Τη συναίνεση όλων των κομμάτων ζητούν οι πρυτάνεις

Μ ε οξύ τρόπο καταδίκασαν τη βία οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στη Σύνοδο των διοικήσεων των πανεπιστημίων που έγινε το Σαββατοκύριακο στα Χανιά. Οι πρυτάνεις έκαναν λόγο για βαθιά κρίση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας καταγγέλλοντας τόσο τις «δυναμικές μειοψηφίες» και τα επεισόδια στα ΑΕΙ από ομάδες φοιτητών όσο και τις «αμφίσημες και αντιφατικές πολιτικές, κομματικές και συνδικαλιστικές τακτικές». «Τραγική διάσταση της καταστάσεως αυτής είναι η διάρρηξη των σχέσεων …

Τη συναίνεση όλων των κομμάτων ζητούν οι πρυτάνεις | tovima.gr

Μ ε οξύ τρόπο καταδίκασαν τη βία οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στη Σύνοδο των διοικήσεων των πανεπιστημίων που έγινε το Σαββατοκύριακο στα Χανιά. Οι πρυτάνεις έκαναν λόγο για βαθιά κρίση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας καταγγέλλοντας τόσο τις «δυναμικές μειοψηφίες» και τα επεισόδια στα ΑΕΙ από ομάδες φοιτητών όσο και τις «αμφίσημες και αντιφατικές πολιτικές, κομματικές και συνδικαλιστικές τακτικές».

«Τραγική διάσταση της καταστάσεως αυτής είναι η διάρρηξη των σχέσεων δασκάλου- μαθητή, που επιβάλλεται από ενέργειες προερχόμενες συχνά έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο» ανέφεραν οι πρυτάνεις, τονίζοντας ακόμη ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα εφαρμογής των νόμων, ενώ παράλληλα «η συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να συμμερίζεται τους προβληματισμούς για τις δυσλειτουργίες, όπως αυτές διαπιστώνονται από τα πανεπιστήμια,παρεμβαίνοντας διορθωτικά και αποτελεσματικά,χωρίς διλήμματα που οδηγούν στην άκαιρη δημιουργία αδιεξόδων». Οι πρυτάνεις κάλεσαν όλα τα κόμματα να ακολουθήσουν τον δρόμο της εθνικής συναίνεσης στον χώρο της Παιδείας και να αποφύγουν τις κομματικές αντιπαραθέσεις προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα βίας μέσα στα πανεπιστήμια. Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης τόνισε προς τους πρυτάνεις ότι πρώτα θα οριστικοποιηθεί η εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου και μετά θα γίνουν οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που ζητούν τα ιδρύματα. Πάντως εντός των ημερών θα σταλούν στον υπουργό οι παρατηρήσεις των πρυτάνεων ως προς τις διατάξεις του νέου νόμου που προκαλούν δυσλειτουργίες στα ΑΕΙ.

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ωστόσο αποτελεί το νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει ιδιωτικές χορηγίες και άνοιγμα των πανεπιστημίων στην αγορά. Τα πολυτεχνεία και οι ιατρικές σχολές εκδήλωσαν ήδη τη διαφωνία τους σε διάταξη του νομοσχεδίου που ορίζει ότι στο εξής όποιος ενδιαφέρεται για διδακτορικό, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του. Οι απόφοιτοι των πολυτεχνείων με πενταετή και των ιατρικών σχολών με εξαετή φοίτηση δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν διδακτορικό αν δεν έχουν τελειώσει το μεταπτυχιακό τους, ενώ ως σήμερα μπορούσαν καθώς τα έτη σπουδών είναι περισσότερα και στα πολυτεχνεία το πτυχίο θα έπρεπε να ισοδυναμεί με μάστερ.

Εν τω μεταξύ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία διεξήχθη σε «κλοιό» διαδηλωτών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης μαζί με νεαρούς του αντιεξουσιαστικού χώρου εκτόξευσαν μπογιά και πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών. Απολογισμός των επεισοδίων ήταν ο τραυματισμός ενός νεαρού στο κεφάλι, καθώς και ενός αστυνομικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk