ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Συναγερμός για τον Εύξεινο Πόντο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Σ ήμα κινδύνου για την οικολογική καταστροφή στον Εύξεινο Πόντο εκπέμπει το Συμβούλιο της Ευρώπης, καλώντας τις παράκτιες χώρες σε άμεση κινητοποίηση προτού να είναι πολύ αργά. «Ο εκβιομηχανισμός των πόλεων στις ακτές,η λειτουργία των λιμανιών και η ρίψη τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα έχουν οδηγήσει σε μια “άνευ προηγουμένου ρύπανση”» γράφει έκθεση η οποία παρουσιάστηκε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του…

Συναγερμός για τον Εύξεινο Πόντο | tovima.gr

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Σ ήμα κινδύνου για την οικολογική καταστροφή στον Εύξεινο Πόντο εκπέμπει το Συμβούλιο της Ευρώπης, καλώντας τις παράκτιες χώρες σε άμεση κινητοποίηση προτού να είναι πολύ αργά.

«Ο εκβιομηχανισμός των πόλεων στις ακτές,η λειτουργία των λιμανιών και η ρίψη τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα έχουν οδηγήσει σε μια “άνευ προηγουμένου ρύπανση”» γράφει έκθεση η οποία παρουσιάστηκε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συνέλευση ψήφισε κείμενο με το οποίο καλεί τις παράκτιες χώρες- Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, Ουκρανία και Ρωσία- να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε χρόνο 280 τόνοι καδμίου, 60 τόνοι υδραργύρου, 4.500 τόνοι μολύβδου, 6.000 τόνοι ψευδαργύρου, 1.000 τόνοι χρωμίου και 50.000 τόνοι υδρογονανθράκων πέφτουν στον Εύξεινο Πόντο από τον Δούναβη. Μέσω των άλλων ποταμών που εκβάλλουν στον Εύξεινο Πόντο (Δνείπερος, Δνείστερος, Ντον, Κουμπάν, Γιουζνί, Μπελάια) μεταφέρονται χιλιάδες τόνοι καδμίου, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, νιτρικών και φωσφόρου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επιδιώκει τη δημιουργία, από τον Σεπτέμβριο, μιας Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Ευξείνου Πόντου για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) αναπτύσσει από την πλευρά της την πρωτοβουλία «Συνεργασία για τον Εύξεινο Πόντο» που αφορά μεταξύ άλλων θέματα περιβάλλοντος, ναυτικής πολιτικής και αλιείας και η οποία στηρίζεται στη διακρατική συνεργασία. Οι έξι παράκτιες χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του 1992 για την προστασία του Ευξείνου Πόντου και για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ρύπανσης και την αποκατάσταση και διατήρηση των φυσικών της πόρων, αλλά σύμφωνα με τη έκθεση οι προσπάθειες είναι ανεπαρκείς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk