ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Μπάνκσι είναι ο ακριβοθώρητος «αντάρτης» καλλιτέχνης του γκραφίτι, ο οποίος δεν φωτογραφίζεται ποτέ και δίνει συνεντεύξεις μόνο τηλεφωνικά προκειμένου να κρατήσει μυστική την ταυτότητά του. Η βρετανική εφημερίδα «Μail Οn Sunday» ωστόσο ισχυρίζεται ότι έπειτα από εξαντλητικό ετήσιο ρεπορτάζ ανακάλυψε τα στοιχεία ταυτότητας του διάσημου βρετανού καλλιτέχνη.
Στο φύλλο της περασμένης Κυριακής αναφέρει ότι όλα άρχισαν όταν ρεπόρτερ εξασφάλισε φωτογραφία του Μπάνκσι επί το έργον στην Τζαμάικα, το 2004. Στη φωτογραφία άνδρας γύρω στα 30 είναι περιτριγυρισμένος από τα βασικά εργαλεία της δουλειάς του: σπρέι, με χρώματα κάθε είδους.
Η εφημερίδα έδειξε τη φωτογραφία σε γνωστούς του στη γενέτειρά του το Μπρίστολ οι οποίοι τον αναγνώρισαν.
Οπως ισχυρίζεται η «Μail on Sunday» πρόκειται για τον 34χρονο Ρόμπιν Γκάνιγχαμ, ο οποίος σπούδασε στο «αριστοκρατικό» καθεδρικό σχολείο του Μπρίστολ, πρώην μοναστήρι του 17ου αιώνα, τα ετήσια δίδακτρα του οποίου ανέρχονται σήμερα σε 11.500 ευρώ.
Το ενδιαφέρον του Μπάνκσι για την τέχνη τον οδήγησε σε σύγκρουση με το περιβάλλον του.
Η οικογένεια Γκάνιγχαμ δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ασφαλώς δεν είχαν βάση οι φήμες οι οποίες κατά καιρούς είχαν αφεθεί να διαρρεύσουν για τον καλλιτέχνη ότι προέρχεται από «ταπεινή κοινωνική καταγωγή». «Θα πω ό,τι λέω πάντα:ποτέ δεν επιβεβαιώνω ή δεν διαψεύδω τέτοιες ιστορίες» σχολίασε η εκπρόσωπος του Μπάνκσι.
Τα ανατρεπτικά πολιτικά μηνύματα του Μπάνκσι αποτυπώνονται στα γκραφίτι και στα στένσιλ του που διακοσμούν δρόμους, τοίχους και κτίρια σε όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο ως τη Νέα Υόρκη και από το Γιοχάνεσμπουργκ ως το κατ΄ ευφημισμόν «τείχος ασφαλείας» των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη.
«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είναι όμορφες οι εικόνες μου,όχι εγώ ο ίδιος.Βάζω στοίχημα ότι η πραγματικότητα γύρω από τον εαυτό μου θα ήταν συντριπτικά απογοητευτική για τον κάθε δεκαπεντάχρονο» έχει δηλώσει, εξηγώντας την εμμονή του να τηρεί μυστική την ταυτότητά του.