«Η Ρωσία μάς προκαλεί ρίγος»

«Κ υρώσεις;Τι μιλάτε για κυρώσεις, δεν βλέπετε πού βρισκόμαστε;» απάντησε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στον εσθονό ομόλογό του, ο οποίος, λίγο προτού αρχίσει η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ το πρωί της περασμένης Τρίτης, του ζητούσε «να δοθεί ένα γερό μάθημα» στη Ρωσία και «να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα καικυρώσεις» εναντίον της. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει προηγουμένως τους γερμανούς δημοσιογράφους ότι μάλλον μέτρα «ανάκτησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης» πρέπει να αναζητηθούν παρά να γίνουν ενέργειες οι οποίες «ούτε πρακτική σημασία έχουν ούτε θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης».

«Η Ρωσία μάς προκαλεί ρίγος» | tovima.gr

«Κ υρώσεις;Τι μιλάτε για κυρώσεις, δεν βλέπετε πού βρισκόμαστε;» απάντησε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στον εσθονό ομόλογό του, ο οποίος, λίγο προτού αρχίσει η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ το πρωί της περασμένης Τρίτης, του ζητούσε «να δοθεί ένα γερό μάθημα» στη Ρωσία και «να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα καικυρώσεις» εναντίον της. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε ενημερώσει προηγουμένως τους γερμανούς δημοσιογράφους ότι μάλλον μέτρα «ανάκτησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης» πρέπει να αναζητηθούν παρά να γίνουν ενέργειες οι οποίες «ούτε πρακτική σημασία έχουν ούτε θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης». Κάτι ανάλογο υποστήριξε και ο Γάλλος Μπερνάρ Κουσνέρ μιλώντας αργότερα στο ΒΒC: «Η Ρωσία» είπε «έχει συμφέροντα στην περιοχή, δεν πρέπει να το αγνοούμε. Συμφέρον μας, συμφέρον της Ευρώπης,είναι να κατακαθήσει αυτή η κρίση και να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Μόσχα».

Στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, περιορισμοί οποιασδήποτε φύσεως εναντίον μιας χώρας θα ήταν «ακόμη μία τρέλα» έγραψαν οι «Νew Υork Τimes», ενώ σε περίπτωση που θα επιβάλλονταν κυρώσεις στη Ρωσία, συμπληρώνουν, «μάλλον αντίθετα αποτελέσματα θα έφερναν».«Διότι» συνεχίζει το δημοσίευμα «θα ήταν ανοησία πρώτου μεγέθους να επιχειρήσουμε να απομονώσουμε τη Ρωσία- είναι οικονομικά ισχυρή, έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και διαθέτει πυρηνικά όπλα».«Αιφνιδιαστικά στην κορυφή,η Ρωσία μάς προκαλεί ρίγος» σημειώνει ο Πίτερ Μπέικερ των «Νew Υork Τimes». Και προσθέτει: «Οι ΗΠΑ χρειάζονται τη συνεργασία της Μόσχας σε όλον τον κοσμο».

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, ευρωπαίοι ομόλογοί τους, ιδιαίτερα Βρετανοί, και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές συζητούν για επιβολή κυρώσεων. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς ανήγγειλε ότι «διακόπτεται» (αλλά δεν τερματίζεται, όπως ζήτησε ο Τζον Μακ Κέιν ) η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, ανάλογη απόφαση πήρε και η Σουηδία, αλλά και η Ρωσία ειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι «αποφάσισε να αναστείλει τη διεθνή στρατιωτική συνεργασία της με τις χώρες της Συμμαχίας». Ο καναδός πρωθυπουργός Στιβ Χάρπερ δήλωσε ότι «ίσως» επανεξετάσει τα σχέδια συνεργασίας καναδικών εταιρειών με τη ρωσική Gazprom. Κάποιες «προτάσεις» για έλεγχο των ρωσικών επενδύσεων στις ΗΠΑ προκάλεσαν οργισμένα σχόλια «κύκλων της Γουόλ Στριτ», οι οποίοι σημειώνουν ότι η Ρωσία ασφαλώς θα αντιδράσει με αντίποινα εναντίον των πολλαπλάσιων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα της. Επίσης από πολλούς δεν είναι επιθυμητή η έξωση της Ρωσίας από τον ΟΑΣΕ, την οποία ζητούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), όπως προτείνουν ορισμένοι, προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Στον ΠΟΕ δεν θέλουν να μας βάλουν έτσι ή αλλιώς.Πάντοτε φθάνουμε στις συνομιλίες στο τέλος, πάντοτε υπογράφουμε ένα διμερές μνημόνιο και πάντοτε την τελευταία στιγμή αποκαλύπτεται ένα νέο πρόβλημα».

Περίπτωση έξωσης από την ομάδα των G8 μάλλον αποκλείεται- η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν τη Ρωσία ως αντίβαρο στις ΗΠΑ- Καναδά- αλλά υπάρχει περίπτωση να υποβαθμιστεί και, αντ΄ αυτού, να προωθηθεί η ένωση των G7 (των επτά πλουσιότερων χωρών, στις οποίες δεν μετέχει η Ρωσία). Ισως μονομερώς η Αμερική και ορισμένες άλλες χώρες φέρουν εμπόδια στην παροχή βίζας σε ρώσους υπηκόους, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσκλήσεων ρώσων επιστημόνων, καλλιτεχνών, συγγραφέων και διανοουμένων σε κάποιες χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, ωστόσο ακόμη και ο αρθρογράφος του «Εconomist» αντιλαμβάνεται ότι δεν θα είναι μακράς διάρκειας τέτοιοι περιορισμοί. Κάπως σοβαρότερο φαίνεται το ενδεχόμενο να διακοπούν για ένα διάστημα και να καθυστερήσουν οι συνομιλίες ΕΕ- Ρωσίας για τη διαμόρφωση του πρωτοκόλλου της συνεργασίας τους σε οικονομικούς, τεχνολογικούς, επιστημονικούς και άλλους τομείς. Αλλά, αν πραγματικά δεν υπάρξει ή έστω καθυστερήσει η υπογραφή του νέου πλαισίου συνεργασίας των δύο πλευρών, ζημιωμένη θα είναι η ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk