ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Αρνείται να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας ο πολωνός πρόεδρος

ΠΑΡΙΣΙ Με τον πύργο του Αϊφελ «έναστρο» και φωταγωγημένο στα ευρωπαϊκα χρώματα το Παρίσι ανέλαβε από χθες- και για έξι μήνες- την άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια προεδρία την οποία ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φανταζόταν μάλλον πανηγυρική, το «Οχι» όμως των Ιρλανδών τον υποχρεώνει όχι μόνο να αποφύγει τα πολλά πανηγύρια αλλά και να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Φωτιά στην οποία έριξε λάδι χθες ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι (ο οποίος …

ΠΑΡΙΣΙ Με τον πύργο του Αϊφελ «έναστρο» και φωταγωγημένο στα ευρωπαϊκα χρώματα το Παρίσι ανέλαβε από χθες- και για έξι μήνες- την άσκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια προεδρία την οποία ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φανταζόταν μάλλον πανηγυρική, το «Οχι» όμως των Ιρλανδών τον υποχρεώνει όχι μόνο να αποφύγει τα πολλά πανηγύρια αλλά και να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Φωτιά στην οποία έριξε λάδι χθες ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι (ο οποίος μετά την πτώση του δίδυμου αδελφού του από την πρωθυπουργία ηγείται πλέον των πολωνών ευρωσκεπτικιστών) και ο οποίος δήλωσε πως μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα δεν βλέπει πλέον για ποιο λόγο θα πρέπει να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα διά του οποίου η χώρα του θα κυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο κ. Σαρκοζί άρχισε από την πρώτη ημέρα της θητείας του στην προεδρία της ΕΕ να αντιλαμβάνεται πως τελικώς δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα της Ιρλανδίας αλλά και πολλά άλλα προβλήματα, τα οποία σιγά σιγά έρχονται στην επιφάνεια.

Η δήλωση του προέδρου Κατσίνσκι δημιούργησε πανικό χθες το πρωί στο Παρίσι στο οποίο κατέφθαναν εν τω μεταξύ τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ομάδες δημοσιογράφων που η γαλλική προεδρία είχε προσκαλέσει για να «συνεορτάσουν» την πρεμιέρα της. Λίγο μετά το μεσημέρι κύκλοι των Ηλυσίων Πεδίων ανακοίνωναν πως ο πρόεδρος Σαρκοζί ανέλαβε ήδη την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τη Βαρσοβία, έχοντας στόχο να μεταπείσει τον κ. Κατσίνσκι.

ΕΡΑ/ LUΚΑS DΟLΕGΑ Εντυπωσιακά φωταγώγησαν οι Γάλλοι το «σήμα κατατεθέν» των Παρισίων, τον Πύργο του Αϊφελ, για να εορτάσουν την έναρξη της γαλλικής προεδρίας. Ωστόσο τα περιθώρια για ουσιαστικούς πανηγυρισμούς είναι πολύ στενά, δεδομένης της ασυνεννοησίας μεταξύ των «27» και της ανάκαμψης του ευρωσκεπτικισμού

Ανάλογη πρωτοβουλία αναπτύσσεται και προς την πλευρά της Τσεχίας η οποία επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε ακριβώς προτίθεται να κυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Οι ίδιοι κύκλοι βεβαίωναν πως ευθύς αφού εκτιμήσει ότι έχει καλυμμένα τα νώτα του από πλευράς Πολωνίας και Τσεχίας ο κ. Σαρκοζί θα επισκεφθεί την Ιρλανδία (κατά πάσα πιθανότητα, στις 21 Ιουλίου) προκειμένου να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα μπορούσε να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα. Κάτι που συνέβη άλλωστε το 2002 όταν οι Ιρλανδοί ενέκριναν, με τη δεύτερη προσπάθεια, τη Συνθήκη της Νίκαιας.

Στο μεταξύ οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του γάλλου προέδρου βεβαίωναν χθες στο Παρίσι ότι ενόσω διαρκεί το «ιρλανδικό ζήτημα» καμία νέα χώρα δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ (προς απόγνωση των Κροατών), οι δε συζητήσεις με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες επί της ουσίας θα καρκινοβατούν (προς μεγάλη λύπη της Τουρκίας και της πΓΔΜ). Σε ό,τι αφορά τις δύο τελευταίες χώρες κύκλοι της γαλλικής προεδρίας βεβαίωναν χθες «Το Βήμα» ότι ελάχιστα θα συμβούν κατά το τρέχον εξάμηνο.

Αναφορικά με την Τουρκία ο πρόεδρος Σαρκοζί θα αναμείνει σε πρώτη φάση τα αποτελέσματα του εξελισσόμενου «δικαστικού κινήματος» κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε περίπτωση που αυτό επιτύχει τον στόχο του εξοστρακισμού του κ. Ερντογάν από την πολιτική σκηνή της χώρας είναι βέβαιον ότι ο κ. Σαρκοζί θα ζητήσει στη συνέχεια όχι μόνο διακοπή της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αλλά και τη συγγνώμη όλων όσοι κατά καιρούς τον κατέκριναν για την πάγια άποψή του ότι η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα.

Σε ό,τι αφορά τέλος την πΓΔΜ οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως για να έχει ευρωπαϊκή προοπτική θα πρέπει κατά βάση να επιλύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα και στη συνέχεια να πείσει πως διαθέτει την πολιτική ωριμότητα να αποκτήσει ομαλό πολιτικό βίο αλλά και να διεξαγάγει αναίμακτες εκλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk