ΣΟΥΗΔΙΑ

Ο «Νόμος του Οργουελ»

Μ εγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στη Σουηδία ο νέος νόμος για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών που ψηφίστηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Από τα τέλη Ιουνίου οργανώνονται διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον «Νόμο του Οργουελ», όπως έχουν ονομάσει τις νέες ρυθμίσεις. Ο νέος νόμος ορίζει ότι όλες οι πληροφορίες που κυκλοφορούν μέσα από το Ιnternet, όπως επίσης και οι επικοινωνίες μέσω των κινητών τηλεφώνων, …

Ο «Νόμος του Οργουελ» | tovima.gr

Μ εγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στη Σουηδία ο νέος νόμος για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών που ψηφίστηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Από τα τέλη Ιουνίου οργανώνονται διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον «Νόμο του Οργουελ», όπως έχουν ονομάσει τις νέες ρυθμίσεις. Ο νέος νόμος ορίζει ότι όλες οι πληροφορίες που κυκλοφορούν μέσα από το Ιnternet, όπως επίσης και οι επικοινωνίες μέσω των κινητών τηλεφώνων, θα πρέπει να περνούν μέσα από ειδικά φίλτρα που θα μπλοκάρουν τα ΙΡ (δηλαδή το ηλεκτρονικό αποτύπωμα) των ύποπτων υπολογιστών, τα κρυπτογραφημένα μηνύματα ή οτιδήποτε άλλο κρίνεται επικίνδυνο.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σουηδίας προσπαθούν παράλληλα να ανακαλύψουν ποιος είναι αυτός που έδωσε σε έναν δημοσιογράφο της τηλεόρασης τις πληροφορίες για τις πραγματικές δυνατότητες του νέου συστήματος. Στα μέσα Ιουλίου αρκετοί φιλελεύθεροι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εξέφρασαν την πρόθεση να καταψηφίσουν τον νόμο κατά τη δεύτερη τροποποιητική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο. Δεν επιθυμούν την κατάργηση του νόμου, όπως διευκρίνισαν, αλλά θα ήθελαν οι παρακολουθήσεις να γίνονται μόνο όταν υπάρχουν υποψίες για την τέλεση αξιόποινης πράξης. Η υπόθεση έχει ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση, που παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις. Ο Χάκαν Γέβρελ, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Αμυνας, δήλωσε στη γαλλική «Le Μonde» ότι ο νόμος έχει παρερμηνευτεί. Αυτό που θα γίνει δεν είναι να μπλοκάρεται κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που, για παράδειγμα, περιλαμβάνει τη λέξη «Αλ Κάιντα», γιατί κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι λέξεις-κλειδί του συστήματος δεν θα συνδέονται με φυσικά πρόσωπα, εκτός και αν έχουν γίνει αντικείμενο μιας συγκεκριμένης έρευνας. Επομένως θα χρειάζεται μια ισχυρή υποψία για να ενδιαφερθεί το κράτος για τις επικοινωνίες ενός πολίτη. Ετσι κι αλλιώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για την καταγραφή του τεράστιου όγκου των πληροφοριών. Απλώς θα αποθηκεύεται ένα μικρό κομμάτι των πληροφοριών με βάση κάποιες συντεταγμένες. Οι εξηγήσεις του δεν φαίνεται να πείθουν τους Σουηδούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk