Βρήκαν ότι είναι συγγενείς εδώ και 3.000 έτη και απόγονοι… κανιβάλων

Τ α καλά νέα για τους δύο κατοίκους του χωριού Νίενστεντ της Κάτω Σαξονίας είναι ότι βρήκαν τους μακρυνότατους προγόνους τους έπειτα από 3.000 χρόνια. Τα κακά νέα είναι ότι οι πρόγονοι μπορεί να έφαγαν άλλα μέλη της φυλής τους. Χάρη σε ένα τεστ DΝΑ, ο 58χρονος δάσκαλος Μάνφρεντ Χατσχάουζεν και ο 48χρονος τοπογράφος Ούβε Λάνγκε μπορούν άνετα να υποστηρίξουν ότι διαθέτουν το αρχαιότερο γενεαλογικό δένδρο στον κόσμο. Και αυτό γιατί τεστ που διεξήχθησαν σε καλοδιατηρημένα ανθρώπινα οστά, τα οποία βρέθηκαν σε σπήλαιο στους πρόποδες της οροσειράς Χαρτς και χρονολογούνταν από την Εποχή του Χαλκού, έδειξαν 3.

Βρήκαν ότι είναι συγγενείς εδώ και  3.000 έτη και απόγονοι… κανιβάλων | tovima.gr

Τ α καλά νέα για τους δύο κατοίκους του χωριού Νίενστεντ της Κάτω Σαξονίας είναι ότι βρήκαν τους μακρυνότατους προγόνους τους έπειτα από 3.000 χρόνια. Τα κακά νέα είναι ότι οι πρόγονοι μπορεί να έφαγαν άλλα μέλη της φυλής τους. Χάρη σε ένα τεστ DΝΑ, ο 58χρονος δάσκαλος Μάνφρεντ Χατσχάουζεν και ο 48χρονος τοπογράφος Ούβε Λάνγκε μπορούν άνετα να υποστηρίξουν ότι διαθέτουν το αρχαιότερο γενεαλογικό δένδρο στον κόσμο. Και αυτό γιατί τεστ που διεξήχθησαν σε καλοδιατηρημένα ανθρώπινα οστά, τα οποία βρέθηκαν σε σπήλαιο στους πρόποδες της οροσειράς Χαρτς και χρονολογούνταν από την Εποχή του Χαλκού, έδειξαν 3.000 χρόνια αργότερα ότι είχαν το ίδιο «μοτίβο» (δηλαδή, ανάλογη δομή) DΝΑ με τους δύο συγχωριανούς!

Το σπήλαιο αποτελείται από πέντε συγκοινωνούντα δωμάτια δημιουργημένα με φυσικό τρόπο. Παρέμενε άγνωστο ως το 1980, ενώ δεν είχε εξερευνηθεί επισταμένα ως το 1993. Ο αρχαιολόγος Στέφαν Φλιντ ανακάλυψε μέσα στη σπηλιά 40 σκελετούς, μαζί με άλλα ευρήματα που έμοιαζαν να είναι λατρευτικά αντικείμενα. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη προκάλεσε πολλά ερωτήματα, καθώς την Εποχή του Χαλκού οι νεκροί θάβονταν σε χωράφια. Διάφορες εξηγήσεις δόθηκαν, όπως ότι κάποιοι από τους νεκρούς είχαν προσφερθεί ως θυσία ή ότι επρόκειτο για κρούσμα κανιβαλισμού.

Ανθρωπολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν ανακάλυψαν ότι τα οστά είχαν διατηρηθεί χάρη σε ένα παχύ στρώμα ασβεστίου: το νερό που έτρεχε από την οροφή του σπηλαίου από ασβεστόλιθο είχε βοηθήσει στη δημιουργία μιας ασβεστοποιημένης «θήκης» γύρω από τους σκελετούς. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όλοι οι σκελετοί προέρχονταν από την ίδια οικογένεια. Δείγματα σάλιου που ελήφθησαν ακολούθως από 300 κατοίκους της περιοχής έδειξαν ότι δύο από τους ντόπιους είχαν το ίδιο σπάνιο «μοτίβο» DΝΑ. Τα κρανία αναπαραστάθηκαν ψηφιακά και προέκυψε η «εικόνα» των κεφαλιών των πρωτόγονων, η οποία τοποθετήθηκε σε μουσείο. « Είναι περίεργο να κοιτάς σήμερα τον άνθρωπο αυτόν στα μάτια » λέει ο κ. Λάνγκε.

© Τhe Τimes 2008

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk