Χαμένα πάνε δεκάδες χιλιάδες ομφαλικά μοσχεύματα

Σ τον κάλαθο των αχρήστων καταλήγουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ομφαλικά μοσχεύματα τα οποία μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της λευχαιμίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ένας στους τρεις πάσχοντες που χρειάζεται μεταμόσχευση χάνει τη μάχη με τον θάνατο λόγω έλλειψης συμβατού δότη. Χθες, εν όψει της έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων (21- 28 Ιουνίου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κ. Αχ.Αναγνωστόπουλος κάλεσε την πολιτεία …

Χαμένα πάνε δεκάδες χιλιάδες ομφαλικά μοσχεύματα | tovima.gr

Σ τον κάλαθο των αχρήστων καταλήγουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ομφαλικά μοσχεύματα τα οποία μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της λευχαιμίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ένας στους τρεις πάσχοντες που χρειάζεται μεταμόσχευση χάνει τη μάχη με τον θάνατο λόγω έλλειψης συμβατού δότη.

Χθες, εν όψει της έναρξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων (21- 28 Ιουνίου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κ. Αχ.Αναγνωστόπουλος κάλεσε την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας τραπεζών ομφαλικών μοσχευμάτων. «Το υπουργείο Υγείας πρέπει να ιδρύσει άμεσα δίκτυο δημόσιων τραπεζών στις μεγάλες πόλεις υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.Με 20.000 μοσχεύματα δίνεται λύση στο πρόβλημα των περισσοτέρων πασχόντων οι οποίοι σήμερα δεν μπορούν να βρουν δότη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αναγνωστόπουλος, στην Ελλάδα γεννιούνται περίπου 100.000 παιδιά τον χρόνο. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες όσον αφορά τα αλλογενή ομφαλικά μοσχεύματα δείχνουν ότι είναι ισοδύναμα με συμβατούς εθελοντές δότες τόσο στα παιδιά και όσο και στους ενηλίκους. «Η χρησιμότητα των αλλογενών ομφαλικών μοσχευμάτων», εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, «είναι ανεκτίμητης αξίας επειδή μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα της έλλειψης δοτών».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας αναφέρθηκε επίσης στις ιδιωτικές τράπεζες ομφαλικών μοσχευμάτων, οι οποίες λειτουργούν παράνομα. «Οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλικών μοσχευμάτων δεν είναι χρήσιμες,είναι παράνομες (απαγορεύει τη λειτουργία τους ο νόμος περί μεταμοσχεύσεων), ασυδοτούν και παραπληροφορούν τους γονείς,είναι καθαρές εμπορικές επιχειρήσεις. Τα μοσχεύματα που συλλέγουν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους μεταμοσχευτές,ακόμη και αν συνέβαινε να χρειασθεί κάτι τέτοιο,για λόγους δεοντολογίας,νομικούς και κυρίως βιωσιμότητας του μοσχεύματος» τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Τα παραπάνω ζητήματα θα συζητηθούν κατά την ημερίδα που θα διοργανώσει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία την 1η Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk