Οι ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν με την αντιπολίτευση την πτώση τού υπό δυσμένεια προέδρου του Πακιστάν

Τι σημαίνει η αποχώρηση του Μουσάραφ

Την επομένη της παραίτησης του πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, οι δυτικές χώρες και η γειτονική Ινδία μίλησαν για «εσωτερική υπόθεση» του Πακιστάν. Ωστόσο, το μέλλον του κ. Μουσάραφ και της χώρας του- πυρηνικής δύναμης ανταγωνιστικής προς την Ινδία και συμμάχου των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν – βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποχώρηση του πακιστανού προέδρου σχετίζεται με την περιφερειακή ασφάλεια. Παρά το γεγονός …

Την επομένη της παραίτησης του πακιστανού προέδρου Περβέζ Μουσάραφ, οι δυτικές χώρες και η γειτονική Ινδία μίλησαν για «εσωτερική υπόθεση» του Πακιστάν. Ωστόσο, το μέλλον του κ. Μουσάραφ και της χώρας του- πυρηνικής δύναμης ανταγωνιστικής προς την Ινδία και συμμάχου των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν – βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποχώρηση του πακιστανού προέδρου σχετίζεται με την περιφερειακή ασφάλεια.

Παρά το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» της για αυτόν τον «φίλο των Αμερικανών» και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους «επαίνεσε τις προσπάθειες» του επικεφαλής του κράτους του Πακιστάν για «τον εκδημοκρατισμό» της χώρας του και «τον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα», η πτώση του κ. Μουσάραφ οφείλεται στο ότι οι Αμερικανοί έπαψαν να τον στηρίζουν. Η παρουσία του είχε γίνει περισσότερο εμπόδιο παρά εγγύηση στον αγώνα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, ο οποίος αποτελεί αμερικανική προτεραιότητα. Οι ΗΠΑ έκριναν ότι οι 18 μήνες εσωτερικής πολιτικής κρίσης είχαν στρέψει τις πακιστανικές αρχές μακριά από τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επιπλέον, η ενότητα της χώρας βρισκόταν υπό απειλή εξαιτίας της άσχημης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Τέλος, η υιοθέτηση ψηφίσματος από την τοπική εθνοσυνέλευση του Πουντζάμπ (51% του πληθυσμού) στις 11 Αυγούστου, το οποίο ανέφερε ότι ο κ. Μουσάραφ ήταν «ανίκανος να εκπληρώσει τα καθήκοντά του», έπεισε τον αμερικανό πρέσβη στην Ισλαμαμπάντ ότι είχε έρθει ο καιρός να γυρίσουν σελίδα.

Η Ουάσιγκτον άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον κ. Μουσάραφ μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της ινδικής πρεσβείας στην Καμπούλ στις 7 Ιουλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 58 άτομα. Οι Αμερικανοί έδωσαν στον πρωθυπουργό του Πακιστάν Γιουσέφ Ρεζά Γκιλάνι , πολιτικό αντίπαλο του κ. Μουσάραφ, στοιχεία που έδειχναν την ανάμειξη των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών (ΙSΙ) στην υπόθεση. Είτε ο στρατηγός Μουσάραφ είχε λάβει προειδοποίηση για την επιχείρηση αυτή και την είχε συνεπώς καλύψει, προκαλώντας την οργή των Αμερικανών, είτε- το «χειρότερο» σενάριο, κατά μία πηγή- δεν είχε προειδοποιηθεί, άρα «η χρησιμότητά του, η ικανότητά του να ελέγχει την κατάσταση» είχε πληγεί ανεπανόρθωτα στα μάτια των Αμερικανών.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο κ. Μπους υποδέχτηκε τον κ. Γκιλάνι. Τότε έκλεισε το «deal», σύμφωνα με τους ειδικούς: η Ουάσιγκτον δέχτηκε η λύση στην εσωτερική κρίση του Πακιστάν να περάσει μέσω της αποχώρησης του στρατηγού προέδρου και, ως αντάλλαγμα, η πακιστανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναπτύξει στενότερη στρατιωτική σχέση με τις ΗΠΑ στις περιοχές όπου ζουν οι φυλές του Πακιστάν. Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος δήλωσε βέβαιος ότι «η κυβέρνηση του Πακιστάν θα συνεχίσει την προσπάθεια» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Από την πλευρά της Ινδίας, η παραίτηση του κ. Μουσάραφ συνέβη σε μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι σχέσεις τους δεν υπήρξαν ποτέ τόσο άσχημες από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας το 2003. Η Ινδία κατηγόρησε την ΙSΙ ότι πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον της ινδικής πρεσβείας στο Πακιστάν. Οταν ο κ. Μουσάραφ έκανε έκκληση στον ΟΗΕ να επέμβει για να ηρεμήσει την κατάσταση στο ινδικό Κασμίρ, η Ινδία αντέδρασε αμέσως κατηγορώντας τον για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Και όμως, ο κ. Μουσάραφ ήταν εκείνος που έθεσε σε εφαρμογή την πιο μακροχρόνια ειρηνευτική διαδικασία με την Ινδία. Επιπλέον, ο ινδός σύμβουλος εσωτερικής ασφάλειας κ. Ν. Κ.Ναραγιανάν δήλωσε στην εφημερίδα της Σιγκαπούρης «Νew Straits Τimes» στις 12 Αυγούστου ότι η αποχώρηση του κ. Μουσάραφ εμπεριέχει το ρίσκο να δημιουργηθεί «ένα μεγάλο κενό» στην πακιστανική πολιτική «διότι αφήνει ελεύθερο το πεδίο στις συμμορίες ριζοσπαστικών εξτρεμιστών να κάνουν ό,τι θέλουν, όχι μόνο στα σύνορα με το Πακιστάν αλλά και με την Ινδία». Η κυβέρνηση της Καμπούλ, που καταγγέλλει έντονα τους τελευταίους μήνες τις διασυνδέσεις ανάμεσα στον πακιστανικό στρατό και τους Ταλιμπάν, χαιρέτισε, ύστερα από την παραίτηση του κ. Μουσάραφ, την άνοδο μιας μη στρατιωτικής κυβέρνησης στην εξουσία στο Πακιστάν η οποία θα μπορέσει «να ενισχύσει τη δημοκρατία και τη διακυβέρνηση» στη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk