Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Η σύγκρουση ΗΠΑ- Ρωσίας επισκίασε τη σύνοδο του G8

ΧΟΚΑΪΝΤΟ. Το όλο και πιο ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών κυριάρχησε στη χθεσινή τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων κρατών (G8) του πλανήτη στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Και επισκίασε τις συζητήσεις για ανοιχτά θέματα όπως η κερδοσκοπική άνοδος της τιμής του πετρελαίου, η διεθνής επισιτιστική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην πρώτη του σύνοδο ως προέδρου της Ρωσίας, και ο Τζορτζ Μπους, στην τελευταία του ως προέδρου των ΗΠΑ, συγκρούστηκαν ανοιχτά για δύο μεγάλα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΧΟΚΑΪΝΤΟ. Το όλο και πιο ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών κυριάρχησε στη χθεσινή τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων κρατών (G8) του πλανήτη στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Και επισκίασε τις συζητήσεις για ανοιχτά θέματα όπως η κερδοσκοπική άνοδος της τιμής του πετρελαίου, η διεθνής επισιτιστική κρίση και η κλιματική αλλαγή.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην πρώτη του σύνοδο ως προέδρου της Ρωσίας, και ο Τζορτζ Μπους, στην τελευταία του ως προέδρου των ΗΠΑ, συγκρούστηκαν ανοιχτά για δύο μεγάλα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το ένα είναι η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» την οποία η Ουάσιγκτον θέλει να τοποθετήσει στην Ανατολική Ευρώπη, στα πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποτίθεται για να αντιμετωπίσει πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν.

Ετσι, μια μέρα μετά την υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ- Τσεχίας για την εγκατάσταση των ραντάρ της «ασπίδας» στο τσεχικό έδαφος, ο ρώσος πρόεδρος απείλησε ευθέως τις ΗΠΑ με «αντίποινα». «Δεν θα γίνουμε υστερικοί, αλλά θα σκεφτούμε ανταποδοτικά βήματα.Δεν αποκλείουμε περαιτέρω συνομιλίες, αλλά μας ανησυχεί ακραία αυτή η κατάσταση» τόνισε ο διάδοχος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν ακόμη πιο απειλητικό. « Η Ρωσία θα αναγκαστεί να αντιδράσει όχι με διπλωματικές,αλλά με στρατιωτικές-τεχνικές μεθόδους» ανακοίνωσε.

Το δεύτερο «αγκάθι» στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις είναι η τεταμένη κατάσταση στις αποσχισθείσες από τη Γεωργία περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην Τιφλίδα, ότι οι ενέργειες της Γεωργίας στην περιοχή συνιστούν «πραγματική απειλή για τη Ρωσία,την ειρήνη και την ασφάλεια στο Νότιο Καύκασο και απειλούν να οδηγήσουν την περιοχή στα πρόθυρα μιας νέας ένοπλης σύρραξης με απρόβλεπτες συνέπειες». Και κατονόμασε ευθέως τις ΗΠΑ ότι «καλύπτουν τις προκλήσεις» της Γεωργίας.

Κατά τα άλλα, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Η Σύνοδος Κορυφής του G8 ολοκλήρωσε τις εργασίες της χωρίς να επιτύχει καμία ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά τα πολυάριθμα διεθνή προβλήματα που εξέτασε, ιδίως την κλιματική αλλαγή και την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων.

Το μόνο που κατάφεραν οι «οκτώ» ήταν να διευρύνουν έτι περισσότερο το υπάρχον χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή συνάντησή τους με τους εκπροσώπους των οκτώ μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών, δηλαδή του λεγόμενου «G5» (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό, Νότια Αφρική) συν την Αυστραλία, την Ινδονησία και τη Νότια Κορέα, που για πρώτη φορά προσκλήθηκαν σε σύνοδο. Το θέμα ήταν η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σκοπός ήταν να πεισθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να συμβάλουν από τώρα στον «εξαερισμό» του θερμοκηπίου, περιορίζοντας τις δικές τους εκπομπές ρύπων παράλληλα με τις αντίστοιχες ενέργειες των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Η συνάντηση αυτού του άτυπου «G16» δεν κατέληξε σε καμία συγκεκριμένη ποσοτική δέσμευση, ενώ οι «φτωχοί» του G5 αρνήθηκαν ακόμη και να προσυπογράψουν την υπόσχεση των «πλουσίων» για μείωση της ρύπανσης κατά 50% ως το μακρινό 2050, και απαίτησαν να δουν συγκεκριμένες περικοπές ρύπων από το G8 προτού προχωρήσουν σε αντίστοιχα μέτρα.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι ηγέτες του G8 συμφώνησαν μόνο ως προς την ανάγκη αντίδρασης στις υψηλές τιμές των ειδών διατροφής και του πετρελαίου, καθώς και στην άνοδο του πληθωρισμού. Απηύθυναν επίσης έκκληση για την εξισορρόπηση της παραγωγής και της κατανάλωσης πετρελαίου, τη σταθεροποίηση των κεφαλαιαγορών και την αντιμετώπιση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk