ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ενα «θέλω», ένας δρόμος

Μετά τις ηχηρές αποτυχίες των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου και υδατοσφαίρισης (η δυάδα του πόλο έχει χρονική δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων), ευτυχώς ήρθε η πανηγυρική ολυμπιακή πρόκριση της εθνικής καλαθοσφαίρισης για να υπάρξει εξισορρόπηση. (Λένε ότι η φύση δεν αρέσκεται στα κενά.) Και τώρα οψόμεθα εις Πεκίνο στο οποίο ταξιδεύει η εθνική ομάδα με πληρέστατο εξοπλισμό, αγωνιστικό και ψυχολογικό. Η εκτεταμένη, μέχρι κορεσμού, τηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων αλλά και η μέσω του γραπτού Τύπου αποτύπωση στενεύουν τα περιθώρια μιας εβδομαδιαίας αναδρομής.

Ενα «θέλω»,  ένας δρόμος | tovima.gr

Μετά τις ηχηρές αποτυχίες των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου και υδατοσφαίρισης (η δυάδα του πόλο έχει χρονική δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων), ευτυχώς ήρθε η πανηγυρική ολυμπιακή πρόκριση της εθνικής καλαθοσφαίρισης για να υπάρξει εξισορρόπηση. (Λένε ότι η φύση δεν αρέσκεται στα κενά.) Και τώρα οψόμεθα εις Πεκίνο στο οποίο ταξιδεύει η εθνική ομάδα με πληρέστατο εξοπλισμό, αγωνιστικό και ψυχολογικό. Η εκτεταμένη, μέχρι κορεσμού, τηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων αλλά και η μέσω του γραπτού Τύπου αποτύπωση στενεύουν τα περιθώρια μιας εβδομαδιαίας αναδρομής. Ωστόσο η σημειολογία τής εν γένει απόδοσης της εθνικής ομάδας μπάσκετ δίνει κάποιον χώρο όχι τόσο στον καθαυτό αγωνιστικό τομέα όσο σε αυτόν του ψυχισμού για κάποιες επισημάνσεις. Πρώτα απ΄ όλα η θεληματικότητα. Ηταν διάχυτη, κάθετα και επίπεδα, στην «προσωπικότητα» της εθνικής ομάδας. Το γνωμικό «Οπου “θέλω”, εκεί και ένας δρόμος» είχε την υποδειγματική εφαρμογή στο συγκεκριμένο γεγονός. Μια νέα σελίδα γράφεται με ελπίδες, βάσιμες προοπτικές και κυρίως με την προαναφερθείσα θεληματικότητα αλλά και την ατσάλινη συντροφικότητα, το πάθος για τη νίκη, την προσθήκη ενός νέου κρίκου σε μια αλληλουχία διακρίσεων.

Ιδιαίτερη σημασία ενέχει το ότι η ομάδα αυτή δεν έφτασε στο κατώφλι της προολυμπιακής προετοιμασίας χωρίς να περάσει από υφάλους αμφισβητήσεων και ενστάσεων που ευτυχώς έμειναν στην επιφάνεια του δέρματος καθώς ο τιμονιέρης κράτησε σταθερή και πειστική, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, πορεία. Ας μη συζητήσουμε τα κίνητρα όλης αυτής της ιστορίας που ξεκινούσαν από διαφορετικές αφετηρίες. Βασικός στόχος ο προπονητής, αλλά η απάντηση ήταν απλή και θα λέγαμε αποστομωτική. «Αρχή άνδρα δείκνυσι».

Στη μακρά μεταπολεμική πορεία της εθνικής ομάδας μπάσκετ- κάπου εξήντα χρόνια, στους πρώτους Μεσογειακούς Αγώνες του 1951- πολλές σελίδες και πολλά κεφάλαια γράφτηκαν. Το διά ταύτα συνοψίζεται στο ότι η καλαθοσφαίριση είναι το κορυφαίο από την πλευρά των διακρίσεων ομαδικό άθλημα στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Ολυμπιακοί, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα).

Οι επιτυχίες μεγάλου διεθνούς βεληνεκούς της εθνικής ομάδας είναι γνωστές και δεν υπάρχει λόγος επίκλησης. Αλλά δεν είναι δυνατό να μην επισημανθεί η αγωνιστική εξισορρόπηση ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση. Αυτό μάλλον είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμά της αυτή την εποχή. Είναι εμφανής η δημιουργία ενός νέου «στυλ» που οδηγεί σε αυτό που συνήθως αποκαλείται «σχολή». Ενδεικτικά ίσως πρέπει να σημειωθεί ότι μια έκπληξη της προολυμπιακής προετοιμασίας, η ομάδα της Κροατίας, έχει πάρει πολλά στοιχεία από το ελληνικό πρότυπο. Αυτή η άρρηκτη συνέργεια των δύο πλευρών του νομίσματος (άμυνα- επίθεση) έχει οδηγήσει σε πειστικούς αριθμούς. Μέσος όρος παραγωγής πόντων 93, μέσος όρος παθητικού 61. Διαφορά ανάμεσα στο τι επιτυγχάνεις και στο τι δέχεσαι 129 πόντοι.

Η άγνοια ενός ιστορικού στοιχείου έχει τη σημασία της. Αλλά η παραποίηση είναι ολίσθημα. Ετσι στις σχετικές αναφορές επαναλήφθηκε το ανακριβές ότι η Εθνική μπάσκετ συμμετέχει για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ιστορικά θεμελιωμένο ότι στους Ολυμπιακούς του 1952, στο Ελσίνκι, έλαβε μέρος η εθνική ομάδα. Ταξίδεψε με όλην την αποστολή, παρήλασε, έμεινε στο Ολυμπιακό Χωριό, τα μέλη της (αυτοί που θεμελίωσαν την ελληνική καλαθόσφαιρα μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο) εφοδιάστηκαν με όλα τα τεκμήρια της συμμετοχής στη διοργάνωση. Μόνο που δεν υπήρχε προολυμπιακή πρόκριση. Ελεύθερη η συμμετοχή αλλά αποκλεισμός για τους περαιτέρω αγώνες μετά δύο ήττες. Αυτό συνέβη και για την ελληνική ομάδα, με δύο ήττες από την Ουγγαρία και μία νίκη επί του Ισραήλ. Γιατί όμως αυτή η απαξίωση, η προσβολή για τους πρωτοπόρους του μεταπολεμικού μπάσκετ; (Στα αρχαιοελληνικά θα ήταν «ύβρις»…)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk