Εξι «σοφοί» κρίνουν τη νικήτρια στις εκλογές των Σοσιαλιστών

ΠΑΡΙΣΙ Στα χέρια κομματικής επιτροπής έξι «σοφών», επιφορτισμένης να επανεξετάσει τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας της περασμένης Παρασκευής, βρίσκεται πλέον η χαμένη αξιοπρέπεια των γάλλων Σοσιαλιστών, με τη σημερινή ημέρα να αναμένεται κρίσιμη. Η ειδική επιτροπή, στην οποία τα δύο αντίπαλα στρατόπεδατης νικήτριας Μαρτίν Ομπρί και της ηττημένης που δεν παραδέχεται την ήττα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ – εκπροσωπούνται με τρία μέλη το καθένα, εξετάζει τις ενστάσεις για τυχόν παρατυπίες που σημειώθηκαν (όπως ισχυρίζονται κυρίως οι οπαδοί της κυρίας Ρουαγιάλ) στα 3.

ΠΑΡΙΣΙ Στα χέρια κομματικής επιτροπής έξι «σοφών», επιφορτισμένης να επανεξετάσει τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας της περασμένης Παρασκευής, βρίσκεται πλέον η χαμένη αξιοπρέπεια των γάλλων Σοσιαλιστών, με τη σημερινή ημέρα να αναμένεται κρίσιμη.

Η ειδική επιτροπή, στην οποία τα δύο αντίπαλα στρατόπεδατης νικήτριας Μαρτίν Ομπρί και της ηττημένης που δεν παραδέχεται την ήττα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ – εκπροσωπούνται με τρία μέλη το καθένα, εξετάζει τις ενστάσεις για τυχόν παρατυπίες που σημειώθηκαν (όπως ισχυρίζονται κυρίως οι οπαδοί της κυρίας Ρουαγιάλ) στα 3.200 εσωκομματικά εκλογικά τμήματα και θα γνωμοδοτήσει για το ποια νίκησε.

Επειτα από μια θυελλώδη νύχτα, για την οποία πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν χαρακτηριστικά ότι «έφθασε στα όρια της φαρσοκωμωδίας», αναδείχθηκε πρώτη η κυρία Ομπρί με ποσοστό 50,02% με δεύτερη την κυρία Ρουαγιάλ και ποσοστό 49,98%. Η διαφορά ήταν μόλις 42 ψήφοι, δηλαδή 0,04%!

Σχεδόν αμέσως η ομάδα της κυρίας Ρουαγιάλ απέρριψε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «αμφισβητούμενο και αμφιλεγόμενο» ζητώντας να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία, ενδεχόμενο που απέκλεισε η ομάδα της κυρίας Ομπρί. Το «στρατόπεδο Ομπρί» με τη σειρά του διατείνεται ότι όντως υπήρξαν παρατυπίες, οι οποίες ωστόσο αν διορθωθούν θα της δώσουν μεγαλύτερη διαφορά νίκης.

Τα συμπεράσματα της εξαμελούς επιτροπής θα δοθούν προς εξέταση στο Εθνικό Συμβούλιο, ένα είδος εσωκομματικού κοινοβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΡS). Το Εθνικό Συμβούλιο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ανακοινώσει σήμερα Τρίτη τη νικήτρια της ψηφοφορίας.

Oποια και αν είναι ωστόσο η ετυμηγορία των θεσμικών οργάνων, το πλήγμα που έχει υποστεί το κόμμα είναι βαρύ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ενδεχόμενη διάσπαση.

Χθες χαρακτηριστικά η κυρία Ρουαγιάλ δήλωνε στον ραδιοφωνικό σταθμό France-Ιnter ότι, αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι πάλι οριακό, πρέπει να διεξαχθεί και άλλη ψηφοφορία, ακόμη και στην περίπτωση που η επιτροπή αποφανθεί ότι νικήτρια είναι η… ίδια! «Η αλήθεια,η δικαιοσύνη και η ομαλότητα πρέπει να κυριαρχήσουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα» δήλωσε η κυρία Ρουαγιάλ, η οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιο αποτέλεσμα θεωρεί «οριακό» και ποιο όχι.

Τα επεισόδια δεν έλειψαν και από τη χθεσινή συνεδρίαση της κομματικής επιτροπής, από την οποία, σύμφωνα με τη «Liberation», αποχώρησε επικαλούμενος «δημοτικές υποχρεώσεις» ο πρόεδρός της Ντανιέλ Βαγιάν. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με πρόεδρο τον Μπρουνό Λε Ρου.

Η κυρία Ομπρί έχει υποσχεθεί έναν «αριστερό προσανατολισμό» για το κόμμα των γάλλων Σοσιαλιστών, το οποίο έχει να κερδίσει προεδρικές εκλογές από το 1988. Υπέρ της τάχθηκαν τόσο ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερνάρ Ντελανοέ όσο και ο υποψήφιος γενικός γραμματέας στον πρώτο γύρο Μπενουά Αμόν. Το γεγονός ότι εξασφάλισε μόλις τις μισές από τις ψήφους των συνέδρων είναι ενδεικτικό, κατά τον βρετανικό «Οbserver», των δυσκολιών που την περιμένουν σε περίπτωση που τεθεί επικεφαλής του κόμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk