Νέα πολιτική κρίση απειλεί με διχασμό το Βέλγιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε νέα πολιτική κρίση βυθίζεται το Βέλγιο μετά την παραίτηση της μόλις τεσσάρων μηνών κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, εξαιτίας της αποτυχίας του πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ να γεφυρώσει το διοικητικό και οικονομικό χάσμα μεταξύ Βαλόνων και Φλαμανδών. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμφωνήσει στο θέμα της διάσπασης της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας του Βελγίου, Βρυξέλλες- Χάλε- Βιλβόορντε, η οποία αποτελείται από τις δίγλωσσες Βρυξέλλες και τη Χάλε και το Βιλβόορντε όπου ομιλείται η φλαμανδική.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε νέα πολιτική κρίση βυθίζεται το Βέλγιο μετά την παραίτηση της μόλις τεσσάρων μηνών κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, εξαιτίας της αποτυχίας του πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ να γεφυρώσει το διοικητικό και οικονομικό χάσμα μεταξύ Βαλόνων και Φλαμανδών.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμφωνήσει στο θέμα της διάσπασης της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας του Βελγίου, Βρυξέλλες- Χάλε- Βιλβόορντε, η οποία αποτελείται από τις δίγλωσσες Βρυξέλλες και τη Χάλε και το Βιλβόορντε όπου ομιλείται η φλαμανδική. Επίσης δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις «για τη μεταβίβαση περισσοτέρων εξουσιών στις περιφέρειες», με άλλα λόγια στην παροχή μεγαλυτέρων διοικητικών εξουσιών στους Φλαμανδούς, κάτι που συναντά τη σθεναρή αντίδραση των γαλλόφωνων Βαλόνων.

Ο 47χρονος Λετέρμ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον βασιλιά Αλβέρτο Β΄, ο οποίος ως αργά χθες επιφυλασσόταν να δώσει μια απάντηση, είτε επειδή επιδιώκει να πείσει τον κ. Λετέρμ να παραμείνει στη θέση του είτε γιατί σκοπεύει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για τον αντικαταστάτη του.

«Οι αντίθετες απόψεις των δύο κοινοτήτων σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα μιας νέας ισορροπίας για τη δημιουργία κρατικών θεσμώνπαραμένουν ασυμβίβαστες. Παρά τις προσπάθειες και την επιμονή μας, το χρονοδιάγραμμα που είχε προβλεφθεί για τη συμφωνία της κυβέρνησης δεν τηρήθηκε» δήλωσε ο κ. Λετέρμ. Οι μεταρρυθμίσεις
Ο βέλγος πρωθυπουργός είχε θέσει την 15η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και επρόκειτο να παρουσιάσει τα σχέδιά του ενώπιον του κοινοβουλίου. Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας ωστόσο υπέβαλε ξαφνικά την παραίτησή του.

Οι φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες ήταν οι νικητές των εκλογών του 2007. Ο Υβ Λετέρμ ορκίστηκε πρωθυπουργός τον περασμένο Μάρτιο, έπειτα από διαπραγματεύσεις εννέα μηνών μεταξύ των φλαμανδικών και των βαλονικών κομμάτων, οι οποίες απείλησαν να οδηγήσουν το Βέλγιο στο χείλος της διχοτόμησης.

Η νέα πολιτική περιπέτεια έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει τη «χειρότερη οικονομική κρίση μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» όπως δήλωσε ο Μαρκ Εϊσκενς, μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος του κ. Λετέρμ και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, του Φλαμανδών του ολλανδόφωνου Βορρά και των Βαλόνων του γαλλόφωνου Νότου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk