τυριού βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ανατρέψουν μια παράδοση αιώνων καθώς είναι πλέον αναγκασμένοι να αφαιρέσουν από τα συστατικά του καμαμπέρ το μη παστεριωμένο γάλα, εξαιτίας της γενικής ανησυχίας που επικρατεί σχετικά με την καταλληλότητα των τροφίμων.

  Οι ίδιοι οι αγρότες δηλώνουν ότι οι καταναλωτές αποφεύγουν πλέον τα τυριά που έχουν παραχθεί με την πατροπαράδοτη μέθοδο, με αποτέλεσμα η βιομηχανία τυριού να βρίσκεται στο στόχαστρο των υγειονομικών αρχών της χώρας.

  Οπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις διατυπώθηκαν από τους παραδοσιακούς παραγωγούς, οι οποίοι εξηγούν ότι χωρίς αυτή την έντονη γεύση και οσμή που οφείλεται στα μικρόβια που αναπτύσσονται στο ακατέργαστο γάλα, δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για το αυθεντικό καμαμπέρ.

  Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Προστασία Ονομασίας Προέλευσης υποστηρίζει ότι η αλλαγή αυτή ενδέχεται να απαγορεύσει τη χρήση του μη παστεριωμένου γάλακτος σε όλες τις βιομηχανίες τυριού στη Γαλλία.

  «Στο παρελθόν, παράγαμε συχνά τυριά με βακτήρια.Τότε κανένας δεν το γνώριζε και δεν νοιαζόταν.Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι αρρώσταιναν λόγω των βακτηρίων, αλλά ακριβώς επειδή ερχόμασταν σε επαφή με αυτά ενισχύαμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σήμερα, όλα είναι διαφορετικά και οφείλουμε να το αποδεχθούμε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Ισινί Σαν Μερ της Νορμανδίας, ο 55χρονος Καλούντ Γκρανζόν.

  Σήμερα, μόνο 13.000 τόνοι αυτού του τυριού εξακολουθούν να παράγονται με την παραδοσιακή συνταγή που έδωσε στη Μαρί Χαρέλ από το χωριό Καμαμπέρ ένας παπάς από το Μπρι. © Τhe Τimes, 2007

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk