Επιγραφή «προφητική» για την Ανάσταση του Ιησού

Ερωτήματα για τον θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού εγείρει νέα ριζοσπαστική ερμηνεία μιας επιγραφής που είχε βρεθεί στην ανατολική όχθη της Νεκράς Θάλασσας. Η πέτρινη στήλη, ύψους 91 εκατοστών, μοιάζει να αναφέρεται σε έναν Μεσσία ο οποίος ανασταίνεται εκ νεκρών τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του, μόνο που έχει γραφεί δεκαετίες πριν από τη γέννηση του Χριστού. Το μελάνι έχει ξεθωριάσει σε πολλά σημεία της επιγραφής, η οποία γράφτηκε τον 1ο π.Χ. αιώνα και είναι γνωστή ως «Η Αποκάλυψη του Γαβριήλ», και γι΄ αυτό πολλοί ειδικοί αμφισβητούν τη συγκεκριμένη απόδοση του κειμένου.

Επιγραφή «προφητική» για  την Ανάσταση του Ιησού | tovima.gr

Ερωτήματα για τον θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού εγείρει νέα ριζοσπαστική ερμηνεία μιας επιγραφής που είχε βρεθεί στην ανατολική όχθη της Νεκράς Θάλασσας. Η πέτρινη στήλη, ύψους 91 εκατοστών, μοιάζει να αναφέρεται σε έναν Μεσσία ο οποίος ανασταίνεται εκ νεκρών τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του, μόνο που έχει γραφεί δεκαετίες πριν από τη γέννηση του Χριστού.

Το μελάνι έχει ξεθωριάσει σε πολλά σημεία της επιγραφής, η οποία γράφτηκε τον 1ο π.Χ. αιώνα και είναι γνωστή ως «Η Αποκάλυψη του Γαβριήλ», και γι΄ αυτό πολλοί ειδικοί αμφισβητούν τη συγκεκριμένη απόδοση του κειμένου.

Ο καθηγητής Βιβλικών Σπουδών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Ισραελ Κνολ υποστηρίζει ότι στον 80ό στίχο της επιγραφής ο αρχάγγελος Γαβριήλ λέει σε έναν ιστορικό ιουδαίο επαναστάτη, τον Σίμωνα , ο οποίος σκοτώθηκε από τους Ρωμαίους τέσσερα χρόνια προτού γεννηθεί ο Χριστός: «Σε τρεις ημέρες θα ζήσεις και πάλι,εγώ,ο Γαβριήλ,σε διατάζω».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επιγραφή αυτή αποδεικνύει ότι οι πιστοί της ιδέας του μεσσιανισμού γνώριζαν την ιστορία του ηγέτη τους που αναστήθηκε από τον τάφο προτού γεννηθεί ο Ιησούς. Σε ομιλία του στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, για τα 60 χρόνια από την ανακάλυψη των Παπύρων της Νεκράς Θάλασσας, ο κ. Κνολ υποστήριξε ότι «στην Καινή Διαθήκη υιοθετήθηκε από τον Ιησού και τους μαθητές του» μια ευρέως γνωστή μεσσιανική ιστορία περί της αναστάσεως εκ νεκρών. Ο καθηγητής Κνολ ανέφερε ότι γνώριζε πως η επιγραφή θα επιφέρει αναταραχή στους κόλπους των χριστιανών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η επιγραφή αποδεικνύει τις ρίζες του χριστιανισμού στην ιουδαϊκή παράδοση, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θέτει σε ανυποληψία την Ανάσταση ως μια απλή αναπαραγωγή ενός αρχαίου μύθου. Ο ιδιοκτήτης της πέτρινης στήλης, ο ελβετοϊσραηλινός αρχαιολόγος και συλλέκτης Ντέιβιντ Τζέσελσον, δήλωσε «ενθουσιασμένος» από την ερμηνεία του καθηγητή Κνολ αλλά «όχι απόλυτα πεπεισμένος».

© Τhe Τimes 2008

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk