ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το μήνυμα της Κίνας

Τώρα που κατακάθισε ο εντυπωσιασμός- μέχρι έκστασης, όχι για τους Κινέζους μόνο, αλλά και άλλους τινές- ίσως μπορούμε σημειολογικά να σχηματοποιήσουμε το μήνυμα της Κίνας όπως αναδύθηκε μέσα από την τελετή έναρξης. Λίγο-πολύ αυτή η «ουβερτούρα» του μεγαλύτερου δημόσιου θεάματος σε κάθε Ολυμπιακούς αποκαλύπτει την πέραν των συνόρων και δη σε παγκόσμια κλίμακα στοχοσκόπευση της διοργανώτριας χώρας. Αξίζει ασφαλώς τον κόπο και την κάθε άλλο παρά εύκολη διεισδυτική προσπάθεια …

Το μήνυμα της Κίνας | tovima.gr

Τώρα που κατακάθισε ο εντυπωσιασμός- μέχρι έκστασης, όχι για τους Κινέζους μόνο, αλλά και άλλους τινές- ίσως μπορούμε σημειολογικά να σχηματοποιήσουμε το μήνυμα της Κίνας όπως αναδύθηκε μέσα από την τελετή έναρξης. Λίγο-πολύ αυτή η «ουβερτούρα» του μεγαλύτερου δημόσιου θεάματος σε κάθε Ολυμπιακούς αποκαλύπτει την πέραν των συνόρων και δη σε παγκόσμια κλίμακα στοχοσκόπευση της διοργανώτριας χώρας. Αξίζει ασφαλώς τον κόπο και την κάθε άλλο παρά εύκολη διεισδυτική προσπάθεια η έκδοση ενός βιβλίου όπου διαχρονικά η τελετή έναρξης θα παρουσίαζε την ταυτότητα της συγκεκριμένης χώρας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε άμεση συσχέτιση με τα όσα επακολούθησαν για τη διοργανώτρια χώρα. Θα ήταν μια κωδικοποίηση του τότε με το μετά. Η τελετή έναρξης μαζί με το παθιασμένο κυνήγι των μεταλλίων είναι οι άξονες προβολής- σε πλείστες όσες περιπτώσεις και απροκάλυπτης προπαγάνδας- της χώρας.

Οσον αφορά τον άξονα των αγωνιστικών διακρίσεων η Κίνα δρέπει τους καρπούς του αχανούς εργοταξίου, ενώ η τελετή όσον αφορά το τι μήνυμα στέλνει ο Κίτρινος Γίγαντας έχει μεγάλο σημειολογικό ενδιαφέρον και κυρίως η περιπέτεια δεν τερματίζεται στη μάλλον συμβατική τελετή λήξης αλλά είναι φανερή και η μετά μανίας προβαλλόμενη φιλοδοξία. Πιθανόν κάποιοι σημειολόγοι θα αναφέρονταν και σε έναν εμπορικό νεοιμπεριαλισμό βασισμένο κατά το μέγιστο μέρος του στην οικονομική επιβολή. Μιας τέτοιας επιβολής τα στοιχεία στήριξης και εφαρμογής είναι πολλά και διάφορα και ένα από τα πιο σημαντικά η αθλητική υπεροχή που ασφαλώς για την Κίνα δεν θα εξαντληθεί στο Μπέιζινγκ 2008.

Ας δούμε την τελετή έναρξης σε δεύτερη ίσως και τρίτη φορά με «πάγωμα» και σχολαστική προσέγγιση όχι κάποιων εντυπωσιακών οπτικά σκηνών αλλά γιατί υποκρύπτεται και συμβολίζεται, προωθείται με την υπερχρήση της τεχνολογίας και ξεδιπλώνεται ο μεγάλος σκοπός. Η πειθαρχημένη επίδοση και εκμετάλλευση της ανθρώπινης μάζας είναι π.χ. η άκρη του νήματος για έναν λαβύρινθο ιδεών, ιδεοληψιών και σκοπιμοτήτων. Το πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν είναι ο βατήρας εκτόξευσης του κινεζικού «ιμπέριουμ». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η σκηνοθεσία αφοσιωμένη στο τι ήταν, τι είναι και τι θα είναι η Κίνα, με αποφυγή ιδεολογημάτων περί ολυμπιακού πνεύματος και πόσο μάλλον «ωραίου και αγνού», εμφανίζεται ως ασφαλές αποδεικτικό και όχι φαινομενολογικά στοιχείο υπεροχής, απέναντι στον κόσμο όλον. Σε μια γενική θεώρηση μέσα από λεπτομέρειες σκόπιμα συγκαλυμμένες με εντυπωσιακά εφέ η Κίνα μας έδωσε να καταλάβουμε ότι αυτό που βλέπουμε, σε βάρος και όχι επιδερμικά, αφορά μια γιγαντιαία παρουσία, κρατική, που θα σφραγίσει και θα ποδηγετήσει μέσω αναξιοποίητων ως σήμερα δυνάμεών της τη μοίρα του 21ου αιώνα.

Ας αλλάξουμε κλίμα, προς το ευτράπελο. Σε μια από τις παρουσιάσεις των δρωμένων της ημέρας από την ελληνική τηλεόραση, διαπρεπείς γλωσσολόγοι- π.χ. οι κκ. Κριαράς και Μπαμπινιώτης, μάλλον άβολα θα αισθάνθηκαν (αν είδαν την εκπομπή ή πληροφορήθηκαν τα σχετικά) γιατί υπέπεσαν στο λάθος της παράλειψης μιας λέξης που ο σχολιαστής την επένδυε με περισσή έμφαση. Σκοποβόλος. (Κατά το λιθοβόλος, σφαιροβόλος κ.λπ.). Μάλλον περί φαεινής ιδέας πρόκειται καθώς κάθε άλλη «εφεύρεση» λέξης περιττεύει όταν υπάρχει το δημιουργικό ρήμα. Σκοπεύω. Σε κανένα λεξικό δεν έχει φιλοξενηθεί ο εκτοπίσας τον σκοπευτή σκοποβόλος. Εκτός αν ανέτρεξε ο νέος λεξοπλάστης στην επί σκοπόν βολής των Ζάππειων Ολυμπιάδων (Ολυμπίων) του 1859 όπου η βολή επί σκοπόν με ακόντιο ήταν το σημάδι στην κεφαλή «βοός» (βοδιού) και των διακοσμητικών της! (κεράτων).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk