Δημόσιες επενδύσεις και μείωση ΦΠΑ στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Σε μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5 μονάδες και σε προαναγγελία αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων προχώρησε χθες η βρετανική κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που οι ηγεσίες της Γαλλίας και της Γερμανίας από το Παρίσι «συμφωνούσαν» ότι τέτοια μέτρα «δεν αποτελούν καλή απάντηση για τη Γαλλία και τη Γερμανία» . Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλιν επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες του Σαββατοκύριακου και ανακοίνωσε μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στη Βρετανία αμέσως τώρα και για 13 διαδοχικούς μήνες, από το 17,5% στο 15%, με στόχο να τονωθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κατά 12,5 δισ.

Σε μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5 μονάδες και σε προαναγγελία αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των μεγάλων εισοδημάτων προχώρησε χθες η βρετανική κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που οι ηγεσίες της Γαλλίας και της Γερμανίας από το Παρίσι «συμφωνούσαν» ότι τέτοια μέτρα «δεν αποτελούν καλή απάντηση για τη Γαλλία και τη Γερμανία» . Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλιν επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες του Σαββατοκύριακου και ανακοίνωσε μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στη Βρετανία αμέσως τώρα και για 13 διαδοχικούς μήνες, από το 17,5% στο 15%, με στόχο να τονωθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κατά 12,5 δισ. στερλίνες. Μαζί με άλλα μέτρα, όπως αύξηση επιδομάτων για τα παιδιά, η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν σκοπεύει να ρίξει στην οικονομία περίπου 20 δισ. στερλίνες (24 δισ. ευρώ), το 1% του ΑΕΠ. Επίσης, αντιστρέφοντας την ως τώρα πορεία της ενίσχυσης των εισοδηματικών ανισοτήτων, προανήγγειλε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων από το 40% στο 45% από το 2011, το οποίο και προκάλεσε την μήνιν των Τόρις, όπως εξήγησε ο αρχηγός τους Ντέιβιντ Κάμερον στο ΒΒC: «Αυτή η κυβερνητική βουλιμία δανεισμού θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερους φόρους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύριο το δικό της πλάνο για την κρίση, φαίνεται ότι συζητεί για ανάλογα μεγέθη, ίσως γύρω στα 130 δισ. ευρώ (περίπου το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ). Από τα μέτρα που φαίνεται να έχουν ήδη αποφασιστεί είναι η επιτάχυνση της πληρωμής στα κράτημέλη τμημάτων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων που απευθύνονται στους πιο φτωχούς ή στην περιφερειακή ανάπτυξη, το οποίο ωστόσο δεν αφορά παρά μόνο 6-7 δισ. ευρώ.

Χθες η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν σε συνάντησή τους στο Παρίσι ότι «αντί να χρησιμοποιήσουμε τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτουμε για μείωση των τιμών,τη στιγμή που μείωση των τιμών ούτως ή άλλως γίνεται», καλύτερα να τα χρησιμοποιήσουμε «για επένδυση,ανακαίνιση,έρευνα,σχολεία,εκπαίδευση,κατάρ- τιση», όπως το εξήγησε ο κ. Σαρκοζί. Και δεν χρειάζεται «υπερβολική βιασύνη», είπε η κυρία Μέρκελ, αφού «πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουμε ήδη πάρει».

Σε σύγκριση με την Ευρώπη, η Ιαπωνία ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου υιοθέτησε πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας με 207 δισ. ευρώ, ενώ η Κίνα έχει αναγγείλει περίπου 455 δισ. ευρώ. Επίσης η νέα αμερικανική ηγεσία του Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι ετοιμάζει πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας που θα μπορούσε να φθάσει και στα 700 δισ. δολάρια τα δύο επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk