Κανονικά οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα

Υπέρ της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων με τη Μόσχα τάχθηκε η Αθήνα στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα ετάχθη υπέρ της συνέχισης του διαλόγου ΝΑΤΟ- Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα,όπως και αρκετές άλλες χώρες» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη . «Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο θεσμοθετημένος διάλογος στο συμβούλιο ΝΑΤΟ- Ρωσίας για να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα». Η συνέχιση ή μη του διαλόγου αποτέλεσε το κυριότερο σημείο τριβής ανάμεσα στους 26 υπουργούς, βάζοντας τις ΗΠΑ- οι οποίες ζητούσαν σκληρότερη γραμμή – απέναντι στον γαλλογερμανικό άξονα και τους συμμάχους του.

Κανονικά  οι διμερείς σχέσεις  με την Ελλάδα | tovima.gr

Υπέρ της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων με τη Μόσχα τάχθηκε η Αθήνα στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα ετάχθη υπέρ της συνέχισης του διαλόγου ΝΑΤΟ- Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα,όπως και αρκετές άλλες χώρες» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη . «Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο θεσμοθετημένος διάλογος στο συμβούλιο ΝΑΤΟ- Ρωσίας για να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα». Η συνέχιση ή μη του διαλόγου αποτέλεσε το κυριότερο σημείο τριβής ανάμεσα στους 26 υπουργούς, βάζοντας τις ΗΠΑ- οι οποίες ζητούσαν σκληρότερη γραμμή – απέναντι στον γαλλογερμανικό άξονα και τους συμμάχους του. Εξηγώντας την ελληνική θέση, η κυρία Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι «πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να περάσουμε από το σημερινό στάδιο της κατάπαυσης του πυρός στην επιστροφή στο status quo ante, δηλαδή στην προηγούμενη κατάσταση» και ότι προέχει «η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δηλαδή η εφαρμογή των έξι σημείων με τα οποία δεσμεύτηκαν η Ρωσία και η Γεωργία, και η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, η αδυναμία συνέχισης των «επαφών όπως συνήθως» με τη Μόσχα, που αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των «26», αφορά μόνο το συμβούλιο ΝΑΤΟ- Ρωσίας, το οποίο ασχολείται κυρίως με θέματα ασφάλειας. Οι διμερείς σχέσεις ΕλλάδαςΡωσίας συνεχίζονται κανονικά σε όλα τα επίπεδα- οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό.

Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα, η οποία θα κατέχει την προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009, «είναι έτοιμη να συμμετάσχει δραστήρια» στην αποστολή παρατηρητών στη Νότια Οσετία. Χθες η Μόσχα συμφώνησε να αποσταλούν 20 παρατηρητές και η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα φθάσουν τους 100.

Το ΠαΣοΚ δήλωσε για τη χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ πως «έχει καταστεί πια φανερό ότι η ακραία εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ηττάται σε όλα τα επίπεδα». ΚΚΕ και Συνασπισμός στηλίτευσαν την επιδίωξη της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk