Ικανοποίηση για την ηρεμία στο Αιγαίο, φόβοι για αναμόχλευση παθών στη Θράκη

Γιατί ανησυχεί η Αθήνα

Τ ην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας με την οποία θα κριθεί η τύχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αλλά και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένουν με ψυχραιμία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι προβλέψεις αποφεύγονται, παρά την εκ πρώτης όψεως θετική είδηση ότι ο εισηγητής του Συνταγματικού Δικαστηρίου συνέστησε πριν από λίγες ημέρες να μην απαγορευθεί η δράση του ΑΚΡ. Η Αθήνα πάντως εμφανίζεται ικανοποιημένη διότι η ατμόσφαιρα στο Αιγαίο παραμένει ήρεμη καθώς το θερινό μορατόριουμ προς το παρόν λειτουργεί.

Γιατί ανησυχεί η Αθήνα | tovima.gr

Τ ην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας με την οποία θα κριθεί η τύχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αλλά και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένουν με ψυχραιμία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι προβλέψεις αποφεύγονται, παρά την εκ πρώτης όψεως θετική είδηση ότι ο εισηγητής του Συνταγματικού Δικαστηρίου συνέστησε πριν από λίγες ημέρες να μην απαγορευθεί η δράση του ΑΚΡ.

Η Αθήνα πάντως εμφανίζεται ικανοποιημένη διότι η ατμόσφαιρα στο Αιγαίο παραμένει ήρεμη καθώς το θερινό μορατόριουμ προς το παρόν λειτουργεί.

Ανησυχεί όμως παράλληλα διότι η Αγκυρα συνεχίζει να κινείται επικίνδυνα στη Θράκη, όπου πυκνώνουν οι επισκέψεις βουλευτών τόσο του ΑΚΡ όσο και άλλων κομμάτων που σχετίζονται με το «βαθύ κράτος» και επιχειρούν να σύρουν τη μουσουλμανική μειονότητα προς την Τουρκία.

Αν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κινηθεί στο πνεύμα της γνώμης που διετύπωσε ο εισηγητής του, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους, εκτιμούν έλληνες διπλωμάτες. Τα προβλήματα θα ανακύψουν σε περίπτωση που οι δικαστές προτιμήσουν «να τραβήξουν το σχοινί». Σε αυτή την περίπτωση, η ηγεσία του ΑΚΡ φέρεται να εξετάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια:

Πρώτον, η προσφυγή σε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν πρέπει να απαγορευθεί ή όχι το κόμμα. Το ζήτημα είναι αν η προσφυγή θα έχει ανάλογη τύχη με εκείνη για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, η οποία δεν ευοδώθηκε ύστερα από απόφαση του… Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεύτερον, η προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το σενάριο αυτό συζητείται μάλλον για λόγους εντυπωσιασμού.

Εξάλλου η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι άμεσα εκτελεστή. Και, τρίτον, η «κλωνοποίηση» του ΑΚΡ. Το σενάριο αυτό αφορά τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, η μόνη διαφορά του οποίου με το σημερινό κυβερνών κόμμα θα είναι στο όνομα.

Ηδη, περίπου 70 βουλευτές βρίσκονται με το «όπλο παρά πόδα» να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, βεβαιώνουν τουρκικές πηγές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk