ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Βρήκαν στον κήπο του μουσείου έντομο που δεν είχαν στα… αρχεία

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα μυστηριώδες έντομο στην αυλή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έχει αναστατώσει τους κορυφαίους βρετανούς εντομολόγους. Το διάσημο μουσείο διαθέτει πάνω από 28 εκατομμύρια δείγματα από περίπου 500.000 είδη εντόμων από όλον τον κόσμο (είναι η πλουσιότερη συλλογή παγκοσμίως), όμως το συγκεκριμένο ζωύφιο βρέθηκε στον κήπο του κτιρίου και… δεν συγκαταλέγεται στη συλλογή του μουσείου! Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει την αμηχανία και το ενδιαφέρον των ειδικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα μυστηριώδες έντομο στην αυλή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έχει αναστατώσει τους κορυφαίους βρετανούς εντομολόγους. Το διάσημο μουσείο διαθέτει πάνω από 28 εκατομμύρια δείγματα από περίπου 500.000

είδη εντόμων από όλον τον κόσμο (είναι η πλουσιότερη συλλογή παγκοσμίως), όμως το συγκεκριμένο ζωύφιο βρέθηκε στον κήπο του κτιρίου και… δεν συγκαταλέγεται στη συλλογή του μουσείου! Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει την αμηχανία και το ενδιαφέρον των ειδικών.

«Είναι αμυγδαλωτού σχήματος και ερυθρόμαυρου χρώματος. Εχει το μέγεθος κόκκου ρυζιού και εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πλατάνια στην αυλή του μουσείου τον Μάρτιο του 2007» δήλωσε ο εντομολόγος Μαξ Μπάρκλεϊ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εντός τριών μηνών πρόλαβε να γίνει το πιο κοινό έντομο στον κήπο του μουσείου, ενώ βρέθηκε και σε άλλα πάρκα του Λονδίνου.

Εξάπλωση
Εκτίμηση του κ. Μπάρκλεϊ είναι πως σύντομα θα εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη χώρα. «Πρώτα περιμέναμε να δούμε αν θα επιβίωνε στον βρετανικό χειμώνα. Τα κατάφερε και τώρα ευδοκιμεί. Οπότε καλά θα κάνουμε να μάθουμε τι είναι» λέει ο κ. Μπάρκλεϊ.

Περισσότερο απογοητευμένος παρά ενθουσιασμένος, συνέχισε τονίζοντας: «Φυσικά δεν περιμένω να βρω ένα εντελώς καινούργιο είδος στον κήπο ενός μουσείου.Βαθιά μέσα σε ένα τροπικό δάσος ναι, αλλά όχι στο κεντρικό Λονδίνο».

Το «μη καταγεγραμμένο» έντομο μοιάζει με το Αrocatus roeselii, ένα είδος κοριού που ζει στην Κεντρική Ευρώπη, όμως έχει πιο λαμπερό κόκκινο χρώμα και βρίσκεται σε σημύδες. Οι εντομολόγοι πιθανολογούν πως το νέο ζωύφιο είναι ίσως μια εξελικτική παραλλαγή του roeselli, προσαρμοσμένη σε νέες συνθήκες.

Παρ΄ όλα αυτά δεν αποκλείουν την περίπτωση να πρόκειται για ένα νέο είδος. Το μυστηριώδες έντομο θα μεταφερθεί στην Ολλανδία, καθώς έχει προκαλέσει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον μεταξύ των εντομολόγων. Εκεί θα εξεταστεί το γενετικό υλικό του (DΝΑ) ώστε να αποκαλυφθεί επιτέλους η ταυτότητά του και να αποκτήσει όνομα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk