Τέλος το τσιγάρο από 1ης Ιανουαρίου 2010

Τ ον δρόμο για τη Βουλή «παίρνει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου 2010, καθώς και την απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους. Το νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου συζητήθηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς και στεγασμένους χώρους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί …

Τ ον δρόμο για τη Βουλή «παίρνει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου 2010, καθώς και την απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους. Το νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου συζητήθηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς και στεγασμένους χώρους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί κλειστοί ή στεγασμένοι χώροι εργασίας, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων και κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, τα κέντρα διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών χώρων τους, οι κλειστοί χώροι αναμονής, οι χώροι των αεροδρομίων, των σταθμών μεταφορικών μέσων και των επιβατικών σταθμών λιμένων, τα κυλικεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί.

Στα καταστήματα θα μπορεί να χορηγείται άδεια για τη διαμόρφωση χώρου καπνιζόντων ο οποίος θα είναι πλήρως διαχωρισμένος από την υπόλοιπη αίθουσα, με χωριστή είσοδο και ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού. Ο χώρος των καπνιζόντων απαγορεύεται να υπερβαίνει το 20% του χώρου που προβλέπεται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60 τετραγωνικά μέτρα.

Στους ιδιοκτήτες των κέντρων που δεν θα συμμορφώνονται θα επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ πρόστιμο 300 ευρώ θα επιβάλλεται σε όσους θα καπνίζουν στις… απαγορευμένες περιοχές.

Ακόμη απαγορεύεται:

* Η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

* Η πώληση προϊόντων καπνού με μηχανήματα αυτόματης πώλησης, καθώς και η πώληση μεμονωμένων τσιγάρων ή σε συσκευασία μικρότερη των είκοσι τεμαχίων.

* Η κατασκευή, η προβολή, η εμπορία και η πώληση αντικειμένων που έχουν τη μορφή τσιγάρων και η πώληση προϊόντων καπνού από ανηλίκους.

* Η διαφήμιση και η πώληση σε χώρους υπηρεσιών υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και στα κυλικεία των ιδρυμάτων και υπηρεσιών αυτών. * Η πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου.

* Το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους αθλοπαιδιών, διεξαγωγής ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων. Η δωρεάν διανομή προϊόντων καπνού σε καταστήματα, υπηρεσίες και δημόσιους χώρους επιτρέπεται μόνο μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Υγείας με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διανομή τους. Υπεύθυνοι για την πιστή εφαρμογή των μέτρων είναι οι επιθεωρητές υγείας του Τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ, που συγκροτείται στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την απαγόρευση της εισόδου σε μπαρ παιδιών και εφήβων ηλικίας ως 18 ετών. Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Υγείας δημιουργείται Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ, η οποία θα είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη έρευνας και τον συντονισμό προγραμμάτων σε αυτόν τον τομέα και την καθιέρωση – σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτωνενός εθνικού συστήματος επιδημιολογικής παρακολούθησης της κατανάλωσης καπνού και αλκοολούχων ποτών.

Κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκαν δύο ακόμη θέματα: η ίδρυση Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου, με δύο έδρες, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που αφορούσαν τον διαγωνισμό για τον έλεγχο του συλλεγόμενου αίματος με μοριακή μέθοδο και αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk