Πώς οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν, μετά την τελευταία αποτυχημένη χρονιά, να ξεκινήσουν τη νέα σεζόν με αισιοδοξία για το μέλλον

Δικέφαλη έκπληξη από τον ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη

Τ ο μόνιμο πρόβλημα των τελευταίων δέκα ετών στον ΠΑΟΚ δεν ήταν τόσο η απουσία του από το power game των ομάδων πρωταθλητισμού. Αλλωστε ακόμη και σε εποχές δύσκολες για τους Θεσσαλονικείς η κατάκτηση δύο Κυπέλλων χρύσωνε το χάπι για το πάντοτε απαιτητικό κοινό του συντηρώντας την έννοια της προοπτικής. Το μεγαλύτερο αγκάθι αποτελούσαν τα συσσωρευμένα χρέη που κληροδοτούσε η μία διοίκηση στην άλλη, ως τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας ο κ.

Τ ο μόνιμο πρόβλημα των τελευταίων δέκα ετών στον ΠΑΟΚ δεν ήταν τόσο η απουσία του από το power game των ομάδων πρωταθλητισμού. Αλλωστε ακόμη και σε εποχές δύσκολες για τους Θεσσαλονικείς η κατάκτηση δύο Κυπέλλων χρύσωνε το χάπι για το πάντοτε απαιτητικό κοινό του συντηρώντας την έννοια της προοπτικής. Το μεγαλύτερο αγκάθι αποτελούσαν τα συσσωρευμένα χρέη που κληροδοτούσε η μία διοίκηση στην άλλη, ως τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας ο κ. Θόδωρος Ζαγοράκης, ο οποίος πέτυχε κάτι σημαντικό: να επαναφέρει στη συνείδηση των οπαδών την εμπιστοσύνη προς τη διοίκηση του συλλόγου. Εφέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ δείχνει να έχει γεμάτο ταμείο χάρη σε μια στρατηγική επιλογή του νυν προέδρου της ΠΑΕ και πρώην αρχηγού της ομάδας που φάνταζε μονόδρομος. Η νέα διοίκηση εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη των δύο ισχυρών του Λεκανοπεδίου Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού να επενδύσουν σε ελληνόπουλα. Και αυτό είχε ευεργετικές συνέπειες για τον ΠΑΟΚ. Ρεκόρ πωλήσεων στα εισιτήρια διαρκείας
Η περυσινή χρονιά σε αγωνιστικό επίπεδο ήταν η πλέον αποτυχημένη των τελευταίων 20 ετών. Η ομάδα συγκέντρωσε 35 βαθμούς, λίγο περισσότερους από τις ομάδες που υποβιβάστηκαν στη Β΄ Εθνική. Η βασική προτεραιότητα για τον κ. Ζαγοράκη ήταν η οικονομική εξυγίανση. Με χρέη που υπολογίζονταν από 35 ως 45 εκατ. ευρώ, η βιωσιμότητα του συλλόγου ήταν εξαιρετικά επισφαλής. Αδυνατούσε να εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής στο Κύπελλο UΕFΑ και τα «ραβασάκια» από τη FΙFΑ για οφειλές προς πρώην ποδοσφαιριστές και προπονητές διαδέχονταν το ένα το άλλο. Ο Ζαγοράκης είχε να επιλέξει ανάμεσα στην πεπατημένη των τελευταίων ετών, δηλαδή να δημιουργήσει μια όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική ομάδα αγνοώντας το τίμημα, κάτι όμως που μαθηματικά έμοιαζε με αυτοκτονία, και στο να κοιτάξει πώς θα αυξήσει τα έσοδα. Στην προσπάθειά του αυτή σημαντική ως εντυπωσιακή ήταν η στήριξη των οπαδών. Μετά την παταγώδη αγωνιστική αποτυχία της περυσινής χρονιάς, τα εισιτήρια διαρκείας όχι μόνο σημείωσαν θεαματική άνοδο αλλά αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 16.000 καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της ομάδας, τα έσοδα της εφετινής χρονιάς από τις πωλήσεις Χριστοδουλόπουλου και Φερναντέζ, την υπόθεση Σικαμπάλα, τις χορηγίες και τα εισιτήρια διαρκείας θα ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Εξυπνη τακτική με τον Χριστοδουλόπουλο
Η υπόθεση Χριστοδουλόπουλου ήταν ένα δείγμα της επικοινωνιακής πολιτικής που ακολούθησε ο ΠΑΟΚ και προσωπικά ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο οποίος είδε προς μέγιστη ικανοποίησή του την τιμή του νεαρού επιθετικού να εκτοξεύεται στα ύψη έπειτα από ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Το δίλημμα ήταν αν θα έπρεπε με αυτά τα χρήματα και τα σημαντικά έσοδα να κινηθεί διαφορετικά δημιουργώντας ίσως την ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς και πως ο ΠΑΟΚ θα ήταν δυνατόν να επανέλθει στον δρόμο των αγωνιστικών επιτυχιών με κινήσεις εντυπωσιασμού, ακριβές μεταγραφές κτλ. Πριν από τις πωλήσεις Χριστοδουλόπουλου και Φερναντέζ ο Ζαγοράκης και ο συνεργάτης του Ζήσης Βρύζας ήταν πεπεισμένοι ότι το διαθέσιμο μπάτζετ- περίπου 5 εκατ. ευρώ- για συμβόλαια προπονητών και παικτών θα ήταν ικανό για την οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής ομάδας πρωταθλητισμού. Ωστόσο επικράτησε η λογική του τεχνοκράτη και άτεγκτου σε οικονομικά ζητήματα που αφορούν την ΠΑΕ κ. Γιάννη Παπαδόπουλου, οποίος ανέφερε σε ένα από τα συμβούλια ότι «είναι η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ να σβήσει το κοντέρ των χρεών και να ξεκινήσει από το μηδέν». Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την εταιρεία Vivartia, συμφερόντων του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, στο πλαίσιο της μεταγραφής του Χριστοδουλόπουλου στον Παναθηναϊκό, ουσιαστικά πέτυχε τη μεγαλύτερη χορηγία στην ιστορία του εξασφαλίζοντας το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς μάλιστα να είναι η εταιρεία αυτή ο βασικός υποστηρικτής. Αυτές οι συγκυρίες δίνουν το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει από την περίοδο 2009-2010 μια νέα βάση με μηδενικά χρέη, εκτός βεβαίως των διακανονισμών για τις οφειλές προς το Δημόσιο σύμφωνα με τη ρύθμιση του νόμου Ορφανού. Οταν μάλιστα οι προσφυγές παικτών, προπονητών και προμηθευτών τελεσιδικήσουν, το ύψος των χρεών θα φτάσει το 1,4 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αποτελεί τρόμο για κανέναν στον ΠΑΟΚ.

Ο Ζαγοράκης ως πρώην ποδοσφαιριστής επιθυμούσε η ΠΑΕ να είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της με τους παίκτες. Και το πέτυχε. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά εφέτος μετά από τόσα χρόνια που είμαι στον ΠΑΟΚ που δεν μου οφείλεται ούτε ευρώ». O ΠΑΟΚ ήδη εξόφλησε όλες τις περυσινές οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές με ένα ποσό που έφτασε στο 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ένα ποσό διατέθηκε για να «κλείσουν οι τρύπες» από αμαρτίες του παρελθόντος. Ηδη έχουν κληθεί να εισπράξουν μέρος των οφειλομένων προς αυτούς οι πρώην προπονητές κκ. Αγγελος Αναστασιάδης, Μόμτσιλο Βούκοτιτς,Γιώργος Παράσχος και Νίκος Καραγεωργίου. Χωρίς υπερβάσεις στις μεταγραφές
Υπερβάσεις στη μεταγραφική περίοδο δεν έγιναν πλην μιας περίπτωσης, του Χιλιανού Πάμπλο Κοντρέρας, με την απόκτηση του οποίου τα εισιτήρια διαρκείας εκτοξεύτηκαν ακόμη περισσότερο. Προτιμήθηκε ο «οικονομικός» Ιμπραήμ Μπακαγιόκο στην επίθεση, στο πλαίσιο της «αποφυγής τάσεων νεοπλουτισμού», όπως επισημάνθηκε από τον κ. Ανδρέα Μανδρίνο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Επιπλέον με μια αιφνιδιαστική κίνηση συμφωνήθηκε η παραχώρηση έκτασης στην περιοχή της Νέας Μεσήμβριας για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου, την εποπτεία του οποίου θα έχει πιθανότατα ο «θρυλικός γενικός αρχηγός» της χρυσής εποχής του 1970 κ. Βασίλης Σεργιαννίδης, ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας προκάτ κτιρίων.

Το ζητούμενο για τον εφετινό ΠΑΟΚ αφορά πάλι το αγωνιστικό μέρος και το πώς θα αντιδράσει ο μηχανισμός και οι αντιστάσεις του συλλόγου, κυρίως όμως το διψασμένο για διακρίσεις κοινό, αν μέσα από αυτή την τεχνοκρατική αντίληψη η ομάδα δεν έχει αγωνιστικές επιτυχίες για δεύτερη διαδοχική περίοδο. Αν επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις τους για έξοδο στην Ευρώπη κρατώντας εντέχνως τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, τότε ο κ. Ζαγοράκης και οι συνεργάτες του θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν έναν ΠΑΟΚ υπερπολυτελείας, χωρίς μάλιστα να ρισκάρουν υποθηκεύοντας το μέλλον της ΠΑΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk