«Πόσα κερδίζετε;» ρώτησαν οι Κινέζοι διαδικτυακώς τον πρόεδρο Χου

O πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο δέχτηκε, σε άλλο ένα εντυπωσιακό άνοιγμα για το καθεστώς, να καθήσει μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να συζητήσει με χρήστες του Διαδικτύου. Τον ρώτησαν πόσα κερδίζει, πότε θα πατάξει τη διαφθορά και αν μπορούν να τον αποκαλούν « μεγάλο τους αδελφό ». Ο κινέζος πρόεδρος ήταν όλο χαμόγελα, καθώς δεχόταν αυτές και άλλες ερωτήσεις στη διάρκεια των είκοσι λεπτών της on line συζήτησής του με τους χρήστες του Διαδικτύου στη χώρα του.

O πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο δέχτηκε, σε άλλο ένα εντυπωσιακό άνοιγμα για το καθεστώς, να καθήσει μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να συζητήσει με χρήστες του Διαδικτύου. Τον ρώτησαν πόσα κερδίζει, πότε θα πατάξει τη διαφθορά και αν μπορούν να τον αποκαλούν « μεγάλο τους αδελφό ».

Ο κινέζος πρόεδρος ήταν όλο χαμόγελα, καθώς δεχόταν αυτές και άλλες ερωτήσεις στη διάρκεια των είκοσι λεπτών της on line συζήτησής του με τους χρήστες του Διαδικτύου στη χώρα του. Η Κίνα διαθέτει άλλωστε τους περισσότερους χρήστες του Διαδικτύου στον κόσμο, συνολικώς 221 εκατομμύρια. Ηταν επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που ο ηγέτης της δεχόταν ερωτήσεις δημοσίως από καθημερινούς πολίτες της. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα κάτι τέτοιο θα χαρακτηριζόταν επικίνδυνη απρέπεια. Ακόμη και τώρα πάντως ο ηγέτης του ΚΚΚ δεν απάντησε στις πιο αναιδείς ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας τής «Λαϊκής Ημερησίας», της επίσημης εφημερίδας του κόμματος. Ενας αξιωματούχος του κόμματος επέλεξε και διάβασε στον πρόεδρο Χου μερικές ερωτήσεις και εκείνος απάντησε προφορικώς. Οι απαντήσεις του τυπώθηκαν και προβλήθηκαν σε βιντεοκλίπ στην ιστοσελίδα «Φόρουμ Ισχυρή Κίνα».

Υποσχέθηκε πάντως να διαβάσει όλες τις ερωτήσεις και να απαντήσει σε αυτές που αφορούν τις προσωπικές του «διαδικτυακές» συνήθειες προκειμένου να ενθαρρύνει τους κινέζους χρήστες να εκφράζονται online.

« Δίνουμε μεγάλη προσοχή σε υποδείξεις και συμβουλές από τους πολίτες του Διαδικτύου » είπε.

Ολη αυτή η διαδικασία πάντως οργανώθηκε για να ανορθωθεί το τρωθέν κύρος του προέδρου, το οποίο υποσκελίστηκε από αυτό του πρωθυπουργού του, Γουέν Ζιαμπάο, μετά τον φονικό σεισμό του Σετσουάν τον περασμένο μήνα. Αντικατοπτρίζει επίσης την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες του Διαδικτύου για να καθοδηγήσει την κοινή γνώμη αλλά και να εκτιμήσει με ακρίβεια τις απόψεις της, χωρίς την παρέμβαση των τοπικών αξιωματούχων.

Από τη σύνδεση της Κίνας με το Διαδίκτυο, το 1994, η κυβέρνησή της το αντιμετώπισε με καχυποψία, εγκαθιστώντας το Great Firewall, έναν μηχανισμό ελέγχου της πρόσβασης σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους.

© Τhe Τimes, 2008

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk