Ο Ερντογάν κατήντησε ένας τούρκος Μπους

Η περίοδος χάριτος του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να φθάνει στο τέλος της. « Ανέβηκε στην εξουσία σαν τον Ομπάμα και κατήντησε σαν τον Μπους » σχολίασε χαρακτηριστικά ο Φεχμί Κορού, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Υeni Safac», εξοργίζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό. Ο κ. Ερντογάν πληρώνει τη στενή του σχέση με τους στρατιωτικούς και τη σκληρή του στάση όσον αφορά τη διαχείριση του κουρδικού ζητήματος. Ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επιχειρεί μια διπλωματική προσέγγιση των Κούρδων του Ιράκ και προσπαθεί να φανεί διαλλακτικός, ο κ.

Ο Ερντογάν κατήντησε  ένας τούρκος Μπους | tovima.gr

Η περίοδος χάριτος του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να φθάνει στο τέλος της. « Ανέβηκε στην εξουσία σαν τον Ομπάμα και κατήντησε σαν τον Μπους » σχολίασε χαρακτηριστικά ο Φεχμί Κορού, αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Υeni Safac», εξοργίζοντας τον τούρκο πρωθυπουργό. Ο κ. Ερντογάν πληρώνει τη στενή του σχέση με τους στρατιωτικούς και τη σκληρή του στάση όσον αφορά τη διαχείριση του κουρδικού ζητήματος.

Ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επιχειρεί μια διπλωματική προσέγγιση των Κούρδων του Ιράκ και προσπαθεί να φανεί διαλλακτικός, ο κ. Ερντογάν επιμένει στα συνήθη εθνικιστικά σλόγκαν. « Λέμε:ένα έθνος,μία σημαία,μία πατρίδα και ένα κράτος.Οσοι δεν συμφωνούν με αυτό θα έπρεπε να φύγουν » είπε σε πρόσφατα σε ομιλία του σε κουρδικό φέουδο κοντά στα ιρακινά σύνορα.

Παρόμοιες δηλώσεις απέχουν παρασάγγας από τον ιστορικό του λόγο το 2005 στο Ντιγιαρμπακίρ, όπου αναγνώριζε την ύπαρξη « ενός κουρδικού προβλήματος που δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο μέσω περισσότερης δημοκρατίας».

Αυτή η αλλαγή στάσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο του Τύπου όσο του λαού. Η αριστερή εφημερίδα «Τaraf» έφθασε να τον αποκαλέσει « πρωθυπουργό των στρατηγών », ενώ κατά την περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Τουρκία εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ο κόσμος τού επιφύλαξε παγερή υποδοχή.

Ως συνήθως, ο κ. Ερντογάν απαντά στους επιτιμητές του χρησιμοποιώντας τη δύναμη του αξιώματός του.

Πλήθος δημοσιογράφων χάνουν τα διαπιστευτήριά τους από τις αρχές με την αιτιολογία ότι « δημοσιεύουν ψέματα » και γελοιογράφοι καταδικάζονται να πληρώσουν βαριά πρόστιμα. Το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 και εκείνοι που δεν το συνήθισαν καλούνται να πάρουν τις αποστάσεις τους.

Ο εκλογικός θρίαμβος του ΑΚΡ τον Ιούλιο του 2007 έδωσε περισσότερη δύναμη στον πρωθυπουργό και αύξησε την ισχύ του στο πλαίσιο του κυβερνώντος κόμματος.

Υστερα από αυτή την εκλογή η κυβέρνηση προέβη σε ελάχιστες υποχωρήσεις όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να λάβουν χώρα για να γίνει δεκτή η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που απογοήτευσε και πολλούς από τους φιλελεύθερους τούρκους διανοούμενους οι οποίοι ως τότε στήριζαν ή ανέχονταν τη δράση του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk