Τα πρόστιμα «θάβουν» τις παράνομες χωματερές

Μεσούσης της θερινής περιόδου, η κυβέρνηση, ύστερα από απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή, επιχειρεί να βάλει κάποια τάξη στη λειτουργία των παράνομων χωματερών, μήπως και προλάβει την επιβολή προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς τη χώρα μας, που ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 16,728 εκατ. ευρώ ημερησίως. Το πρόστιμο θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου 2009, αν ως τότε δεν έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές, προοπτική που οδήγησε τον Πρωθυπουργό να συστήσει διυπουργική επιτροπή για να εξευρεθεί λύση, στην οποία όρισε ως επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών κ.

Μεσούσης της θερινής περιόδου, η κυβέρνηση, ύστερα από απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή, επιχειρεί να βάλει κάποια τάξη στη λειτουργία των παράνομων χωματερών, μήπως και προλάβει την επιβολή προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ενωση προς τη χώρα μας, που ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 16,728 εκατ. ευρώ ημερησίως. Το πρόστιμο θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου 2009, αν ως τότε δεν έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές, προοπτική που οδήγησε τον Πρωθυπουργό να συστήσει διυπουργική επιτροπή για να εξευρεθεί λύση, στην οποία όρισε ως επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ.Νάκο.

Οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας κ. Γ.Παπαθανασίου και Ανάπτυξης κ. Σπ.Καλαφάτης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στο Ζάππειο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, επεχείρησαν να πετάξουν το… μπαλάκι στους φορείς της Αυτοδιοίκησης. «Τα πρόστιμα θα παρακρατηθούν από τους πόρους που δικαιούται η χώρα και θα επιμεριστούν στους δήμους οι οποίοι διατηρούν τις παράνομες χωματερές» είπε ο κ. Νάκος, δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων και προέδρου της ΚΕΔΚΕ κ. Νικ.Κακλαμάνη, ο οποίος παρέστη στη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Κακλαμάνης απέδωσε τη λειτουργία των παράνομων χωματερών και στις παρεμβάσεις των βουλευτών οι οποίοι, με αυτόν τον τρόπο, επιχειρούν να εξυπηρετήσουν, ούτε λίγο – ούτε πολύ, μικροκομματικά συμφέροντα. Υπάρχουν ορισμένοι που δηλώνουν ότι η κατάργηση των χωματερών θα περάσει πάνω από τα πτώματά τους, είπε χαρακτηριστικά. «Σ΄ αυτούς ποιος θα βάλει πρόστιμο;» αναρωτήθηκε.

Η κυβέρνηση, όπως κατέστησαν σαφές οι τρεις υφυπουργοί, ευελπιστεί ότι ως το τέλος του έτους θα λειτουργούν μόνο 492 παράνομες χωματερές, έτσι ώστε το πρόστιμο να «περιορισθεί» σε 7,5 εκατ. ευρώ ημερησίως, το οποίο βεβαίως θα κληθούν να καταβάλουν οι έλληνες φορολογούμενοι. Αυτό εκτίμησε ο κ. Παπαθανασίου. Είναι η πλέον αισιόδοξη εκδοχή των οικονομικών κυρώσεων για τις παράνομες χωματερές, όπως άφησε να εννοηθεί, αφού θα έχουμε κλείσει άλλες 1.555 σε ολόκληρη τη χώρα. Σ΄ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει αναστολή των προστίμων, αφού, όπως δήλωσε, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διατεθειμένη να δείξει κατανόηση.

Ο κ. Νάκος υπενθύμισε ότι το 2004 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 2.974 παράνομες χωματερές. Ως σήμερα έχουν κλείσει και αποκατασταθεί 927 χωματερές σε όλη τη χώρα. Περισσότερες από 250 μάλιστα έχουν κλείσει τους τελευταίους τρεις μήνες. Το 2003 η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη λειτουργία παράνομων χωματερών. Το 2005 καταδικάστηκε για την ύπαρξη 1.125

παράνομων χωματερών, για τις οποίες είχε δεσμευθεί ότι θα αποκατασταθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2008. Από τις χωματερές που πρέπει να αποκατασταθούν ως το τέλος του 2008, ποσοστό 65% είναι μέσης και υψηλής επικινδυνότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk