Χωριστές συναντήσεις του Μπαν Κι Μουν με Χριστόφια και Ταλάτ

Τα Ηνωμένα Εθνη παρεμβαίνουν πλέον στο υψηλότερο επίπεδο, στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού με τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει αύριο στο Παρίσι ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφια και στις 15 Ιουλίου, στο Βερολίνο, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Την τελευταία στιγμή ο κ. Ταλάτ αποφάσισε να μη μεταβεί στο Παρίσι και για να μην πάει η ευκαιρία χαμένη για χωριστές συναντήσεις διευθετήθηκε συνάντησή του με τον κ.

Χωριστές συναντήσεις του Μπαν Κι Μουν με Χριστόφια και Ταλάτ | tovima.gr

Τα Ηνωμένα Εθνη παρεμβαίνουν πλέον στο υψηλότερο επίπεδο, στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού με τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει αύριο στο Παρίσι ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφια και στις 15 Ιουλίου, στο Βερολίνο, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Την τελευταία στιγμή ο κ. Ταλάτ αποφάσισε να μη μεταβεί στο Παρίσι και για να μην πάει η ευκαιρία χαμένη για χωριστές συναντήσεις διευθετήθηκε συνάντησή του με τον κ. Μπαν Κι Μουν στο Βερολίνο, την προσεχή Τρίτη. Χάθηκε όμως και η ευκαιρία να βρεθούν στην ίδια πόλη, όπως συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια στη Λουκέρνη, οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων στο Κυπριακό, την ώρα που το Παρίσι θα επισκέπτονται και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο υψηλότερο επίπεδο παρεμβαίνει και η Τουρκία με την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, στην κατεχόμενη Κύπρο, λίγες μόλις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη τέταρτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στην οποία πιστεύεται ότι θα ανακοινωθεί και η έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ο κ. Ερντογάν, όπως έγραψαν χθες οι τουρκικές εφημερίδες, μεταβαίνει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, ανήμερα την 34η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οδηγώντας τον κ. Ταλάτ στην εκτίμηση ότι έτσι «θα αισθανθούμε την Τουρκία στο πλευρό μας». Η Αθήνα δεν ανακοίνωσε ακόμη ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη θλιβερή επέτειο.

Ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ με τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες θα επιχειρήσει να «κλειδώσει» την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων και θα τους προτρέψει, σύμφωνα με τις κυπριακές εφημερίδες, «να μην κρύβονται πίσω από τις λέξεις» καθώς «όλα θα συζητηθούν και θα κριθούν στις διαπραγματεύσεις», πρόβλημα στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης φαίνεται να προκαλούν οι συχνές δηλώσεις, αναφορές και εξηγήσεις για εσωτερική κατανάλωση του κ. Ταλάτ. Τη μία επιχειρεί να ερμηνεύσει την έννοια της «μίας ιθαγένειας» την οποία συμφώνησε με τον κ. Χριστόφια, την άλλη την έννοια του «ενιαίου κράτους» ή του «συνεταιριστικού κράτους», προκαλώντας σύγχυση στη διαδικασία για τη βήμα προς βήμα προσέγγιση. Και οι δύο ηγέτες άλλωστε είχαν συμφωνήσει να μην προβαίνουν σε ενέργειες ή δηλώσεις που μπορούν να πυροδοτήσουν το καλό κλίμα που απαιτείται στις μεταξύ τους συνομιλίες.

Η αναζωπύρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά την εκλογή του κ. Χριστόφια στην προεδρία της Κύπρου θεωρείται ήδη δεδομένη και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για πρόοδο στο Κυπριακό κρίνονται ιδανικές. Μοναδικό πρόβλημα, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία, είναι να πεισθεί η Τουρκία πως ήρθε η ώρα να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίλυση του προβλήματος, αφού, όπως πολλές φορές είπε και ο κύπριος πρόεδρος, «το κλειδί των εξελίξεων το κατέχει η Τουρκία». Πόσο όμως έτοιμη θεωρείται η Τουρκία, τη στιγμή που αντιμετωπίζει συνταγματική κρίση και την πολιτική της ως τώρα στο Κυπριακό καθορίζει το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυπριακή κυβέρνηση.

Η συνάντηση πάντως του κ. Χριστόφια με τον ΓΓ του ΟΗΕ πραγματοποιείται χωρίς ημερήσια διάταξη, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύπριος προέδρος θα ζητήσει την προσήλωση του διεθνούς οργανισμού στα δικά του ψηφίσματα και στις αρχές, στη νέα προσπάθεια που καταβάλλεται για επίλυση του προβλήματος, και βεβαίως θα επαναλάβει την αντίθεση της Λευκωσίας σε χρονοδιαγράμματα και κυρίως στην επιδιαιτησία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk