Τον κίνδυνο διαίρεσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας επισημαίνει στους ιεράρχες το υπουργείο Εξωτερικών

Ανήσυχη η Αθήνα για τις εξελίξεις στο Κίεβο

Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας. Χθες το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών διάβηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρώσος πρέσβης Αντρέι Βντόβνιν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα εκκλησιών κ. Θ.Κασσίμη. Την ίδια ώρα, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών επισήμαιναν τόσο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και στους Αρχιεπισκόπους Τιράνων και Αθηνών κ.

Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας. Χθες το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών διάβηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρώσος πρέσβης Αντρέι Βντόβνιν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα εκκλησιών κ. Θ.Κασσίμη. Την ίδια ώρα, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών επισήμαιναν τόσο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και στους Αρχιεπισκόπους Τιράνων και Αθηνών κ.κ. Αναστάσιο και Ιερώνυμο ότι στο Κίεβο δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε καμία περίπτωση συλλείτουργο με τους ηγέτες της σχισματικών Εκκλησιών κ.κ. Φιλάρετο και Μεθόδιο. Ολες οι κινήσεις, όπως τονίζεται, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος διαίρεσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Πατριαρχείο Μόσχας χαρακτηρίζει το ζήτημα πολιτικό, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα και με τους αρχιερείς του που υπηρετούν στην Ουκρανία και θεωρούν υπεύθυνο για τις εξελίξεις τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιουστσένκο. Ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Βλαδίμηρος, ο οποίος υπάγεται στο Πατριαρχείο Ρωσίας, ηγείται μιας συνόδου που απαρτίζεται από 42 επαρχίες, 57 αρχιερείς- δέκα από αυτούς μητροπολίτες, 21 αρχιεπίσκοποι και 26 επίσκοποι- και 11 ενορίες. Ο κ. Βλαδίμηρος εξελέγη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο ως τότε Μητροπολίτης Κιέβου κ. Φιλάρετος προχώρησε στην ίδρυση του σχισματικού Πατριαρχείου Κιέβου, το οποίο περιλαμβάνει 3.500 ενορίες, με συνέπεια να καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Ρωσίας.

Ο κ. Φιλάρετος, ο οποίος επιζητεί την ένταξή του στην ορθόδοξη κοινότητα, φέρεται να διατηρεί οικογενειακές σχέσεις με τον ουκρανό πρόεδρο. Οι σχέσεις του κ. Γιουστσένκο με τον κ. Φιλάρετο έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Πατριαρχείου Μόσχας και ο ουκρανός πρόεδρος με τις φιλοδυτικές κινήσεις και τα ανοίγματά του στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προκαλέσει πολλές φορές την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης.

Σήμερα στο Κίεβο αναμένεται να φθάσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Χίου κ. Διονύσιο και Νικοπόλεως κ. Μελέτιο, έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβε προχθές η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αύριο το πρωί αναμένεται η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου , στον οποίο θα αποδοθούν από την ουκρανική κυβέρνηση τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους. Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος έχει προγραμματίσει να βρεθεί στο Κίεβο το απόγευμα του Σαββάτου, κανένας όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τελικά θα επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα και, εφόσον το πράξει, αν θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό των ορθοδόξων προκαθημένων είναι ηλεκτρισμένη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας. Ολοι προσπαθούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και εκείνο που τους ανησυχεί είναι τα όσα θα αρχίσουν να συντελούνται μετά την ολοκλήρωση των λαμπρών τελετών που διοργανώνει ο ουκρανός πρόεδρος επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης 1.020

χρόνων από τον εκχριστιανισμό των κατοίκων του Κιέβου. Οπως εκτιμούν, ο κ.κ. Βαρθολομαίος δεν πρόκειται να τελέσει κανένα συλλείτουργο με τους σχισματικούς και όποιες εξελίξεις και αν δρομολογηθούν δεν πρόκειται να εκδηλωθούν πριν από την αναχώρησή του από το Κίεβο. Πάντως τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης όσο και ο Πατριάρχης Ρωσίας αποφεύγουν αυτή τη στιγμή να ανοίξουν τα χαρτιά τους, καθώς αναμένουν ως και την ύστατη στιγμή την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Ως τότε ο κ. Αλέξιος θα κατηγορεί τον κ.κ. Βαρθολομαίο για αντικανονικές κινήσεις και ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον Πατριάρχη Μόσχας για άκριτη υιοθέτηση σεναρίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk