Η βασίλισσα κοστίζει 50,5 εκατ. ευρώ στους Βρετανούς

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σαράντα εκατομμύρια στερλίνες (ήτοι, 50.490.800 ευρώ) κόστισε πέρυσι στους βρετανούς φορολογούμενους το βασιλικό νοικοκυριό της Ελισάβετ Β΄, κάτι που σημαίνει ότι κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως ηλικίας, επιβαρύνθηκε με 66 πένες (0,83 ευρώ), τέσσερις πένες περισσότερες από την περασμένη χρονιά, για τη συντήρηση της βασιλικής οικογένειας. Πολλοί πάντως ζήτησαν περικοπές των εξόδων των Γουίνδσορ και μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά τους. Σύμφωνα με τη χθεσινή ετήσια …

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σαράντα εκατομμύρια στερλίνες (ήτοι, 50.490.800 ευρώ) κόστισε πέρυσι στους βρετανούς φορολογούμενους το βασιλικό νοικοκυριό της Ελισάβετ Β΄, κάτι που σημαίνει ότι κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως ηλικίας, επιβαρύνθηκε με 66 πένες (0,83 ευρώ), τέσσερις πένες περισσότερες από την περασμένη χρονιά, για τη συντήρηση της βασιλικής οικογένειας. Πολλοί πάντως ζήτησαν περικοπές των εξόδων των Γουίνδσορ και μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά τους.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ετήσια ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ περί των βασιλικών λογαριασμών, τα βασιλικά έξοδα επιβαρύνθηκαν και από κάποια έργα επειγούσης φύσεως, το κόστος των οποίων ανέρχεται συνολικά σε 32 εκατομμύρια στερλίνες (40.395.679. ευρώ), διαμοιρασμένες σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας.

Αναλυτικά: αντικατάσταση των μολύβδινων στεγών των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και του πύργου των Γουίνδσορ: 16 εκατομμύρια στερλίνες (20.200.047 ευρώ). Ανακαίνιση των καλωδιώσεων και θερμαντικών σωμάτων στο Μπάκιγχαμ: 2,4 εκατομμύρια στερλίνες (3,03 εκατ. ευρώ). Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου υδροδότησης εκ μολυβδοσιδηροσωλήνων του Γουίνδσορ: 3 εκατ. στερλίνες (3.786.993 ευρώ).

Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι λόγω των άοκνων προσπαθειών που καταβάλλονται για μείωση της κατανάλωσης και εξοικονόμηση ενέργειας στα βασιλικά ενδιαιτήματα, μειώθηκαν τα έξοδα αλλά και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Τουτέστιν, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού παρουσιάζει μείωση 7,3%, ιδίως λόγω της χρήσης λαμπτήρων φθορισμού χαμηλής ενέργειας. Επιπροσθέτως, το νερό από ένα πηγάδι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ χρησιμοποιείται για την ψύξη των βασιλικών αποθηκών κρασιού και το πότισμα του βασιλικού κήπου.

Βασιλικά ταξίδια
Αύξηση παρουσιάζουν οι δαπάνες για τα βασιλικά ταξίδια (ως τις 31 Μαρτίου) που έφτασαν τα 6,2 εκατ. στερλίνες (7.825.818 ευρώ) έναντι 5,6 εκατ. στερλινών (7.068.316 ευρώ) κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν επίσημες επισκέψεις στις ΗΠΑ, στην Ουγκάντα, στο Βέλγιο στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Η βασίλισσα Ελισάβετπαρέστη σε 440 κοσμικές εκδηλώσεις επί βρετανικού εδάφους, ενώ η ίδια φιλοξένησε 38.000 προσκεκλημένους σε γκάρντεν πάρτι στα ανάκτορα Μπάκιγχαμ και στον πύργο Χολιρόουντ Χάουζ στο Εδιμβούργο.

Η Republic, σωματείο που αγωνίζεται για την κατάργηση της μοναρχίας, ανακοίνωσε ότι οι βασιλικοί λογαριασμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν είναι σωστοί, διότι τα ετήσια έξοδα ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια στερλίνες (189.334.118 ευρώ) αν συνυπολογιστούν οι μισθοί και τα λοιπά έξοδα των αστυνομικών και του στρατού που έχουν αναλάβει τη φύλαξη της βασιλικής οικογένειας. Ο εκπρόσωπος του σωματείου Γκράχαμ Σμιθ δήλωσε ότι το σωστό είναι να κόψει η κυβέρνηση ένα σταθερό μισθό στη βασίλισσα και να εγκρίνεται ο προϋπολογισμός των ανακτόρων από τη Βουλή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk