Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Ραν Σάσκιντ

Η CΙΑ χάλκευσε έγγραφο για να ενοχοποιήσει τον Σαντάμ

O ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταδίδει το ΒΒC, δήλωσε προχθές ότι «έχει μείνει έκπληκτος με το ύψος του κυνισμού [των Αμερικανών] σε ό,τι αφορά την παραπληροφόρηση, με την ικανότητά τους να παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο, να εμφανίζουν τους πραγματικούς επιτιθεμένους ως θύματα». Ο Πούτιν αναφερόταν στην κατάσταση στη Γεωργία, θα μπορούσε όμως το σχόλιοδιαπίστωσή του να αφορά και όσα κατά καιρούς μας έχει σερβίρει η Ουάσιγκτον για να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ. Η σχετική παραμυθολογία πήρε τελευταία νέα διάσταση με νέα στοιχεία τα οποία έφερε στη δημοσιότητα ο Ραν Σάσκιντ.

O ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταδίδει το ΒΒC, δήλωσε προχθές ότι «έχει μείνει έκπληκτος με το ύψος του κυνισμού [των Αμερικανών] σε ό,τι αφορά την παραπληροφόρηση, με την ικανότητά τους να παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο, να εμφανίζουν τους πραγματικούς επιτιθεμένους ως θύματα». Ο Πούτιν αναφερόταν στην κατάσταση στη Γεωργία, θα μπορούσε όμως το σχόλιοδιαπίστωσή του να αφορά και όσα κατά καιρούς μας έχει σερβίρει η Ουάσιγκτον για να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ. Η σχετική παραμυθολογία πήρε τελευταία νέα διάσταση με νέα στοιχεία τα οποία έφερε στη δημοσιότητα ο Ραν Σάσκιντ. Πρόκειται για έναν από τους εγκυρότερους αμερικανούς δημοσιογράφους, τιμημένο με τον ύψιστο βαθμό επαγγελματικής διάκρισης, το βραβείο Πούλιτζερ, ο οποίος γράφει ότι ήταν ο Λευκός Οίκος που έδωσε εντολή και κατηύθυνε να συνταχθεί ένα μνημόνιο ενός δήθεν στενού συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο θα επιβεβαίωνε ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Φυσικά κάποια (ανώνυμη) πηγή του Λευκού Οίκου έσπευσε να διαψεύσει τον «ισχυρισμό» του Σάσκιντ, αλλά δεν φαίνεται να έπεισε.

Στο βιβλίο του «Τhe Way of the World. Α Story of Τruth and Ηope in an Αge of Εxtremism», το οποίο κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα στην Αμερική, ο Σάσκιντ αναφέρει ότι έχει τις μαγνητοφωνημένες καταθέσεις δύο ανωτάτων στελεχών της CΙΑ οι οποίοι βεβαιώνουν πως τους τελευταίους μήνες του 2003 ο Λευκός Οίκος «διέταξε» τη CΙΑ να ετοιμάσει ένα άκρως απόρρητο μνημόνιο απευθυνόμενο δήθεν στον Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο υποτίθεται ότι είχε συντάξει τον Ιούλιο του 2001 ο Ταχίρ Τζαλίλ Χαμπούς, αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ. Το έγγραφο σημείωνε μεταξύ άλλων, πρώτον, ότι ο Μοχάμεντ Ατά, ο άνθρωπος που οργάνωσε την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης ήταν «στενός συνεργάτης του (ιρακινού) καθεστώτος» και, δεύτερον, ότι «προχωρούσε χωρίς καθυστερήσεις» το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής.

Τον Δεκέμβριο του 2003 η Ουάσιγκτον διοχέτευσε με τον τρόπο της αυτό το πλαστό «σημαντικό ντοκουμέντο» στον διεθνή Τύπο και σε ορισμένους συμμάχους. Η «αποκάλυψη», όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε εντύπωση και σχόλια από κυβερνητικούς αξιωματούχους διαφόρων χωρών. Ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μίλησε για «τεκμηριωμένη δικαίωση» της απόφασής του να υποστηρίξει τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην εισβολή στο Ιράκ και η συντηρητική βρετανική εφημερίδα «Sunday Τelegraph», ο γαλλικός «Μonde», η «Repubblica» της Ιταλίας και άλλες εφημερίδες δημοσίευσαν άρθρα και πληροφορίες στη βάση των όσων «απεκάλυπτε» το (πλαστό) μνημόνιο. Κάποιοι ευρωπαίοι σχολιαστές διετύπωσαν τότε αμφιβολίες για τη γνησιότητα του εγγράφου αλλά η Ουάσιγκτον διαβεβαίωνε τους πάντες ότι η γνησιότητά του ήταν πλήρως ελεγμένη και ότι το μνημόνιο «προέρχεται από ιρακινές πηγές». Στην Αμερική διατυπώθηκαν τότε αλλά και αργότερα αμφιβολίες για τον συγγραφέα του εγγράφου, μάλιστα η «Washington Ρost» έκανε λόγο ακόμη και για «πλαστότητα» , αλλά πάντοτε βρισκόταν κάποια μη κατονομαζόμενη «πηγή» η οποία διέλυε τις αμφιβολίες. Ωστόσο, όπως ο Σάσκιντ σημειώνει στο βιβλίο του, ακόμη και σήμερα δεν βγήκε κάποιος επώνυμος αξιωματούχος- ούτε από τον Λευκό Οίκο ούτε από τη CΙΑ – να βεβαιώσει ότι το μνημόνιο δεν είναι πλαστό. Κάποιοι όμως από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν είναι τόσο κατηγορηματικοί. Η Κοντολίζα Ράις λ.χ. μπέρδεψε- σκοπίμως ή όχιδύο φορές τα λόγια της συζητώντας με τον Σάσκιντ προ ημερών. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημά του δήλωσε την πρώτη φορά ότι «η κυβέρνηση» δεν μπορούσε να έχει ανάμειξη στην πλαστογραφία, κατόπιν το διόρθωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες» δεν ήταν αναμεμειγμένες και τέλος μίλησε αφηρημένα ότι ο Λευκός Οίκος- στον οποίο εκείνη την εποχή η ίδια ήταν υψηλόβαθμο προεδρικό στέλεχος- δεν είχε ανάμειξη. Είπε- και ο συγγραφέας δίνει προσοχή σε αυτό- «Κοίταξε, οι Ηνωμένες Πολιτείες… ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να πει σε κάποιους κάνε ένα πλαστογραφημένο γράμμα σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό» . Στη Βρετανία συντηρητικά έντυπα, τα οποία τονίζουν πάντοτε τις ευθύνες της κυβέρνησης Μπλερ στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ, δίνουν έκταση στις αποκαλύψεις του αμερικανού συγγραφέα, μάλιστα οι «Financial Τimes» δημοσίευσαν την περασμένη Δευτέρα τα σχετικά υπό τον τίτλο «Ψίθυροι για ένα Γουότεργκεϊτ του Μπους». Μια απαξιωτική γελοιογραφία του Λευκού Οίκου (ως σκουπιδοτενεκέ!) και των πρακτόρων του συνόδευε το κείμενο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk