Οι επιπτώσεις της ρωσικής νίκης θα γίνουν αντιληπτές τα επόμενα χρόνια

Η γλυκιά εκδίκηση του Βλαντίμιρ Πούτιν

Η ΡΩΣΙΑεπέστρεψε. Αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης που μπορεί να άλλαξε τα σύνορα ενός κράτους για πάντα. Η σύγκρουση που διεξήχθη με ζωηράδα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παραμένει το «αφεντικό» στο Κρεμλίνο, έληξε προς όφελος της Ρωσίας και η Δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτε για αυτό. Η Μόσχα απέδειξε ότι είναι προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ της για να διευρύνει τους στρατηγικούς στόχους της, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τις δημοκρατίες της Δύσης. Στον κόσμο των διεθνών παιχνιδιών ισχύος η δυναμική Ρωσία του κ. Πούτιν εξασφάλισε μια νίκη της οποίας οι επιπτώσεις θα γίνονται αντιληπτές κατά τα επόμενα χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που εξαρτώνται από την καλή θέληση της Ρωσίας και το φυσικό αέριο, ταπεινώθηκαν. Αλλά η χειρότερη ήττα ήρθε για τη Γεωργία, την πρώην σοβιετική δημοκρατία που τόλμησε να αλλάξει στρατόπεδο και να ορθώσει το ανάστημά της στο Κρεμλίνο.

Η ΡΩΣΙΑεπέστρεψε. Αυτό είναι το αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης που μπορεί να άλλαξε τα σύνορα ενός κράτους για πάντα. Η σύγκρουση που διεξήχθη με ζωηράδα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παραμένει το «αφεντικό» στο Κρεμλίνο, έληξε προς όφελος της Ρωσίας και η Δύση δεν μπορεί να κάνει τίποτε για αυτό. Η Μόσχα απέδειξε ότι είναι προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ισχύ
της για να διευρύνει τους στρατηγικούς στόχους της, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τις δημοκρατίες της Δύσης. Στον κόσμο των διεθνών παιχνιδιών ισχύος η δυναμική Ρωσία του κ. Πούτιν εξασφάλισε μια νίκη της οποίας οι επιπτώσεις θα γίνονται αντιληπτές κατά τα επόμενα χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που εξαρτώνται από την καλή θέληση της Ρωσίας και το φυσικό αέριο, ταπεινώθηκαν. Αλλά η χειρότερη ήττα ήρθε για τη Γεωργία, την πρώην σοβιετική δημοκρατία που τόλμησε να αλλάξει στρατόπεδο και να ορθώσει το ανάστημά της στο Κρεμλίνο.

Οσέτιοι στρατιώτες με τεθωρακισμένα εισέρχονται στην πρωτεύουσα της Οσετίας Τσχινβάλι μετά την εκδίωξη των γεωργιανών δυνάμεων. Στο τεράστιο πόστερ (αριστερά) με τη φωτογραφία του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν αναγράφεται: «Ο Πούτιν είναι ο πρόεδρός μας»

O στόχος της Ρωσίας ήταν διπλός: πρώτον, να ξεφορτωθεί έναν ενοχλητικό ηγέτη, πολύ ανεξάρτητο για τα γούστα του Κρεμλίνου, που είχε προκαλέσει την προσωπική έχθρα του κ. Πούτιν (ο οποίος τώρα θέλει να δει τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι να δικάζεται για εγκλήματα πολέμου, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν ). Δεύτερον, το Κρεμλίνο φαίνεται ότι ανέκοψε τη νατοϊκή πορεία της Γεωργίας. Η αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Σαακασβίλι να εντάξει μια αποσχισθείσα περιοχή σε μια κεντρική κυβέρνηση έδωσε στον κ. Πούτιν, τον ρώσο πρωθυπουργό, την ευκαιρία που περίμενε να σταματήσει τη «γενοκτονία» με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής επέμβασης».

Η εκδίκηση για τη Ρωσία- και για τον κ. Πούτιν προσωπικά- είναι γλυκιά. Με μία κίνηση ήρθε η ώρα της ανταπόδοσης για τους Ρώσους, τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αγνόησαν τόσο πριν από την επέμβαση στο Ιράκ το 2003 όσο και πριν από την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου αυτόν τον χρόνο. Είναι η πρώτη φορά από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης που η Μόσχα αποτελεί δεσπόζοντα παίκτη της διεθνούς πολιτικής. Κανείς στη Γεωργία ή στη Δύση δεν αμφιβάλλει ότι η άμεση απάντηση της Ρωσίας κατά των γεωργιανών δυνάμεων στη Νότια Οσετία ήταν σχεδιασμένη προ πολλού. Ο κ. Σαακασβίλι αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Δύσης να μην απαντήσει σε ενδεχόμενη πρόκληση της Ρωσίας. Αλλά στο τέλος έπεσε στη ρωσική παγίδα διατάσσοντας μια κακοσχεδιασμένη επίθεση όταν τα μάτια του κόσμου ήταν στραμμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Σίγουρα δεν περίμενε τη συντριπτική απάντηση της πυρηνικής δύναμης που επιστράτευσε τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και σκληροτράχηλους ρώσους στρατιώτες. Η ρωσική απόκριση χαρακτηρίστηκε δυσανάλογη από τους δυτικούς ηγέτες. Η Ρωσία τώρα έχει το πάνω χέρι γιατί ο κ. Πούτιν πολύ γρήγορα συνειδητοποίησε- πιθανώς έπειτα από συζητήσεις με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Πεκίνο- ότι η Δύση δεν έχει τα «κότσια» να προχωρήσει σε πόλεμο κατά της Ρωσίας για να σώσει τη γεωργιανή δημοκρατία. Αλλά ποιες είναι οι κυρώσεις για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κυρίαρχου κράτους; Η Ρωσία αναγνωρίζει ότι οι αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας αποτελούν μέρος του γεωργιανού εδάφους. Οταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ το 1990, το αποτέλεσμα ήταν κυρώσεις εκ μέρους του ΟΗΕ και ένας πόλεμος κατά του ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν. Σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- στο οποίο η Ρωσία διατηρεί δικαίωμα άσκησης βέτο- παρέλυσε. Ο πρόεδρος Μπους προειδοποίησε ότι η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό μπορεί να μη φόβισε το Κρεμλίνο αλλά ο πόλεμος τερματίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ωστόσο ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Πούτιν στην προεδρία, ξεκαθάρισε ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στις δύο αποσχισθείσες περιοχές θα παραμείνουν. Το γεγονός που προκαλεί τη μεγαλύτερη έκπληξη αναφορικά με την αντίδραση της Δύσης είναι το σοκ που προκάλεσε η στρατιωτική επέμβαση. Οι «μαχητές του Ψυχρού Πολέμου» στην Ευρώπη, τα πρώην σοβιετικά κράτη που τώρα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, δεν εξεπλάγησαν παρακολουθώντας την άνοδο της αυταρχικού τύπου κυβέρνησης της Ρωσίας υπό τον κ. Πούτιν. Οι ρώσοι ηγέτες προειδοποιούσαν επί χρόνια τη Δύση ότι το Κρεμλίνο παρέμενε ριζικά αντίθετο στην ένταξη των πρώην σοβιετικών κρατών στη νατοϊκή συμμαχία.

Η Ρωσία ενίσχυσε τους δεσμούς της με τις αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας για να τιμωρήσει τον κ. Σαακασβίλι. Το ΝΑΤΟ απεχθάνεται να παρακολουθεί μια τρίτη χώρα, τη Ρωσία, να ανατρέπει τα σχέδιά του. Ετσι προσφάτως επανέλαβε την πρότασή του για ένταξη της Γεωργίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αλλά η ξεροκέφαλη και παρορμητική συμπεριφορά του κ. Σαακασβίλι έχει μειώσει την υποστήριξη της Δύσης. Το μέλλον της Ουκρανίας διαφαίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο. Αν η Ρωσία ήταν έτοιμη να δράσει στρατιωτικά κατά της ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, μιας χώρας 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, τι καταστροφή περιμένει την Ουκρανία, μια χώρα 46 εκατομμυρίων με μια ισχυρή ρωσική μειονότητα;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk