Περίπου 100.000 άτομα εκτοπίστηκαν από τη Νότια Οσετία

Το δράμα των προσφύγων

ΗΝότια Οσετία είναι η περιοχή που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα στις συγκρούσεις της τελευταίας εβδομάδας. Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UΝΗCR) υπολογίζει ότι περίπου 100.000 άτομα εκτοπίστηκαν από την επαρχία αυτή και τις γύρω περιοχές, τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τη Μόσχα, περίπου 25.000 κάτοικοι της Νότιας Οσετίας βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία, στη Βόρεια Οσετία. Ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

ΗΝότια Οσετία είναι η περιοχή που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα στις συγκρούσεις της τελευταίας εβδομάδας. Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UΝΗCR) υπολογίζει ότι περίπου 100.000 άτομα εκτοπίστηκαν από την επαρχία αυτή και τις γύρω περιοχές, τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τη Μόσχα, περίπου 25.000 κάτοικοι της Νότιας Οσετίας βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία, στη Βόρεια Οσετία.

Ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι νεκροί άμαχοι στη Νότια Οσετία φθάνουν τους 1.600- 2.000. Σύμφωνα με την οργάνωση Ηuman Rights Watch, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί.

Ο επιτετραμμένος της γεωργιανής πρεσβείας στην Αθήνα κ. Ζουράμπ Αλεκσίτζε κατήγγειλε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι, ενώ «οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει,συνεχίζονται μικρής κλίμακας ενέργειες εναντίον Γεωργιανών σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις». Ως παράδειγμα, υποστήριξε ότι πραγματοποιούνται λεηλασίες και απαγωγές Γεωργιανών στη Νότια Οσετία. Πηγές και από τις δύο πλευρές στην ίδια την περιοχή καταγγέλλουν παρόμοια εγκλήματα τα οποία είναι αδύνατον μέχρι στιγμής να επαληθευτούν, ενώ η Γεωργία και η Ρωσία ανταλλάσσουν κατηγορίες για μαζικές ωμότητες. Η Ηuman Rights Watch πάντως λέει ότι μέλη της είδαν με τα ίδια τους τα μάτια Οσέτιους να λεηλατούν σπίτια Γεωργιανών στη Νότια Οσετία καθώς και γεωργιανούς πολιτοφύλακες να εκφοβίζουν Οσέτιους στην ίδια περιοχή.

Το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι έχασε 74 στρατιώτες στις συγκρούσεις, ενώ τραυματίστηκαν 171 και άλλοι 19 αγνοούνται.

Η Τιφλίδα υπολογίζει τους νεκρούς γεωργιανούς στρατιώτες σε άνω των 175 και τους τραυματίες σε εκατοντάδες- οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τη Νότια Οσετία. Οσο για το Γκόρι, η Τιφλίδα έκανε λόγο για έξι νεκρούς αμάχους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, 180.000

Γεωργιανοί έχουν γίνει πρόσφυγες εντός της χώρας τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk