Η Μόσχα εκμεταλλεύεται την ισχύ της στις χώρες που επί δεκαετίες έζησαν κάτω από την εξουσία της

Οι επιπτώσεις της εισβολής στη Γεωργία

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στη Γεωργία; Ακόμη και για τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που προσπάθησαν να βρεθούν πιο κοντά στη Δύση, όπως η Γεωργία, η Ουκρανία και τα βαλτικά κράτη, η σκιά της Μόσχας είναι βαριά. Οι παράγοντες που ευνοούν τη Ρωσία είναι η οικονομική και πολιτική της δύναμη και οι δεσμοί της με τα εν λόγω κράτη, που έχουν παραμείνει ισχυροί ως αποτέλεσμα των δεκαετιών που πέρασαν κάτω από κοινή εθνική στέγη. Η Μόσχα σημείωσε επιτυχία και σε έναν τομέα που συχνά συνδέεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες: την «ήπια ισχύ».

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στη Γεωργία; Ακόμη και για τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που προσπάθησαν να βρεθούν πιο κοντά στη Δύση, όπως η Γεωργία, η Ουκρανία και τα βαλτικά κράτη, η σκιά της Μόσχας είναι βαριά. Οι παράγοντες που ευνοούν τη Ρωσία είναι η οικονομική και πολιτική της δύναμη και οι δεσμοί της με τα εν λόγω κράτη, που έχουν παραμείνει ισχυροί ως αποτέλεσμα των δεκαετιών που πέρασαν κάτω από κοινή εθνική στέγη. Η Μόσχα σημείωσε επιτυχία και σε έναν τομέα που συχνά συνδέεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες: την «ήπια ισχύ». Οι ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αποτελούν την κύρια πηγή των μη τοπικών μέσων ενημέρωσης σε όλη την επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η «ελεγχόμενη δημοκρατία», η «ντόπια» συμβολή του Κρεμλίνου στην κυβερνητική επιστήμη, βρήκε ανταπόκριση στην περιοχή.

Εν τούτοις η δυτική επιρροή είναι σημαντική. Οι Δημοκρατίες αποζητούν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές επενδύσεις, τη τεχνική εκπαίδευση, την οικονομική βοήθεια και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Επίσης αγωνίζονται για νομιμοποίηση ως πλήρη μέλη της διεθνούς κοινότητας. Πάνω απ΄ όλα όμως αντιμετωπίζουν την ανάμειξη της Δύσης ως έναν τρόπο εξισορρόπησης της επιρροής της Μόσχας. Αλλά αυτό τώρα μπορεί να αλλάξει. Η προθυμία της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ είναι πλέον εμφανής. Το «άστρο» του Κρεμλίνου ανατέλλει, και στην Αστάνα του Καζακστάν και στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν το έχουν καταλάβει. Μερικά κράτη, όπως η Ουκρανία, μπορεί να επιδιώξουν ταχύτερη ενσωμάτωση στη Δύση. Τα υπόλοιπα θα πλησιάσουν δειλά τη Μόσχα. Η αντίδρασή τους στην εισβολή έχει αποσιωπηθεί, ίσως επειδή οι κυβερνήσεις των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών αναμένουν την τελική απάντηση της Δύσης. «Κανείς δεν θέλει να υποστηρίξει τον χαμένο» εξήγησε η Μάρθα Μπριλ Ολκοτ, ειδική στη μετασοβιετική Ρωσία του Ιδρύματος Κάρνεγκι για την Ειρήνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk