Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

Οι πέντε στόχοι του Σαρκοζί για την Ευρωπαϊκή Ενωση

ΠΑΡΙΣΙ Στον «θρόνο» της Ευρώπης «ανεβαίνει» από σήμερα και για τους επόμενους έξι δύσκολους μήνες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με πέντε στόχους τους οποίους θα επιδιώξει στους τομείς της μετανάστευσης, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της άμυνας και της υλοποίησης της πρότασής του για τη λεγόμενη Μεσογειακή Ενωση. Τα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι πολλά, ιδιαιτέρως μετά το «όχι » που είπαν οι Ιρλανδοί στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, και οι λύσεις καθόλου εύκολες.

ΠΑΡΙΣΙ Στον «θρόνο» της Ευρώπης «ανεβαίνει» από σήμερα και για τους επόμενους έξι δύσκολους μήνες ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με πέντε στόχους τους οποίους θα επιδιώξει στους τομείς της μετανάστευσης, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της άμυνας και της υλοποίησης της πρότασής του για τη λεγόμενη Μεσογειακή Ενωση.

Τα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι πολλά, ιδιαιτέρως μετά το «όχι » που είπαν οι Ιρλανδοί στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, και οι λύσεις καθόλου εύκολες. Ο «Σαρκό» αναλαμβάνει την προεδρία μιας Ευρώπης η οποία είναι αντιμέτωπη με την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, ενώ ταυτοχρόνως έχει βυθιστεί σε νέο θεσμικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του κ. Σαρκοζί, το σύνθημα της γαλλικής προεδρίας είναι «μετριοπάθεια» και «όχι αλαζονεία». Οι διπλωμάτες ελπίζουν ότι η Γαλλία θα καλλιεργήσει ένα ισχυρό προφίλ ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πέντε είναι οι μεγάλοι στόχοι της γαλλικής προεδρίας:

Ενέργεια: Η περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% ως το 2020 για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πιθανώς να είναι και η πιο δύσκολη από τις βασικές προτεραιότητες που θέτει η γαλλική προεδρία.

Περιβάλλον: Η ιδέα του Νικολά Σαρκοζί για «φόρο του άνθρακα» σε προϊόντα χωρών που προέρχονται από χώρες που δεν σέβονται το Πρωτόκολλο του Κιότο βρίσκει σθεναρή αντίσταση από κάποιους εταίρους του στην ΕΕ.

Μετανάστευση: Η Γαλλία ευελπιστεί σε σύναψη μιας συμφωνίας, τον προσεχή Οκτώβριο, η οποία θα οριοθετεί κοινή πολιτική για τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Ο γάλλος πρόεδρος περιγράφει ως εξαιρετικά σημαντική την εναρμόνιση των κανόνων για τη μετανάστευση και την παροχή ασύλου. Η προεδρία θα επιδιώξει να πείσει περισσότερα κράτη-μέλη να σκληρύνουν τη νομοθεσία για την παράνομη μετανάστευση και να ενισχυθεί αντίθετα η νόμιμη μετανάστευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδικευμένων εργατών, στη βάση του γαλλικού συστήματος. Πιέζει, επίσης, να δοθεί τέλος στη μαζική νομιμοποίηση μεταναστών, όπως συνέβη στην Ιταλία και στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια, κατά τον γάλλο πρόεδρο, να αυξάνεται η ροή μεταναστών προς άλλες χώρες της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν. Παραλλήλως, αναμένεται να υπάρξει πρόταση για μια μορφή ευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας.

Αμυνα: Το Παρίσι πιέζει εδώ και καιρό για ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η άμυνα αποτελεί προτεραιότητα κλειδί για τη γαλλική προεδρία, ωστόσο τα σχέδιά της παραμένουν συγκρατημένα, εν μέσω ανησυχιών ότι μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή άμυνα θα συγκρουόταν ή θα επικαλυπτόταν με το ΝΑΤΟ.

Μεσογειακή Ενωση: Αποτελεί πρόταση του ίδιου του προέδρου Σαρκοζί. Αρχικά είχε περιγραφεί ως «ακρογωνιαίος λίθος» της γαλλικής προεδρίας, όμως τελικά στη σύνοδο της 13ης Ιουλίου στο Παρίσι θα εγκαινιαστεί μια «ψαλιδισμένη» Ενωση για τη Μεσόγειο. Οι αντιδράσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών που δεν βρέχονται από τη Μεσόγειο ανάγκασαν τους Γάλλους να συμπεριλάβουν στην Ενωση και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ· συν την Αλγερία, τη Λιβύη, το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, τη Συρία, τον Λίβανο και την Τουρκία.

Με δεδομένη την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και τη διαμάχη για τη διατροφική ασφάλεια, η Γαλλία αναμένεται να υποβάλει προτάσεις και για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk