Από τον Ντούμπτσεκ στη «Βελούδινη Επανάσταση»

Πριν από 40 χρόνια τα ρωσικά τανκς μπήκαν στην Πράγα για να επαναφέρουν την- τότεΤσεχοσλοβακία στον «σωστό δρόμο» του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ηταν η νύκτα της 20ής προς την 21η Αυγούστου 1968, μια μακρά νύχτα που κράτησε ως το 1989, ως τη «Βελούδινη Επανάσταση» και την καθιέρωση του πολυκομματικού συστήματος. Είχε προηγηθεί η Ανοιξη της Πράγας. Από τον Ιανουάριο του 1968, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚ, ο Σλοβάκος Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ προχώρησε σε κάποιες μεταρρυθμίσεις με σύνθημα «σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο ».

Από τον Ντούμπτσεκ στη «Βελούδινη Επανάσταση» | tovima.gr

Πριν από 40 χρόνια τα ρωσικά τανκς μπήκαν στην Πράγα για να επαναφέρουν την- τότεΤσεχοσλοβακία στον «σωστό δρόμο» του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ηταν η νύκτα της 20ής προς την 21η Αυγούστου 1968, μια μακρά νύχτα που κράτησε ως το 1989, ως τη «Βελούδινη Επανάσταση» και την καθιέρωση του πολυκομματικού συστήματος.

Είχε προηγηθεί η Ανοιξη της Πράγας. Από τον Ιανουάριο του 1968, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚ, ο Σλοβάκος Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ προχώρησε σε κάποιες μεταρρυθμίσεις με σύνθημα «σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο ».

Καταργήθηκε η λογοκρισία, άνοιξαν τα σύνορα, κάποια θύματα των σταλινικών δικών της δεκαετίας του ΄50 αποκαταστάθηκαν. Οταν, όμως, εκφράστηκαν προθέσεις για εγκαθίδρυση πολυκομματικού συστήματος παρενέβη η τότε Σοβιετική Ενωση με το πρόσχημα της «αδελφικής συμπαράστασης» – κατά την κομμουνιστική φρασεολογία. Βλέποντας ότι απειλείται η παντοδυναμία τους, κάποια σκληροπυρηνικά στελέχη του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας είχαν ζητήσει «βοήθεια» από τη Μόσχα.

Ο Κόκκινος Στρατός, επικουρούμενος από μονάδες του Συμφώνου της Βαρσοβίας (πολωνικές, ουγγρικές, βουλγαρικές και της Ανατολικής Γερμανίας) διέβη τα σύνορα της Τσεχοσλοβακίας και έφθασε στην Πράγα. Οι τσεχοσλοβακικές δυνάμεις έλαβαν εντολή από την ηγεσία της χώρας να μην προβάλουν αντίσταση και ο στρατός έμεινε στους στρατώνες. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους και έστησαν οδοφράγματα, προσπαθώντας ενίοτε- επί ματαίω- να πείσουν με επιχειρήματα τους σοβιετικούς στρατιώτες.

Στις αυθόρμητες εκδηλώσεις αντίστασης σκοτώθηκαν 108 πολίτες, 500 τραυματίστηκαν και περί τους 100.000 διέφυγαν στη Δύση. Μεταξύ αυτών ο τιμημένος με Οσκαρ σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν και ο συγγραφέας Μίλαν Κούντερα.

Ο Ντούμπτσεκ, ο πρόεδρος Λούντβιχ Σβόμποντα και άλλοι πολιτικοί μεταφέρθηκαν στη Μόσχα όπου ο σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ τούς υποχρέωσε να υπογράψουν το Πρωτόκολλο της Μόσχας βάσει του οποίου συμφωνήθηκε η «πρόσκαιρη παραμονή» του Κόκκινου Στρατού στην Τσεχοσλοβακία, η οποία διήρκεσε 23 χρόνια.

Το 1970 ολοκληρώθηκε η υπό τον συντηρητικό διάδοχο του Σβόμποντα Γκούσταβ Χούζακ η επονομαζόμενη «ομαλοποίηση», με πλήρη εξουδετέρωση των μεταρρυθμιστών, διώξεις «αντιφρονούντων» και όσων αρνούνταν να αποδεχθούν τη σοβιετική εισβολή. Ο Ντούμπτσεκ πέθανε το 1992, μόλις λίγους μήνες πριν από τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας σε Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk