Δίνουν μάχη για να συγκρατήσουν τον Μισισιπή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μάχη με τα φουσκωμένα νερά του Μισισιπή δίνουν οι κάτοικοι των πόλεων κατά μήκος του ποταμού, καθώς οι Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 15 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Επειγόντων Περιστατικών, οι πλημμύρες σε έξι Πολιτείες έχουν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άνθρωποι, να τραυματιστούν 148 και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 35.000 άλλοι. Είκοσι τρία προστατευτικά αναχώματα υπερχείλισαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ άλλα 25 κινδυνεύουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τη στάθμη των υδάτων του Μισισιπή να ανεβαίνει διαρκώς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μάχη με τα φουσκωμένα νερά του Μισισιπή δίνουν οι κάτοικοι των πόλεων κατά μήκος του ποταμού, καθώς οι Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πληγεί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 15 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Επειγόντων Περιστατικών, οι πλημμύρες σε έξι Πολιτείες έχουν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άνθρωποι, να τραυματιστούν 148 και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 35.000 άλλοι.

Είκοσι τρία προστατευτικά αναχώματα υπερχείλισαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ άλλα 25 κινδυνεύουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τη στάθμη των υδάτων του Μισισιπή να ανεβαίνει διαρκώς. Τα 11 από τα αναχώματα υπερχείλισαν στην περιοχή του Σεντ Λούις. Ολη την ημέρα χθες εθελοντές προσπαθούσαν με όσα μέσα διέθεταν να ενισχύσουν τα αναχώματα κατά μήκος του ποταμού.

Στην Αϊόβα τα νερά άρχισαν να υποχωρούν σε αρκετά σημεία και οι κάτοικοι σταδιακά επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Στο Μισούρι τα προβλήματα παραμένουν. Εκκληση για την αποστολή 700 μελών της εθνοφυλακής για την ενίσχυση των αναχωμάτων απηύθυνε ο κυβερνήτης του Μισούρι Ματ Μπλαντ. Νωρίτερα κάτοικοι της κομητείας Λίνκολν αναγκάστηκαν να εκκενώσουν όσα σπίτια βρίσκονταν κοντά στις όχθες του ποταμού, μετά την υποχώρηση τεσσάρων αναχωμάτων.

Στο Ιλινόι οι Αρχές είχαν ήδη επιστρατεύσει 1.100

μέλη της εθνοφρουράς για την ενίσχυση των αναχωμάτων με σάκους άμμου.

Μεγάλες είναι οι οικονομικές ζημιές, καθώς 101.117

στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ντέιλ Μόλερ , μέχρι στιγμής οι πλημμύρες έχουν αχρηστεύσει το 3% των καλλιεργειών καλαμποκιού στις ΗΠΑ. Μόνο η Αϊόβα ενδέχεται να έχει ζημιές ύψους 3 δισ. δολαρίων από τις καταστροφές σε καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας.

Την Αϊόβα επισκέφθηκε προχθές και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί ίσως από την καθυστερημένη αντίδραση στον κυκλώνα Κατρίνα. Ο κ. Μπους έδωσε εντολή να αποδεσμευθούν αμέσως 4 δισ. δολάρια από ειδικό ομοσπονδιακό ταμείο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk