ΑΝΤΡΕΑ ΥΨΗΛΑΝΤΗ

Η Ελληνίδα που θέλει να γίνει πρωθυπουργός

ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ αλλά όχι τη χάρη. Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της Εσσης Αντρέα Υψηλάντη είναι η πιο αμφιλεγόμενη πολιτικός της Γερμανίας. Οι αντίπαλοί της «ψεύτρα» την ανεβάζουν, «απατεώνισσα» την κατεβάζουν. Και αυτό επειδή επιμένει να γίνει πρωθυπουργός του κρατιδίου στη θέση του Χριστιανοδημοκράτη Ρόλαντ Κοχ με την υποστήριξη του κόμματος Αριστερά- υποστήριξη που είχε απορρίψει κατηγορηματικά η ίδια πριν από τις τοπικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2008. Η επιμονή της προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις και μέσα στο κόμμα της. Αυτή όμως δεν το βάζει κάτω. Τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης παρουσίασε στη Φραγκφούρτη ένα σχέδιο που αποβλέπει στην αναρρίχησή της στην πρωθυπουργία εντός τριμήνου. Σχέδιο με ασαφείς παραμέτρους και με «ανοιχτό τέλος», όπως λέει η ίδια, που εμπερικλείει τη δυνατότητα υπαναχώρησης. Δεν είναι περίεργο έτσι που τα μέσα ενημέρωσης μιλούν τώρα για το μεγαλύτερο πολιτικό δράμα που παίζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία.

ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ αλλά όχι τη χάρη. Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της Εσσης Αντρέα Υψηλάντη είναι η πιο αμφιλεγόμενη πολιτικός της Γερμανίας. Οι αντίπαλοί της «ψεύτρα» την ανεβάζουν, «απατεώνισσα» την κατεβάζουν. Και αυτό επειδή επιμένει να γίνει πρωθυπουργός του κρατιδίου στη θέση του Χριστιανοδημοκράτη Ρόλαντ Κοχ με την υποστήριξη του κόμματος Αριστερά- υποστήριξη που είχε απορρίψει κατηγορηματικά η ίδια πριν από τις τοπικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2008. Η επιμονή της προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις και μέσα στο κόμμα της. Αυτή όμως δεν το βάζει κάτω. Τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης παρουσίασε στη Φραγκφούρτη ένα σχέδιο που αποβλέπει στην αναρρίχησή της στην πρωθυπουργία εντός τριμήνου. Σχέδιο με ασαφείς παραμέτρους και με «ανοιχτό τέλος»,
όπως λέει η ίδια, που εμπερικλείει τη δυνατότητα υπαναχώρησης. Δεν είναι περίεργο έτσι που τα μέσα ενημέρωσης μιλούν τώρα για το μεγαλύτερο πολιτικό δράμα που παίζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ.

Η πρώτη πράξη του δράματος άρχισε τη νύχτα των εκλογών, όταν η κυρία Υψηλάντη διαπίστωσε ότι οι αριθμοί δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις της. Οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν υποστεί πανωλεθρία χάνοντας το 12,2% των ψήφων τους, παρέμεναν όμως πρώτο κόμμα με 36,8% στην τοπική Βουλή (Σοσιαλδημοκράτες 36,7%). Και αυτό τους έδινε τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η πρότασή τους να συμμετάσχουν σε αυτήν οι Σοσιαλδημοκράτες απορρίφθηκε όμως από την κυρία Υψηλάντη. «Οι ψηφοφόροι ψήφισαν αλλαγή.Και αυτή δεν μπορεί να γίνει με τους Χριστιανοδημοκράτες» τόνισε. Για να προσθέσει κατόπιν κάτι που άφησε άναυδους φίλους και εχθρούς: «Πρέπει να ομολογήσωότι δεν θα κρατήσω μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις μου» είπε. «Η αλλαγή προϋποθέτει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τους Σοσιαλδημοκράτες. Και αυτό κάνει αναπόφευκτη την ανοχή της Αριστεράς». Ο στόχος ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων με την υποστήριξη των έξι βουλευτών της Αριστεράς. Μια τέτοια κυβέρνηση θα διέθετε στη Βουλή οριακή πλειοψηφία δύο εδρών. Αυτό όμως αποδείχθηκε απραγματοποίητο. Ηδη την πρώτη ημέρα, μετά τη γνωστοποίησή του, η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ντάγκμαρ Μέτζγκερ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στην εξαπάτηση των ψηφοφόρων και ότι θα μαυρίσει μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην Αριστερά. Ταυτόχρονα η γενικότερη εικόνα αναταραχής που είχε προσβάλει και το Ομοσπονδιακό κόμμα έδειχνε ότι θα βρίσκονταν ίσως και άλλοι βουλευτές που θα έριχναν στα κρυφά μαύρη ψήφο. Μπροστά στο ενδεχόμενο του φιάσκου η κυρία Υψηλάντη αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν. Το σχέδιό της μπήκε, προσωρινά τουλάχιστον, στο ψυγείο. Και κ. Κοχ συνέχισε να κυβερνά ως «υπηρεσιακός» πρωθυπουργός- κάτι που θεωρητικά, σύμφωνα με το σύνταγμα της Εσσης, θα μπορούσε να κάνει ως τις επόμενες εκλογές.

Ακολούθησαν- και αυτό είναι η δεύτερη πράξη- πολλοί μήνες αβεβαιότητας. Στο Βερολίνο οι ηγέτες του κόμματος έλπιζαν ότι η κυρία Υψηλάντη δεν θα επαναλάμβανε την γκάφα της. «Δεν εφορμά κανείς με το κεφάλι για δεύτερη φορά στον ίδιο τοίχο» δήλωνε σίγουρος ο πρόεδρος του κόμματος Κουρτ Μπεκ. Τα γεγονότα όμως τον διέψευσαν. Η κυρία Υψηλάντη επανήλθε τώρα δριμύτερη. Κάθε προσπάθεια για να μεταπειστεί αποδείχθηκε μάταιη. «Είναι πιο εύκολο να μεταπείσεις έναν μεταξοσκώληκαπαρά εκείνη» έλεγε χαρακτηριστικά μέλος του κομματικού προεδρείου.

Η εμμονή της κυρίας Υψηλάντη, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, δεν οφείλεται όμως μόνο σε «πείσμα», όπως την κατηγορούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί της, αλλά και σε μια μεσσιανική αντίληψη περί πολιτικής που ισοδυναμεί με το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ο σκοπός είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση μια σειρά ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως η καθιέρωση κατώτατου ωριαίου μισθού (7,5 ευρώ), το σχολείο για όλους (όχι απλώς το ολοήμερο), το κλείσιμο των ατομικών εργοστασίων και η προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Το μέσο είναι η αθέτηση της εκλογικής υπόσχεσης- ήτοι, το σπάσιμο ενός «ιερού» ταμπού με άμεσες πρακτικές επιπτώσεις. Το όνομα Υψηλάντη έχει γίνει συνώνυμο της πολιτικής αναξιοπιστίας. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες της Εσσης έχουν χάσει εν τω μεταξύ το ένα τρίτο των ψήφων τους. Αντίστοιχη είναι και η πορεία του Ομοσπονδιακού κόμματος που, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Forsa, έπεσε τώρα στο ιστορικά χαμηλό του 20% – «κυρίως εξαιτίας της Υψηλάντη» κατά τον διευθυντή του Ινστιτούτου Μάνφρεντ Γκίλνερ. Κατά παράδοξο τρόπο, βέβαια, η πτώση στις δημοσκοπήσεις δημιουργεί και τους όρους για την πολιτική επάνοδό της. Αυτό φαίνεται από τις διαπραγματεύσεις που έκανε με τους βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος με στόχο να τους πείσει να δώσουν το πράσινο φως στο σχέδιό της. «Το κύριο επιχείρημά της ήτανότι,αν πούμε όχι,θα γίνουν νέες εκλογές.Και ότι τότεο κάθε τρίτος θα χάσει την έδρα του» έλεγε πρόσφατα ένας από αυτούς. Το επιχείρημα είχε απόλυτη επιτυχία. Κανείς «δυστροπών» βουλευτής δεν τόλμησε να ακολουθήσει το παράδειγμα της κυρίας Μέτζγκερ.

Στη νέα πορεία της προς την πρωθυπουργία η κυρία Υψηλάντη θέλει να αποφύγει πάντως τις «βιασύνες» του παρελθόντος. Γι΄ αυτό και το νέο σχέδιό της προβλέπει όχι μόνο τη στενή σύμπραξη των ηγετών της δεξιάς και της αριστερής πτέρυγας του κόμματος αλλά και τη συμμετοχή της «βάσης» με τη διοργάνωση τεσσάρων περιφερειακών συνεδρίων. Παράλληλα θα συνταχθεί «κατάλογος κριτηρίων» για τη συνεργασία με την Αριστερά που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση της επιρροής της στον σχεδιαζόμενο συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων. Εκπρόσωπος της τελευταίας βεβαιώνει ότι οι αριστεροί βουλευτές θα ψηφίσουν μονοκούκι την κυρία Υψηλάντη, «τίποτα όμως παραπέρα. Στη Βουλή θα παίρνουν θέση ανάλογα με το θέμα».

Αν το σχέδιο ευοδωθεί τελικά, είναι βέβαια άλλο θέμα. Τα εμπόδια, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, είναι πολλά. Το πρώτο προέρχεται από το Βερολίνο. Ο κ. Μπεκ φαίνεται να ξέρει ότι η αναξιοπιστία της κυρίας Υψηλάντη είναι μεταδοτική. Η αρχή είναι ότι τα τοπικά κόμματα έχουν ελεύθερο χέρι στο θέμα των συμμαχιών. Από την άλλη, όμως, ο κ. Μπεκ δεν ανέχεται την αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων που λειτουργεί εν γένει ζημιογόνα. Γι΄ αυτό και συνεχίζει την πίεση υπέρ της εγκατάλειψης του σχεδίου.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών της Εσσης που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την κυρία Υψηλάντη. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη πρωθυπουργού είναι μυστική. Ο κίνδυνος λοιπόν για τη μία ή την άλλη αρνητική ψήφο είναι αντίστοιχα μεγάλος. Και το τρίτο είναι η ισχνή πλειοψηφία του κυβερνητικού στρατοπέδου (μόλις μία ψήφος) που το κάνει «εκβιάσιμο»- είτε εκ μέρους της Αριστεράς είτε εκ μέρους διαφόρων οργανωμένων ομάδων εντός του. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια τι θα γίνει αν αποτύχει για δεύτερη φορά «η εφόρμηση με το κεφάλι στον ίδιο τοίχο». «Η Υψηλάντη δεν έχει να χάσει πια τίποτεαλλά μπορεί να κερδίσει τα πάντα» λέει αναλυτής. Το αντίθετο, προσθέτει, συμβαίνει με τον κ. Μπεκ, ο οποίος ύστερα από όσα συνέβησαν είναι σε κάθε περίπτωση ο χαμένος της υπόθεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk