Διχασμένο παραμένει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης

Για προδοσία μιλάει η Σεγκολέν

Oταν πέρυσι τέτοια εποχή ο Σαρκοζί έκανε το μεγάλο άνοιγμα προς την Αριστερά, δεν υπολόγιζε απλώς στην ενίσχυση του υπερκομματικού προφίλ του αλλά έβλεπε ακόμη πιο μακριά, στην «επόμενη ημέρα» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δεν θα αργήσει να έρθει, καθώς σε λίγους μήνες εκλέγει τη νέα ηγεσία του, εν μέσω συγκρούσεων και συντροφικών μαχαιρωμάτων. Οι αλλεπάλληλες ήττες του κόμματος και οι διαφωνίες στο εσωτερικό του έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό και κανείς δεν γνωρίζει πού θα οδηγηθούν τα πράγματα.

Oταν πέρυσι τέτοια εποχή ο Σαρκοζί έκανε το μεγάλο άνοιγμα προς την Αριστερά, δεν υπολόγιζε απλώς στην ενίσχυση του υπερκομματικού προφίλ του αλλά έβλεπε ακόμη πιο μακριά, στην «επόμενη ημέρα» του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που δεν θα αργήσει να έρθει, καθώς σε λίγους μήνες εκλέγει τη νέα ηγεσία του, εν μέσω συγκρούσεων και συντροφικών μαχαιρωμάτων. Οι αλλεπάλληλες ήττες του κόμματος και οι διαφωνίες στο εσωτερικό του έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό και κανείς δεν γνωρίζει πού θα οδηγηθούν τα πράγματα. Η ψήφος Λανγκ στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις- χάρη στην οποία ο Σαρκοζί πέτυχε αυτό που ήθελε- είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου καθώς ήδη τα μαχαίρια έχουν βγει. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ μίλησε για προδοσία και προειδοποιεί ότι στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές. Προφανής αναφορά στην επόμενη ημέρα, που δεν αποκλείεται να είναι δική της αν κερδίσει την εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία. Πιο μετριοπαθής ο πρώην σύντροφός της και νυν πρώτος γραμματέας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο απλώς για μια νίκη του Σαρκοζί στο παρά πέντε. Ο Λανγκ δεν εξέπληξε όμως όσους έχουν παρακολουθήσει τη στάση του τους τελευταίους μήνες. Ως αντιπρόεδρος της επιτροπής για την τροποποίηση του Συντάγματος, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Μπαλαντύρ, είχε πάρει μέρος στις προπαρασκευαστικές εργασίες και δεν έκρυψε την υποστήριξή του στις αλλαγές. Απλώς η συγκυρία ήταν τέτοια που κατέστησε την ψήφο του καθοριστική για την έγκριση των αλλαγών και γι΄ αυτόν τον λόγο δέχθηκε το ανάθεμα των συντρόφων του.

Οι Σοσιαλιστές ήταν από την αρχή διχασμένοι στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, αν και είχαν από καιρό μιλήσει για την ανάγκη να επέλθουν αλλαγές. Ο «Μonde» κάνει λόγο για τη χαμένη ευκαιρία των Σοσιαλιστών να εμφανιστούν με ενιαίο πρόσωπο, γεγονός που βοήθησε τον Σαρκοζί να πετύχει τον στόχο του. Βουλευτές του κόμματος έχουν εκφράσει τη στήριξή τους σε αρκετές από τις νέες διατάξεις με το επιχείρημα ότι αυτές αποτελούν δημοκρατική κατάκτηση. Στο τέλος ψήφισαν βέβαια εναντίον των αλλαγών, αλλά, όπως δηλώνουν, θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λανγκ. Ο πρώην υπουργός έχει όμως ειδικό βάρος στα πολιτικά πράγματα της Γαλλίας και μπορεί να ψηφίζει κατά συνείδηση. Πράγμα που μπορεί να του στοιχίσει την κομματική του ταυτότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk