ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ

Ο ψυχίατρος και η εθνοκάθαρση

Στις 19 Ιουνίου, το1945, γεννιέται στο Σάβνικ του σημερινού Μαυροβουνίου- γιος ενός μαχητή των Τσέτνικς, των δεξιών εθνικιστών της Σερβίας, οι οποίοι πολέμησαν τόσο τους ναζιστές όσο και τους κομμουνιστές παρτιζάνους του Τίτο. Σπουδάζει ιατρική και αποκτά την ειδικότητα του ψυχίατρου. Το 1990 ιδρύει μαζί με άλλα πολιτικά πρόσωπα το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ τον Μάρτιο του 1992 εκλέγεται πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Μετά …

Στις 19 Ιουνίου, το1945, γεννιέται στο Σάβνικ του σημερινού Μαυροβουνίου- γιος ενός μαχητή των Τσέτνικς, των δεξιών εθνικιστών της Σερβίας, οι οποίοι πολέμησαν τόσο τους ναζιστές όσο και τους κομμουνιστές παρτιζάνους του Τίτο. Σπουδάζει ιατρική και αποκτά την ειδικότητα του ψυχίατρου. Το 1990 ιδρύει μαζί με άλλα πολιτικά πρόσωπα το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ τον Μάρτιο του 1992 εκλέγεται πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας, τον Απρίλιο 1992, η Βοσνία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από τον ΟΗΕ και ο Κάρατζιτς εκλέγεται πρόεδρος της συλλογικής προεδρίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Από τον Δεκέμβριο του 1992 ως τον Ιούλιο του 1996 διετέλεσε πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και ταυτόχρονα ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, ήδη από τον Ιούλιο 1991 και ως τον Νοέμβριο 1995, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο Κάρατζιτς συμμετείχε σε σειρά από φρικτά εγκλήματα πολέμου, τα οποία είχαν σκοπό την «εθνοκάθαρση» των περιοχών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, που είχαν ανακηρυχθεί τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας, από όλους τους μη Σέρβους- δηλαδή Κροάτες, μουσουλμάνους αλβανόφωνους, Τσιγγάνους κ.ά. Βάσει του κατηγορητηρίου, για να το επιτύχει αυτό, ο Κάρατζιτς κατέφυγε σε πρακτικές τρόμου και εθνοκάθαρσης, περιλαμβανομένων των συστηματικών δολοφονιών αμάχων πολιτών, τον βιασμό των κρατουμένων γυναικών κ.ά.

Από τον Απρίλιο του 1991 ως τον Νοέμβριο του 1995, οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις διατήρησαν υπό συνεχή πολιορκία την πρωτεύουσα της Βοσνίας, το Σαράγεβο. Ο βομβαρδισμός από βαριά πυροβόλα και όλμους ήταν συνεχής και οι απώλειες αμάχων ανέρχονται σε χιλιάδες. Ωστόσο, το αποκορύφωμα ήρθε τον Ιούλιο του 1995, με την είσοδο των σερβοβοσνιακών δυνάμεων του Μλάντιτς στην πόλη Σρεμπρένιτσα, που λειτουργούσε ως προστατευόμενος θύλακας για χιλιάδες εκτοπισμένους μουσουλμάνους.

Η συστηματική σφαγή της Σρεμπρένιτσα, που φέρει την υπογραφή του Μλάντιτς- ο βαθμός εμπλοκής του Κάρατζιτς απομένει ακόμη να αποδειχτεί-, προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή και οδήγησε στην παρέμβαση (των βομβαρδιστικών) του ΝΑΤΟ και του τότε υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καθώς και στη συνθήκη του Ντέιτον, με την οποία δημιουργήθηκε το ασταθές «διζωνικό» προτεκτοράτο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στην πραγματικότητα, το κράτος αυτό δεν λειτουργεί, αφού η αυτόνομη Republica Srpska, την οποία ίδρυσε ο Κάρατζιτς και οι συνεργάτες του, δεν κρύβει τις προθέσεις της για μελλοντική ένωση με την μητέρα Σερβία.

Ο Κάρατζιτς «εξαφανίζεται» το 1996, ενώ, από το 1998, παίζει κανονικό «κρυφτούλι» με τις ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να τον συλλάβουν. Κυκλοφορούν αμέσως φήμες ότι κρύβεται στη Ρωσία, στην Κύπρο, ακόμη και στο Αγιον Ορος: Ανίκανοι να τον εντοπίσουν, οι δυτικοί πιέζουν ασφυκτικά τη σερβική κυβέρνηση να τον παραδώσει, ενώ ταυτόχρονα πιέζουν ασφυκτικά την οικογένειά του, παγώνοντας τις τραπεζικές καταθέσεις τους και εμποδίζοντας την ελεύθερη μετακίνησή τους μέσα στη Βοσνία, καθώς και την έξοδό τους από τη χώρα. Σύντομα οι πιέσεις επεκτάθηκαν σε εκατοντάδες άτομα- τα οποία κρίθηκαν ύποπτα για παροχή βοήθειας στον φυγάδα- αναγκάζοντας, τον Ιούλιο του 2005, τη σύζυγό του να τον καλέσει να παραδοθεί για χάρη της οικογένειάς του.

Το 2005, σε μια εμφανή πράξη περιφρόνησης προς τους διώκτες του, ο Κάρατζιτς εκδίδει ένα βιβλίο με ποιήματα στη Σερβία, το οποίο γίνεται ανάρπαστο- αφού για πολλούς Σέρβους είναι ένας κυνηγημένος πατριώτης που διώκεται επειδή υπερασπίστηκε το έθνος του. Ωστόσο, η κλεψύδρα της κάλυψης αδειάζει ταχύτατα και, με την αλλαγή φρουράς στη σερβική κυβέρνηση, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο Κάρατζιτς συλλαμβάνεται στο Βελιγράδι.

Μια νέα εποχή αρχίζει, θεωρητικά τουλάχιστον, για τη Σερβία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk