«Δεν μπορεί να τεθεί πλέον σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας» λέει ο Κλάους

ΠΡΑΓΑ. Πληθαίνουν οι φωνές που καταφέρονται κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μετά το «όχι» που είπαν οι Ιρλανδοί στο δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία διαδέχθηκε το άτυχο Ευρωσύνταγμα. Ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε χθες ότι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας είναι ξεπερασμένη, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ μετά το ιρλανδικό «όχι» στο σχετικό δημοψήφισμα και μικρή σημασία θα είχε η επικύρωσή της από τη διχασμένη στο ζήτημα χώρα του.

ΠΡΑΓΑ. Πληθαίνουν οι φωνές που καταφέρονται κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μετά το «όχι» που είπαν οι Ιρλανδοί στο δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία διαδέχθηκε το άτυχο Ευρωσύνταγμα.

Ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε χθες ότι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας είναι ξεπερασμένη, δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ μετά το ιρλανδικό «όχι» στο σχετικό δημοψήφισμα και μικρή σημασία θα είχε η επικύρωσή της από τη διχασμένη στο ζήτημα χώρα του.

« Η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοεί τους δικούς της κανόνες.Η Συνθήκη της Λισαβόνας απορρίφθηκε ευρέως και δημοκρατικά από την Ιρλανδία και συνεπώς δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ » δήλωσε ο πρόεδρος Κλάους σε συνέντευξή του στην ισπανική «Εl Ρais». « Οποιαδήποτε απόπειρα να αγνοηθεί το γεγονός αυτό και η προσφυγή σε πιέσεις και σε πολιτική χειραγώγηση για να προωθηθεί το κείμενοθα έχουν συνέπειες καταστροφικές για την Ευρώπη » πρόσθεσε.

«Με ή χωρίς την τσεχική ψήφοη Συνθήκη δεν μπορεί να επικυρωθεί και δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ» επέμεινε ο πρόεδρος της Τσεχίας, η οποία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ στις αρχές του 2009 μετά τη λήξη της γαλλικής προεδρίας.

Δημοκρατικό έλλειμμα
Ο πρόεδρος Κλάους υποστήριξε επίσης ότι η Συνθήκη « αυξάνει το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ,δημιουργεί ένα ακόμη πιο περίπλοκο και μπερδεμένο νομικό πλαίσιο,μεταβιβάζει στην ΕΕ ακόμη περισσότερες εξουσίες των κρατών-μελών,εξαλείφει την ομοφωνία σε ορισμένα θέματα και καθιστά δυνατό να αλλάξουν- και συνεπώς να αυξηθούνοι αρμοδιότητες της ΕΕ χωρίς την έγκριση των κρατών-μελών » και των πολιτών.

Η βρετανική δικαιοσύνη ήρε πάντως χθες το τελευταίο εμπόδιο για την επικύρωση της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Βρετανία, απορρίπτοντας την προσφυγή ενός 73χρονου επιχειρηματία, ο οποίος ήθελε να υποχρεώσει τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να οργανώσει δημοψήφισμα. Ο δικαστής Στίβεν Ρίτσαρντς αρνήθηκε μάλιστα στον 73χρονο επιχειρηματία Στούαρτ Γουίλερ το δικαίωμα της έφεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk