Το μυστήριο με τη σύλληψη του «Οσάμα μπιν Λάντεν των Βαλκανίων»

Πώς έπιασαν τον Κάρατζιτς

ΠΟΙΟΣ«κάρφωσε» τον Ράντοβαν Κάρατζιτς στις Αρχές, έπειτα από τόσα χρόνια επιτυχημένης απόκρυψής του από τους πολυάριθμους διώκτες του; Ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις μέσα από το κρατητήριο υποστήριξε ότι δεν τον πρόδωσε κανένας, χωρίς ωστόσο να πείσει την πλειονότητα της σερβικής- και όχι μόνον- κοινής γνώμης, καθώς είναι ηλίου φαεινότερον πως ο Κάρατζιτς δεν θα μπορούσε να συλληφθεί χωρίς «άνωθεν» βοήθεια· είτε από τους ως τώρα «προστάτες» του, που είναι και το πιθανότερο, είτε από κάποια ξένη μυστική υπηρεσία.

ΠΟΙΟΣ«κάρφωσε» τον Ράντοβαν Κάρατζιτς στις Αρχές, έπειτα από τόσα χρόνια επιτυχημένης απόκρυψής του από τους πολυάριθμους διώκτες του; Ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις μέσα από το κρατητήριο υποστήριξε ότι δεν τον πρόδωσε
κανένας, χωρίς ωστόσο να πείσει την πλειονότητα της σερβικής- και όχι μόνον- κοινής γνώμης, καθώς είναι ηλίου φαεινότερον πως ο Κάρατζιτς δεν θα μπορούσε να συλληφθεί χωρίς «άνωθεν» βοήθεια· είτε από τους ως τώρα «προστάτες» του, που είναι και το πιθανότερο, είτε από κάποια ξένη μυστική υπηρεσία.

Σ ύμφωνα με όσα δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ρασίμ Λιάγιτς, ο σέρβος υπουργός αρμόδιος για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, και ο γενικός εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Βλάντιμιρ Βουκτσέβιτς, οι σερβικές αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν το βράδυ της Δευτέρας τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας…κατά λάθος, ενώ αναζητούσαν τον πρώην στρατιωτικό διοικητή του Ράτκο Μλάντιτς. «Ο Κάρατζιτς βρέθηκε ενώ παρακολουθούσαμε πρόσωπα που βοηθούσαν τον Μλάντιτς » δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Κατά τον κ. Λιάγιτς, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ζούσε «εδώ και αρκετό καιρό» σε ένα προάστιο της σερβικής πρωτεύουσας, στην ανατολική όχθη του ποταμού Σάβα, χωρίς να κρύβεται. Εργαζόταν μάλιστα, με πλαστή φυσικά ταυτότητα στο όνομα «Ντράγκαν Ντάμπιτς», σε ιατρείο εναλλακτικής ιατρικής, ενώ όπως προκύπτει αρθρογραφούσε τακτικά στο ιατρικό περιοδικό «Υγιεινή Ζωή», έδινε διαλέξεις για διάφορες θεραπείες και διέθετε δική του ιστοσελίδα στο Ιnternet! Ο εισαγγελέας παρουσίασε στη συνέχεια μια πρόσφατη φωτογραφία του Κάρατζιτς, η οποία έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου: σε αυτήν ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη παρουσιάζεται κυριολεκτικά μεταμορφωμένος: αδυνατισμένος, διοπτροφόρος, με μακριά κατάλευκα μαλλιά και γένια, δεν θυμίζει σε τίποτα τον Κάρατζιτς της περιόδου του πολέμου στη Βοσνία. Οπως μαθεύτηκε αργότερα, ο πρώην ψυχίατρος «έπαιζε» ουσιαστικά με τους διώκτες του, αφού κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους του Βελιγραδίου, χρησιμοποιούσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και σύχναζε σε ένα συνοικιακό μπαρ, στο οποίο του άρεσε να κάθεται κάτω από την υπερμεγέθη φωτογραφία του! Οπως μάλιστα αποκάλυψαν αυστριακές εφημερίδες, είχε ταξιδέψει δύο φορές τουλάχιστον στη Βιέννη, στην οποία είχε και πελατεία από τους εκεί Σερβοαυστριακούς.

Ο κ. Βουκτσέβιτς υποστήριξε ότι δεν υπήρξε συμμετοχή ξένων μυστικών υπηρεσιών στον εντοπισμό και στη σύλληψη του Κάρατζιτς, ότι η νυχτερινή επιχείρηση της Δευτέρας ήταν αποκλειστικά σερβική υπόθεση και ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας της Σερβίας λειτούργησαν με απόλυτη μυστικότητα, παρακολουθώντας τον επί «αρκετές εβδομάδες».

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ως εναλλακτικός γιατρός Ντράγκαν Ντάμπιτς κατά τη διάρκεια διάλεξης του περιοδικού «Υγιεινή Ζωή»

Οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύλληψη, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν την επιχείρηση σύλληψης των δύο τελευταίων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμουδηλαδή του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιτς . Ετσι, επέτρεψαν στην ουσία την ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του οργίου φημών, που εξερράγη στα σερβικά ΜΜΕ από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της σύλληψής του και βέβαια κορυφώθηκε μετά τις δηλώσεις του δικηγόρου του Σβέτοβαρ Βούγιατσιτς, σύμφωνα με τις οποίες η σύλληψη δεν έγινε τη Δευτέρα, αλλά την περασμένη Παρασκευή, και μάλιστα όχι σε διαμέρισμα στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπως ισχυρίζονται οι Αρχές, αλλά μέσα σε αστικό λεωφορείο.

Από την πρώτη στιγμή όμως οι σερβικές εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ «βράζουν» από πληροφορίες για «δάκτυλο» ξένων μυστικών υπηρεσιών στη σύλληψη. Σύγχυση επικρατεί και για το ποιες ακριβώς δυνάμεις ασφαλείας συμμετείχαν στη σύλληψη: το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, σε μια περίεργη ανακοίνωση, τόνισε ότι η σερβική αστυνομία «δεν έλαβε μέρος στην επιχείρηση», ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτή συμμετείχαν μόνον η Κρατική Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (ΒΙΑ) και το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα της Σερβίας. Το τάιμινγκ της σύλληψης είναι άλλωστε κρίσιμο- δύο εβδομάδες μετά τον σχηματισμό της νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης Τάντιτς και μόλις τέσσερις ημέρες μετά την αντικατάσταση του πρώην επικεφαλής της ΒΙΑ και έμπιστου συνεργάτη του Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα από έναν «άνθρωπο του Τάντιτς», τον Σάσα Βουκαντίνοβιτς, ο οποίος φέρεται να πρωταγωνίστησε στις τελευταίες εξελίξεις…

Οπως δήλωσε ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς « η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε πριν από δύο εβδομάδεςκαι δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να αποδείξει τη δέσμευσή της για συνεργασία με το ΔΠΔ», ενισχύοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τα δημοσιεύματα των σερβικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία ο Κάρατζιτς έχαιρε ως τώρα της προστασίας της υπηρεσίας πληροφοριών (ΒΙΑ) της Σερβίας: μάλιστα, ο νέος υπουργός Εσωτερικών (και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος) Ιβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η υπηρεσία πληροφοριών τον προστάτευεκαι η υπηρεσία πληροφοριών τον παρέδωσε τώρα »… Υπενθυμίζεται ότι η νέα σερβική κυβέρνηση συνενώνει το Δημοκρατικό Κόμμα του νυν προέδρου Μπόρις Τάντιτς με το (ιδρυθέν από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk