ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Ο στρατός παρακολουθεί

Με τους Ταλιμπάν να έχουν αποθρασυνθεί, τη βία να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, την κυβέρνηση σε αποδιοργάνωση και τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ να έχει αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, το μέλλον του Πακιστάν βρίσκεται εν πολλοίς στα χέρια του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Ασφάκ Καγιάνι. Ο στρατηγός κατέστησε σαφές ότι ο στρατός δεν επιθυμεί να εμπλακεί στους καβγάδες των πολιτικώνπράγμα που έχει συμβεί επανειλημμένως σε προηγούμενες πολιτικές κρίσεις- ενώ τόσο το κοινό όσο και οι πολιτικοί τον επαινούν επειδή στέκεται στο περιθώριο.

Ο στρατός παρακολουθεί | tovima.gr

Με τους Ταλιμπάν να έχουν αποθρασυνθεί, τη βία να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, την κυβέρνηση σε αποδιοργάνωση και τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ να έχει αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, το μέλλον του Πακιστάν βρίσκεται εν πολλοίς στα χέρια του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Ασφάκ Καγιάνι. Ο στρατηγός κατέστησε σαφές ότι ο στρατός δεν επιθυμεί να εμπλακεί στους καβγάδες των πολιτικώνπράγμα που έχει συμβεί επανειλημμένως σε προηγούμενες πολιτικές κρίσεις- ενώ τόσο το κοινό όσο και οι πολιτικοί τον επαινούν επειδή στέκεται στο περιθώριο. Προχθές το κύριο κυβερνών κόμμα πρότεινε τον Ασίφ αλί Ζαρντάρι, χήρο της Μπεναζίρ Μπούτο, για διάδοχο του Μουσάραφ. Η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου θα διεξαχθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

Το Πακιστάν υφίσταται πιέσεις από το ΝΑΤΟ, την αφγανική κυβέρνηση και τον ίδιο τον λαό του να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις επιθέσεις των ισλαμιστών μαχητών εντός της επικράτειάς του και στο γειτονικό Αφγανιστάν. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Πέμπτη, όταν δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν έξω από αποθήκη πυρομαχικών, ενώ την επομένη μαίνονταν οι μάχες μεταξύ του στρατού και των Ταλιμπάν στις βορειοδυτικές περιοχές του Πακιστάν. Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί σύντομα, ο στρατηγός Καγιάνι αναμένεται να αντιμετωπίσει τεράστια πίεση να επέμβει και να καλύψει το κενό εξουσίας των πολιτικών. Οι ισλαμιστές μαχητές καταφέρνουν όλο και περισσότερα πλήγματα στον πακιστανικό στρατό, αμαυρώνοντας την εικόνα του. Ο στρατηγός Καγιάνι προσπαθεί από τις αρχές του έτους να ανυψώσει το ηθικό των στρατιωτών: βελτίωσε τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ανακήρυξε το 2008 «Ετος του Στρατιώτη», στο πλαίσιο εκστρατείας δημοσίων σχέσεων για να τονιστεί ο θετικός ρόλος που διαδραματίζει ο στρατός στο Πακιστάν.

Οι ένοπλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες (ΙSΙ) εξακολουθούν να ασκούν τεράστια επιρροή στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφαλείας του Πακιστάν, αλλά και στη διπλωματία, στην οικονομική πολιτική και σε άλλες κυβερνητικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk