Σε μια δικαστική αίθουσα κατάμεστη από κατοίκους της Λέσβου, μέλη του σωματείου «Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας», δεκάδες ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και συγκεντρωμένους με πλακάτ απέξω, συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση που θα αποτελέσει την αφορμή για να κριθεί αν οι ομοφυλόφιλες γυναίκες θα εξακολουθήσουν στο μέλλον και με δικαστική άδεια να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «λεσβία» ή «λεσβιακή» για να προσδιορίσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και τις ερωτικές τους προτιμήσεις. Αιτούντες είναι τρία άτομα τα οποία κατοικούν στη Λέσβο ή κατάγονται από αυτή, τα οποία με την αίτησή τους στρέφονται κατά της ΟΛΚΕ, ζητώντας από το δικαστήριο να απαγορεύσει τη χρήση των λέξων «Λέσβιος, Λέσβια, Λεσβία, Λεσβιακός,-ή-ό» και να διατάξει την απόσυρση του σχετικού όρου στην επωνυμία του σωματείου.

Η συζήτηση της αίτησης έγινε σε έντονο κλίμα και την «τιμητική» της είχε η ποιήτρια της αρχαιότητας Σαπφώ, η οποία μνημονεύθηκε από τον κ. Ιωάννη Αχλώτα, μηχανολόγο- μηχανικό, ο οποίος κατέθεσε από την πλευρά των αιτούντων. «Η Σαπφώ ήταν Λεσβία, διότι ο τόπος καταγωγής της ήταν η Ερεσός και δεν τη χαρακτήριζε η αναπόδεικτη ομοφυλοφιλική σχέση» είπε ο κ. Αχλώτας, του οποίου ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να εξηγήσει στην 26χρονη κόρη του «αν είμαστε ομοφυλόφιλοι» προκάλεσε γέλια στο ακροατήριο.

«Ανευ ουσίας, που έχει γελοιοποιήσει τη Μυτιλήνη» χαρακτήρισε την αίτηση ο κ. Θεμιστοκλής Κεφάλας, δικηγόρος που κατέθεσε από την πλευρά της ΟΛΚΕ. Ο κ. Κεφάλας είπε ότι η χρήση των όρων «λεσβία» ή «λεσβιακή» χρησιμοποιείται εδώ και 300 χρόνια από τις ομοφυλόφιλες γυναίκες από τις οποίες, όπως είπε, «το νησί έχει βοηθηθεί οικονομικά». Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε και θα εκδώσει την απόφασή του μέσα στις προσεχείς ημέρες.