Ολα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2004. Μόλις τρεις μήνες μετά τους έξαλλους πανηγυρισμούς, τις αγκαλιές και τα φιλιά για την κατάκτηση του Euro, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός επιχείρησε (ανεπιτυχώς) την πρώτη παρέμβαση στα «εσωτερικά» της ΕΠΟ, θέλοντας να διαφοροποιήσει τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων κάθε ένωσης. Ηταν η πρώτη ευθεία αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Βασίλη Γκαγκάτση. H τελική συμφωνία για να ισχύσει το παλαιό καθεστώς στις εκλογές του Οκτωβρίου ήταν απλώς μια ανακωχή. Ο κ. Γκαγκάτσης επανεξελέγη, αλλά αυτή η εξέλιξη δεν έλυσε ούτε ένα από τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν και διογκώνονταν αναφορικά με τον εναρμονισμό του καταστατικού της ΕΠΟ με τη FIFA. Οι μήνες περνούσαν και ουδείς έδειχνε να… σκοτίζεται ώστε να (απο)δείξει ότι έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος ­ και σε ό,τι αφορά τη σχέση υφυπουργείου – ΕΠΟ, αλλά και αναφορικά με το κακό πρόσωπο της ελληνικής ομοσπονδίας προς τη FIFA.


Στο συνέδριο της FIFA στο Μαρακές του Μαρόκου τον Σεπτέμβριο του 2005 το «καμπανάκι» ηχεί πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά. Ελληνες, Πολωνοί και Πορτογάλοι καλούνται να έχουν εναρμονίσει το καταστατικό τους ως τη 15η Ιουλίου 2006. Το χρονικό περιθώριο είναι μεγάλο για τους Πορτογάλους και τους Πολωνούς, όχι όμως και για τους Ελληνες αφού στου… Ορφανού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!


Τα τύμπανα πολέμου χτυπούν από αμφότερες τις πλευρές και η FIFA περιμένει στη γωνία. Καθώς η ημερομηνία ενός προαναγγελθέντος αποκλεισμού πλησιάζει, όχι μόνο δεν βρίσκεται λύση, αλλά η πλευρά Ορφανού δείχνει να ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί, γνωρίζοντας(;) ότι κάποια στιγμή θα πέσει! Οι διεργασίες κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2006 προμηνύουν διαμάχη μέχρις εσχάτων με την ΕΠΟ, η οποία διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τη «μαμά» FIFA. Ο κ. Ορφανός την ίδια στιγμή που απειλεί με οικονομικό «στραγγαλισμό» την ΕΠΟ δηλώνει έτοιμος για εναρμόνιση της ελληνικής ποδοσφαιρικής νομοθεσίας. Με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια…


Διότι τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στην τριμερή (Ζεπ Μπλάτερ, Γκαγκάτσης, Ορφανός) συνάντηση της Ζυρίχης, διαφαίνεται (επί)λυση. Αμ πώς; «Αποφασίστηκε ο υπουργός να στείλει επιστολή στην Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA στην οποία θα λέει ότι θα πάρει πίσω τον νόμο του. Θα αναστείλει δηλαδή τις διατάξεις που αφορούν την ΕΠΟ μέσα σε 20 ημέρες» δηλώνει με αισιοδοξία ο κ. Γκαγκάτσης, αλλά μόλις δύο ημέρες μετά, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η μετωπική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. «Κανέναν νόμο δεν αποσύρω» λεονταρίζει ο Ορφανός.


Ο μαλτέζος απεσταλμένος της FIFA Γιόζεφ Μιφσούντ δίνει το «παρών» στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ και η διεθνής ομοσπονδία ετοιμάζει να βγάλει από το τσεπάκι της την κόκκινη κάρτα. Το έχουν αντιληφθεί άπαντες εκτός από τον κ. Ορφανό. H επιστολή που στέλνει προς τον κ. Μπλάτερ είναι… ήξεις αφήξεις και τη Δευτέρα 3 Ιουλίου η… κουτουλιά του προέδρου της FIFA προκαλεί σοκ: «Δυστυχώς η FIFA σημειώνει ότι, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, η δέσμευση του υφυπουργού κ. Ορφανού στην επιστολή του της 4ης Ιουνίου να τροποποιήσει τον αθλητικό νόμο κατά τρόπον τέτοιο ώστε να αναγνωρίζεται ανεπιφύλακτα ότι για τα ποδοσφαιρικά θέματα μπορούν να αποφασίζουν μόνον η ΕΠΟ και τα όργανά της, δεν έχει γίνει σεβαστή. Το σχέδιο του νέου νόμου περί επαγγελματικών ενώσεων στοιχειοθετεί ένα ακόμη παράδειγμα κατάφωρης παρέμβασης στα ποδοσφαιρικά θέματα». Χαμός!


Ο υφυπουργός δέχεται βέλη από παντού! Και από βουλευτές και άλλα στελέχη της ΝΔ και από την αντιπολίτευση και φυσικά από τους μεγαλομετόχους των ομάδων οι οποίες αποκλείονταν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. H άτακτη υποχώρηση ήταν δεδομένη και αναπόφευκτη. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (Παναθηναϊκός) πηγαίνει στη Βουλή και είναι σαφής: «Τελειώστε γρήγορα, η ευθύνη σάς βαραίνει. Πήγαμε για μαλλί (σ.σ.: με τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας) και βγήκαμε κουρεμένοι…». Την ίδια ώρα ο Πέτρος Κόκκαλης (Ολυμπιακός) κάνει λόγο για προσφυγή στα δικαστήρια αν οι ομάδες ζημιωθούν με υπαιτιότητα τρίτων.


Το τηλεφώνημα του επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου προς τον κ. Ορφανό συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: «Δώσε λύση τώρα!». Οπισθοχώρηση μετά τους λεονταρισμούς, εναρμόνιση ύστερα από τους… τσαμπουκάδες, ρεζιλίκι μετά τον… «ανένδοτο» εναντίον της ΕΠΟ. Απόσυρση του «νόμου», διόρθωσή του, αποστολή του στη FIFA προς έγκριση, ακύρωση της ποινής. Ολα καλά και όλα ωραία λοιπόν; Οπως το πάρει κανείς! «Μετά από δύο δεκαετίες λύσαμε τον γόρδιο δεσμό των σχέσεων Πολιτείας και ΕΠΟ» θριαμβολόγησε ο υφυπουργός, ο οποίος κατάφερε να κάνει άνω-κάτω το ελληνικό ποδόσφαιρο για δύο μήνες.


Να σημειωθεί πάντως ότι ο μπαμπούλας της FIFA δεν είναι δα και… αχόρταγος. Μιλώντας στο «Βήμα» (14 Ιουλίου), ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Ζερόμ Σαμπάν ξεκαθάρισε: «Πρέπει να υπάρχουν εθνικοί νόμοι για τον αθλητισμό, αλίμονο! Αλλά να αφορούν την πάταξη της διαφθοράς σε όλους τους τομείς των σπορ και όχι πώς θα εκλέγονται οι παράγοντες των ομοσπονδιών! Το ποδόσφαιρο πρέπει να διοικείται από τους δικούς του ανθρώπους χωρίς να εμπλέκεται η πολιτική. Τόσο απλό είναι το αίτημά μας και όποιος θέλει το ακολουθεί, όποιος δεν θέλει μπορεί να φύγει από την οικογένεια της FIFA».


Τα «μέτωπα» όμως είναι πολλά για τον κ. Ορφανό. Επεται ο μπαμπούλας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής και ο υφυπουργός σπεύδει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημήτρη Δημητρόπουλο τάζοντάς του μη περικοπή της κρατικής επιχορήγησης. Δεν προλαβαίνει όμως να χαρεί… Ερχεται η Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου (ΕΟΜΟΠ) διά του προέδρου της Παναγιώτη Λοβέρδου να επισείσει τον μπαμπούλα της αντίστοιχης διεθνούς ομοσπονδίας (UIPM) που «τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα παρέμβει απαιτώντας το αυτονόητο: την αποκατάσταση της τάξης, τον σεβασμό του αυτοδιοίκητου της ελληνικής ομοσπονδίας και τον σεβασμό των διεθνών κανόνων».


Και ως τελευταία – μέχρι στιγμής – γεύση μένει η καταγγελία του εκπροσώπου της ΕΟΜΟΠ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή Φρέντι Σερπιέρη: «Στην επιλογή μου για την ΕΟΕ έγινε τρομακτική παρέμβαση από τον κ. Μεντεσίδη (σ.σ.: πρόεδρο του Ελεγκτικού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού), ο οποίος μου είπε ότι θα σβήσει την ΕΟΜΟΠ αν βάλω υποψηφιότητα. Ηθελε να επιβάλει τον κ. Νικολάκη ως εκπρόσωπο λέγοντας ότι είναι εντολή άνωθεν. Είμαι 40 χρόνια στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δυστυχώς αυτοί που διοικούν σήμερα έχουν δικό τους τροπάριο και μη αθλητική νοοτροπία».