ΑΒΑΝΑ. Ενα παράξενο παιχνίδι έπαιξε η μοίρα στον πρώην υπαξιωματικό που το 1967 επελέγη (κατόπιν κληρώσεως) και εκτέλεσε τον αιχμάλωτο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Η όραση του Μάριο Τεράν σώθηκε πέρυσι, έπειτα από 39 χρόνια, χάρις σε κουβανούς γιατρούς τους οποίους έστειλε στη Βολιβία ο Φιντέλ Κάστρο.

Ο κ. Τεράνέπασχε από καταρράκτη. Εγχειρίστηκε από τους κουβανούς γιατρούς και θεραπεύτηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος δωρεάν περίθαλψης σε όλη τη Λατινική Αμερική. Το γεγονός αποκάλυψαν τα μέσα ενημέρωσης της Κούβας μόλις εφέτος, λίγες ημέρες πριν από την 40ή επέτειο από τον θάνατο του Τσε, στις 9 Οκτωβρίου.

Η εγχείρηση γνωστοποιήθηκε αρχικά λόγω επιστολής που έστειλε ο γιος του εκτελεστή του Τσε σε εφημερίδα της Βολιβίας για να ευχαριστήσει τους γιατρούς που θεράπευσαν την όραση του πατέρα του.

Μία ακόμη μάχη
«Τέσσερις δεκαετίες αφότου ο Μάριο Τεράν αποπειράθηκε να καταστρέψει ένα όνειρο και μια ιδέα, ο Τσε επιστρέφει για να κερδίσει μία ακόμη μάχη» γράφει η επίσημη εφημερίδα του ΚΚ της Κούβας «Γκράνμα». Και τονίζει: «Τώρα ένας ηλικιωμένος (σ.σ.: ο κ. Τεράν) μπορεί και πάλι να δει τα χρώματα του ουρανού και του δάσους,να απολαύσει τα χαμόγελα των εγγονιών του και να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες».

Ο Τσε Γκεβάρα, ο οποίος διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο στην κουβανική επανάσταση του 1959, ταξίδεψε στη Βολιβία το 1966 για να προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση. Ο ίδιος όμως και οι λιγοστοί αντάρτες του συνελήφθησαν – με τη βοήθεια της CΙΑ- τον Οκτώβριο του επόμενου έτους από τον βολιβιανό στρατό.

Στις 8 Οκτωβρίου του 1967 ο τραυματισμένος Τσε μεταφέρθηκε στο χωριό Λα Χιγκουέρα, όπου οι στρατιώτες μάλωσαν για το «ποιος θα έχει την τιμή» να τον σκοτώσει. Εριξαν κλήρο και ήταν ο υπαξιωματικός Τεράν εκείνος που επελέγη. Τον πυροβόλησε αρκετές φορές στα πόδια, σε μια προσπάθεια αφενός να μην του παραμορφώσει το πρόσωπο ώστε να αναγνωριστεί αργότερα και αφετέρου να μην φανεί ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ εκτέλεση.