Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαφθοράς στον ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων

ΡΩΜΗ. Κύκλωμα που απειλούσε να τινάξει στον αέρα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων της Ιταλίας εξάρθρωσε η ιταλική αστυνομία. Ηδη έχουν εκδοθεί οκτώ εντάλματα σύλληψης σε βάρος ιθυνόντων ελέγχου φαρμάκων αλλά και στελεχών φαρμακευτικών εταιρειών από την Εισαγγελία του Τουρίνου, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της υπεξαίρεσης για κρατική έγκριση σκευασμάτων δίχως να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες δοκιμές. Η έρευνα ξεκίνησε προ τριετίας με πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Τουρίνου Ραφαέλε Γκουαρινιέλο .

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαφθοράς  στον ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων | tovima.gr

ΡΩΜΗ. Κύκλωμα που απειλούσε να τινάξει στον αέρα τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων της Ιταλίας εξάρθρωσε η ιταλική αστυνομία. Ηδη έχουν εκδοθεί οκτώ εντάλματα σύλληψης σε βάρος ιθυνόντων ελέγχου φαρμάκων αλλά και στελεχών φαρμακευτικών εταιρειών από την Εισαγγελία του Τουρίνου, με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της υπεξαίρεσης για κρατική έγκριση σκευασμάτων δίχως να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες δοκιμές.

Η έρευνα ξεκίνησε προ τριετίας με πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Τουρίνου Ραφαέλε Γκουαρινιέλο . Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προέκυψε ότι πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα ελάμβαναν την έγκριση του κρατικού Οργανισμού, χωρίς να έχουν ελεγχθεί διεξοδικά. Φάρμακα τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προκύπτει από συγκεκριμένα περιστατικά, είχαν ιδιαίτερα επιβλαβείς παρενέργειες στην υγεία των ασθενών.

Παράλληλα, ο αρμόδιος δικαστής για τις προκαταρκτικές έρευνες, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, ζήτησε να παυθούν από τα καθήκοντά τους για τους επόμενους δύο μήνες ο Νέλο Μαρτίνι, διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, και η Κατερίνα Γκουαλάνο, στενή συνεργάτις του.

«Η εικόνα που προέκυψε από το σκάνδαλο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.Κατά συνέπεια,χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του» δήλωσε ο εισαγγελέας Γκουαρινιέλο. Ο κατάλογος με τα ονόματα των ύποπτων φαρμάκων δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, αλλά σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιταλικός Τύπος πρόκειται για δεκάδες σκευάσματα, ορισμένα ευρύτατης χρήσης.

Οι έρευνες διήρκεσαν τρία χρόνια, με την καθοριστική συμβολή του ειδικού σώματος των καραμπινιέρων (nas), το οποίο καταπολεμά τις απάτες στον τομέα των τροφίμων και των φαρμάκων. Χρησιμοποιήθηκαν και τακτικές παρακολούθησης με κρυφές κάμερες και κινητά τηλέφωνα, οι οποίες στοιχειοθετούν κατηγορίες διαφθοράς και δωροδοκίας.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους εικόνες, στις οποίες μπορεί κανείς να διακρίνει ανώτερους υπαλλήλους φαρμακευτικών εταιρειών να παραδίδουν χρηματικά ποσά σε σημαντικά στελέχη του ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk